Konjonktivit

Yazar Miraç Ergen • 7 Haziran 2024 • Yorumlar:

Konjonktivit, gözün beyaz kısmını ve göz kapağını kaplayan ince bir zar olan konjonktivanın iltihaplanmasıdır.

Bebekler ve çocuklar arasında sıkça görülen bir durumdur ve genellikle enfeksiyonlar, alerjiler veya diğer iritan maddelere maruz kalma sonucu oluşur.

Basit bir seyir izleyebileceği gibi özellikle bakteriyel konjonktivitler körlükle de sonuçlanabilir.

En Sık Görüldüğü Yaş Aralığı:

Konjonktivit her yaşta görülebilir, ancak yenidoğan bebekler ve çocuklar, özellikle de kreş veya okul gibi kalabalık ortamlarda bulunanlar, daha yüksek risk altındadır. Bebeklerde doğumdan sonra çok sık görülür.

Belirtiler:

- Kırmızı, kaşınan ve sulanan gözler

- Akıntı, çapaklanma

- Gözlerde kabuklanma veya yapışkanlık

- Gözlerin hassas olması

- Gözlerde bulanık görme

En sık nedenleri:

1. Bakteriyel Enfeksiyonlar:

Genellikle okul öncesi dönemde görülür. Tek ya da çift taraflı olabilir. Orta kulak iltihabı ve zatürre de eşlik edebilir.

Bel soğukluğu (Neisseria gonorrhea) bakterisi annenin doğum kanalından yenidoğan bebeğe bulaşabilir ve 2-3 gün içinde belirti verir. Ağır bir seyir gösterir ve tedavi edilmediği takdirde hızlıca körlüğe yol açabilir.

Bakteriyel konjonktivit tedavisinde genellikle antibiyotikli göz damlaları veya merhemleri yeterlidir. Ancak gonore ve klamidya gibi yenidoğan döneminde enfeksiyon yapan ajanlarda hastanede yatış ya da ağızdan antibiyotik kullanmak da gerekebilir.

2. Viral Enfeksiyonlar: 

En sık etkendir. Yaşça daha büyük çocuklar etkilenir. Genellikle tek taraflı başlar, diğer göz daha sonra etkilenir. Kulak önünde lenf bezesinde büyüme olabilir. Oldukça bulaşıcıdır. Adenovirüs en sık etkendir. 

Genital uçuk (HSV-2) virüsü doğum kanalından bebeğe bulaşıp konjonktivit yapabilir. 

Viral konjonktivit genellikle kendiliğinden iyileşir ve spesifik bir tedavisi yoktur. Rahatlatıcı göz damlaları veya soğuk kompres yapılabilir. Çayla pansuman yapmak da hızlı rahatlama sağlar. 

3. Alerjiler: 

Polen, ev tozu, hayvan tüyleri gibi alerjenlere maruz kalmak, alerjik konjonktivite yol açabilir. Kaşıntının olması diğer konjonktivitlerden ayırt edicidir. Genellikle Alerjik Rinit gibi başka alerjik durumlar da eşlik eder. 

Antihistaminik göz damlaları veya alerji ilaçları kullanılabilir. Ayrıca, alerjenlerden kaçınmak da önemlidir.

4. İrritan Maddeler: 

Kimyasal maddelere maruz kalmak, gözleri tahriş edebilir ve konjonktivite neden olabilir. Örneğin, klorlu havuz suyu veya hava kirliliği gibi faktörler gözleri tahriş edebilir. 

Gözleri tahriş eden maddelerden kaçınmak önemlidir. Örneğin, havuz suyuna girerken gözleri korumak için yüzme gözlüğü kullanmak faydalı olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Miraç Ergen Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)