KORKULARIMIZ
Yazar Mustafa Kemal Anul • 27 Ekim 2016 • Yorumlar:
Korku insanlar için yaşanması doğal olan bir süreçtir. Ancak sürekli olması kişide sıkıntı ve huzursuzluk doğurur.Korkunun erken yaşlarda başlaması ve kalıcı olması kişinin günlük yaşama uyumunu önemli ölçüde etkiler.Mesleki alanda , sosyal alanda yetersizliklerin oluşmasına yol açar.Korku erken yaşlarda görülebildiği gibi herhangi bir yaş diliminde de gelişebilir.çocuklukta karanlıktan korkmak,imajinatif (hayali) cadılardan ya da çocuğun kendi dünyasında oluşturduğu yaratıklardan korkması gibi.Yetişkinlik döneminde ise karşılaşılması olağan üstü olaylar, geçici stres meydana getiren durumlar ve kişide fizyolojik ve psikolojik etkiler bırakan olaylar.Korkunun kalıcı olarak yerleşmesine yol açabilir.
Korku kişide bilinen ve bilinmeyen şeylere karşı endişe ve huzursuzluk oluşmasına yol açar. Korku yaşayan kişinin görünümü çok tipiktir. Korkan kişi huzursuz ve ürkektir.Yüz ve beden duruşu gergindir.Cildi solgun olup ayak ve koltuk altları daha fazla terler.Korkan kişiler genellikle dalgın olup çok önemli olmayan olayları bile kendi psikolojik dünyalarında abartırlar ve olayların sonuçlarını olumsuz olarak düşünmekten kendilerini alıkoymazlar.
Bu kişilerde sanki başlarına hep kötü bir şeyler gelecekmiş korkusu vardır. Hep kötü bir şeyler onları bulacakmış duygusu yaşarlar.
Korkuların oluşması :
Öğrenme yolu ile: Küçükken bir köpeğin çocuğu ısırması
Ebeveyn çocuk ilişkisinin bozuk olması: Aşırı kollayıcı , duygusal yönden yetersiz ortamda yetişen çocuklarda.
Model olma: Çevresindeki kişilerin neden korktuklarını belirleme ve taklit etme. ( Deprem korkusunda çocukların anne ve babalarını model olması gibi )
Stres yaşatıcı yaşam olayları: Özellikle yaşadığı olumsuz yaşam olayları üzerinde kontrol sağlayamadığına , bunların tümüyle kendi dışında geliştiğine inanması (Depremde bizim dışımızda oluşan bir olay bizim kontrolümüz dışında gelişen bir yaşam olayı , depremde temel güven duygumuz sarsıldı , kendimizi çaresiz hissettik bir boşluk duygusu ve çaresizlik duygusuyla korkumuzun şiddeti arttı.)
Korku : Kişide sıkıntı doğuran dış dünyadan gelen gerçek tehditler olarak tanımlanabilir. Bu tanımlama herkes için doğal olan ve kişinin kendisini korumaya dönük bir takım savunma durumları oluşturmasına yol açan bir durumdur. Ancak bir de kişide sıkıntı doğuran ancak mantık dışı olduğunu bildiğimiz özel bir korku duygusu da vardır, buna da Fobi diyoruz. Fobiler hepimizin yaşama olasılığı olan gerçek korkulardan ayrılır.
Fobiler gerçekte tehlike içermeyen bir nesne, etkinlik, ya da durum tarafından uyandırılır. Bu durumlar dışında kişi korkmaz, rahattır.
Fobisi olan kişiler korkularının gerçekten saçma olduğunu bilir ancak bu korkularıyla başa çıkamazlar.
Fobiler değişik şekillerde gelişebilir.
1 – Hayvan fobisi
2 – Kan fobisi
3 – Yaralanma, sakatlanma fobisi
4 – Doktor – Dişçi fobisi
5 – Cinsel fobiler
6 – Kapalı yer fobisi
7 – Yükseklik fobisi
8 – Uçma ve uçak fobisi
En çok rastlanılan fobiler (korkular) dır.
Fobiler de tedavi edilmediklerinde kişide sıkıntı sosyal ve mesleki alanlarda performans kayıplarına yol açabilir.
