Konuşamayan Çocuklar için Konuşma Öğretim

Yazar Savaş Çelik • 7 Ağustos 2024 • Yorumlar:

Sevgili Meslektaşlarım. Bu kitap, Zihin engeli, Yaygın Gelişimsel Bozukluk (otizm), İşitme Engeli, CP, Disleksi, beyin hasarı ve kafa travması gibi nedenlerle ya da herhangi bir nedene bağlı olmaksızın (özgül dil bozukluğu) dil gelişim geriliği yaşayan çocukların, Konuşma öğretiminde kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Bazen karşınıza söz öncesi dönemde olan (orta/ağır düzey zihin engelliler ve otizmde sıkça karşılaşılan) çocuklar çıkabilmektedir. Bundan dolayı ortak ilgi, taklit, göz kontağı ve sıra alma çalışmalarından örnekler oluşturulmuştur. Bunun yanında, dil ve konuşma terapisi alanında dil gelişim geriliği için yaygın olarak kullanılan Doğal Dil Öğretim Yöntemi (Millue Teaching) ve Doğrudan öğretim yöntemi (Alıştırma-Drill) ile ilgili açıklayıcı örnekler sunulmuştur.

Sevgili Aileler bu kitap normal gelişim sürecinde cümle kurması gereken çocuğun ( yaklaşık 2 yaştan itibaren) hiç kelime üretiminin olmaması ya da sınırlı kelime üretmesi durumlarında kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Unutmayın çocuğunuz 2 yaşına gelmesine rağmen 15-20 kelime üretemiyorsa dil gelişim geriliğinden bahsedilebilir. 3 yaşına gelmesine rağmen 50-60 kelime üretemiyorsa kesinlikle dil gelişim geriliği söz konusudur ve bir uzmandan destek almanız önerilir. Bu süreçte çocuğunuza dil gelişim desteği verebilmeniz için, olabildiğince anlaşılır bir dil kullanılarak, etkinlik örnekleri oluşturulmuştur.

Söz öncesi dönem (beraber oyun oynayamadığınız, göz kontağı kurmayan, yaptıklarınızın aynısını yapamayan çocuklar için) ve oyun etkinliklerinden örnekler oluşturarak, bu etkinliklere örnek diyaloglar yazılmıştır. Bu örnekleri dikkate alarak benzer etkinlikleri çocuğunuzla yapmanız hedeflenmiştir.

Söz dönemi için ilk olarak doğal dil öğretim yöntemlerinde kullanılan Teknikler için Resimler hazırlanıp bu resimlerdeki olaylarla ilgili örnek diyaloglar oluşturulmuştur. bu diyalogları örnek alarak benzer oyunlarda benzer diyaloglar geliştirebilirsiniz.

Bunun yanında Alıştırma Yöntemi için 9 kategoride resimler hazırlanmış ve her kategori için, nasıl etkinlik yapacağınızla ilgili açıklamalar, o kategoriden önce anlatılmıştır. Bu yöntemi uygularken kategorinin başında sunulan yönergeyi dikkatle okuyup aynısını uygulamanız çok önemlidir.

Kitabın son sayfalarında Genelleme çalışmaları için 8 tane resim koyulmuştur. yine ilk sayfada bu resimleri nasıl kullanacağınıza yönelik yönerge koyulmuştur. 

Sevgili Aileler, Ülkemizde yeni gelişen bir alan olan Dil ve Konuşma Terapistliğinden mezun olan meslektaşlarım çevrenizde az olduğu için bir çoğunuz terapiste ulaşmakta zorlanıyorsunuz. Bu yüzden bu kitabı sizlerin evinizde kolayca uygulayabileceğiniz şekilde hazırladım. Eğer yakınlarınızda bir Dil ve Konuşma Terapisti varsa mutlaka destek alın. Sizi daha iyi yönlendirecek ve hata yapmanızı önleyerek daha etkili ve hızlı bir Konuşma Öğretimi süreci geçirmenizi sağlayacaktır.

İyi günlerde kullanmanız dileğiyle…

Savaş Çelik 

Uzm. Dil ve Konuşma Terapisti

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Savaş Çelik Dil ve Konuşma Terapisi Uzm. Dkt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)