Kordon Kanını Saklatalım mı?

Son yıllarda pek çok aile yenidoğan bebeklerinin göbek kordon kanını, doğum yaptıkları hastane aracılığıyla kordon kanı bankalarında saklatmaktadır. Bu konuda bazı kordon kanı bankaları ile hastanelerin kordon kanını her derde deva gibi tanıtmaları yanıltıcı bir yaklaşımdır.

Kordon kanı nedir?

Bebeğin doğumunun hemen ardından göbeğinin kesilmesi ile annesiyle arasındaki kan dolaşımına aracı olan kordonundan alınan bu kan, bir kök hücre kaynağıdır. Ancak her çocuğa başkasından alınan kök hücre faydalı gelmektedir. Çünkü kalıtsal hastalıklarda tedavi insanın kendi hücreleri ile mümkün olmamaktadır. Lösemi dahil pek çok kanser hastalıklarında kalıtsal bir temel vardır. Yani bu durumda kök hücrelerinde de sorun olabilir.

Günümüzde çocukluk çağı lösemilerinin büyük çoğunluğu kemoterapi ile tamamen tedavi edilebilmektedir. Olumsuz durumlarda da ilk başvurulan yine kordon kanı değildir, dokusu uygun bir kardeş veya aile dışı vericiden sağlanan kemik iliği naklidir.

Ayrıca kordon kanının miktarının çok yeterli olmaması nedeni ile kilosu fazla bireylerde olumlu sonuçlar alınaması ve bu kanın maksimum 10-15 yıl saklanabilmesi de büyük sorunlardan birisidir. Sonuç olarak şu andaki elimizdeki bilgilere göre kordon kanı kendimizden çok başkaları için daha faydalıdır. Bu açıdan kullanımı düşünülebilinir.

Ancak bu durumda da bağışı yapan kişinin kordon kanı detaylı inceleneceğinden, bu kişinin hastalıklarının önceden açığa çıkarılması sorun olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Seda Yıldırım Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)