Korkular kişilerin üzerinde olumsuz psikolojik ve fizyolojik etkiler ortaya çıkarır.
- Huzursuzluk, sıkıntı, tetikte olma hali
- Çabuk yorulma
- Konsantrasyon güçlüğü
- Yerinde duramama
- Kas gerginliği
- Uyku bozukluğu
Bu olumsuz belirtiler sürekli olursa kişinin psikolojisi önemli ölçüde bozulur, psikiyatrik bozukluklar ortaya çıkabilir.
Kendinizi test edin.
Korkuyor musunuz ?
1 – Sürekli tedirgin ve huzursuz musunuz?
Evet Hayır
2 – Hep kötü bir şeyler olacakmış duygusu yaşıyor musunuz?
Evet Hayır
3 – Çevrenizde olan en ufak değişiklik durumunda bile uyum yapmakta zorlanıyor musunuz?
Evet Hayır
4 – Küçük yaşlarda korktuğunuz şeylerden hala korkar mısınız?
Evet Hayır
5 – Ani seslerden korkar mısınız?
Evet Hayır
6 – Sizi sık sık rahatsız eden, korku veren düşüncelere sahip misiniz?
Evet Hayır
7 – Gördüğünüz korkulu rüyaların etkisinde kalıp kendinizi kötü hisseder misiniz?
Evet Hayır
8 – Sık sık kabus görür müsünüz?
Evet Hayır
9 – Tanımadığınız kişilerle tartışmaktan, bilmediğiniz ortamlarda bulunmaktan korkar mısınız?
Evet Hayır
10 – Seyahate çıkmadan önce sıkıntı ve huzursuzluk yaşar mısınız?
Evet Hayır
11 – Ara sıra yakınlarınıza kötü bir şeyler olacakmış duygusu yaşar mısınız?
Evet Hayır
12 – Yaşadığınız korkuların uzun süre etkisinde kalır mısınız?
Evet Hayır
13 – Yaşadığınız korkular sonucunda, sizi sürekli rahatsız eden bir korku var mı?
Evet Hayır
14 – Yaşadığınız korkular sonrasında bayılma hissi yaşar mısınız?
Evet Hayır
15 – Yaşadığınız korkuların sizin gündelik yaşamınızı ve sosyal yaşamınızı olumsuz etkilediğini düşünüyor musunuz?
Evet Hayır
TESTİN YORUMU
Sorulan sorulara 10 – 13 Evet diye cevap verdiyseniz:
Sizin korkulara sahip olduğunuzu söyleyebiliriz. Korkular bireysel yaşamınızı ve sosyal yaşamınızı olumsuz bir biçimde etkiliyor. Korkularınız yüzünden yapmak istediklerinizi gerçekleştiremiyorsunuz. Hayata ve yaşama ilişkin konularda daha karamsar düşünüyorsunuz?
Korkular yüzünden zaman zaman yapmak istediğiniz şeylerden kendinizi alıkoyuyorsunuz bu sizde mutsuzluk doğuruyor. Korkularınızın arttığı dönemlerde panik duygusu sizi sarıyor ve çaresizlik duygusu yaşıyorsunuz.
Korkularınızı yenmek ve korkuların sizin yaşantınızda olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için psikolojik bir yardım ve destek alma ihtiyacı içinde olabilirsiniz.
Sorulara 5 – 7 evet diye cevap verdiyseniz siz ara sıra korkuyorsunuz. Ancak korkularınız tüm yaşamınızı olumsuz etkilemiyor. Hissettiğiniz korkularınızla başa çıkma konusunda yoğun çaba harcıyorsunuz. Ancak bazı durumlarda bu korkulara yenik düşüyorsunuz.
Kendinizi kötü hissediyorsunuz. Yaşadığınız korktuğunuz durumlardan sıyrılmayı başarabiliyorsunuz. Korkulara karşı kendinizi nasıl koruyabileceğiniz konusunda yardım ihtiyacı içindesiniz. Bu yardımı aldığınızda korkularınızla daha rahat başa çıkabileceksiniz.