Korona Virüs Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?

Yazar Merve Kurt EfePsikolog • 20 Ekim 2020 • Yorumlar:

Türkiye’de ilk korona virüs vakasının Sağlık Bakanı tarafından rapor edilmesiyle birlikte toplum olarak tedbirler almaya başladık, korona virüs salgınına karşı kendimizi güçlendirmek için bilgileri araştırıyoruz ve önlem alıyoruz. Bununla birlikte çocuğumuza bu küresel salgını nasıl açıklayacağımız da tabi ki önem arz ediyor. Toplumu etkileyen olaylardan çocuğun haberdar olması önemli. Peki, neden haberdar olmalı? Nasıl açıklamalıyız? Gelin, birlikte bakalım.

Korona virüsten korunmak ve riski minimuma indirmek için eminim sosyal medyada birçok paylaşım gördünüz. Bu önlemleri almak elbette önemli ancak bunu yaparken çocukları kaygıdan korumak da önemli. Çocuklara hiçbir şey söylememek çözüm olmadığı gibi bilinmezlik söz konusu olduğu için çocukta ki kaygıyı arttırır. Bu sebeple çocuğa yaşına uygun bir şekilde bilgi vermelisiniz ancak bunu yaparken çok basit bir dil kullanarak gereksiz ayrıntı vermekten kaçınmalısınız. Yani, çocuğunuz başka bir kaynaktan korona virüs ile ilgili bir şey duyduğunda bu konuya dair bir fikri olması baş etme sürecini kolaylaştıracaktır. Virüsün ne olduğunu açıklayabilirsiniz fakat çocuğunuzun merak ettiğinden fazla bilgi vermeye gerek yoktur. Zaman zaman çocuklar çok ayrıntılı sorular sorabilir, bu soruların cevabını bilmiyorsanız ‘ Bunu araştırıp sana bilgi vereceğim.’ diyebilirsiniz. Sorularını yanıtlamaktan çekinmeyin, cevap bulan sorular çocuğun kafasındaki bilinmezliği götüreceği için kaygı seviyesi de azalacaktır.

Biliyorsunuz ki çocuklar korona virüs için risk grubunda değiller, bu bilgiyi de çocuklarınızla paylaşabilirsiniz. Kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlayacaktır ancak ‘ virüs bize gelemez’ gibi doğruluğu olmayan bilgiler vermek doğru değildir. Bunun yerine alınabilecek önlemlerden bahsedebilir, şu an her şeyin yolunda olduğunu söyleyebilirsiniz.

 

7 yaşından küçük çocuklara bu durumu görseller ile anlatmak daha etkili ve açıklayıcı olabilir. Çocuklar için hazırlanmış olan karikatür, resim ve videolardan destek alabilir, birlikte bakıp konu hakkında sohbet edebilirsiniz.  Görsel kaynakların çocuklar üzerinde olumlu etkileri olduğu gibi olumsuz etkileri de olabilir. Kontrolün elinizde olmadığı medya kaynaklarından olabildiğince çocuğunuzu uzak tutmalısınız. Bu süreçte akşam haber izlemek yerine ailece birlikte bir kutu oyunu oynayabilir ya da kitap okuma saati düzenleyebilirsiniz.

 

Çocuğunuz, yakın zamanda bir yakınını kaybettiyse ve ölüm korkusu varsa veya hastalıklar ile ilgili bir kaygısı varsa bu süreç kaygı ve korkularını tetikleyebilir. Bu tür durumlarda bir uzmandan destek almakta fayda var.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)