Koronafobi ile Baş Etmek
Yazar Sinem Özkaya Alp • Psikolog • 8 Mayıs 2020 • Yorumlar:
Korona virüsün (Covid-19) sizi nasıl etkilediğine bağlı olarak kendinizi farklı hissedebilirsiniz. Bazı insanlar hastalanmaktan bazı insanlar ise sevdiklerine zarar gelebilme ihtimalinden dolayı endişe duyacaklardır. Bazıları çalışma hayatları, işleri dolayısıyla endişeli bazıları ise tüm toplum için endişeleniyor. Birçoğumuz için de durumun belirsizliği bu endişeleri daha yukarılara taşıyor.
Bu duygulara izin vermemeniz ve kendinize tüm bu yeni bilgilere uyum sağlamak için zaman vermeniz önemlidir. Duygularımız neler olup bittiğini anlamamıza yardımcı olur. Bu süreçte keder, kayıp, travma, kaygı tanımlarıyla haşır neşir olacağız gibi gözüküyor. Bir çoğumuz bu tanımları, hayatı çok farklı görüyor, kendi duygularınızı değerlendirirken eleştirel değil şefkatli olmaya çalışın. Hissettiğiniz farklı duyguların normal olduğunu kabul edin. Çünkü olağan dışı bir duruma normal bir tepki vermek mümkün olmayabilir. Olağan dışı bir duruma olağan dışı tepkiler vermeniz gayet doğal. Eğer verdiğiniz farklı tepkiler işlevselliğinizi kısıtlıyorsa destek almaktan çekinmeyin. Çünkü yalnız değilsiniz.
Duygularınıza izin vermek iyi olsa da onlara takılmamak ve neyin yararlı olduğunu neyin yararsız olduğunu ayırt etmek de önemlidir. Bu duyguları güvendiğiniz biriyle konuşun, neler yapabileceğinize bakın ve sürekli gündemi takip etmekten kaçının. Doğru kaynakları okuduğunuzdan, izlediğinizden emin olun.
Bu endişelere odaklanmamak için haberleri takip etmediğinizden sürekli sosyal medyayı dolaşmadığınızdan emin olun. Sadece bunlara odaklanarak kazanabileceğiniz bir şey olmadığını kendinize hatırlatın. Odağınızı size rahatlık veren diğer şeylere kaydırın ve eğer bu zorsa dikkatinizi dağıtmayı deneyin. Kendinize belirli rutinler oluşturup bunlar yapın.
Pandemi sürecinin yavaş yavaş sonlarına yaklaşığımızı umuyoruz. Günlük hayatımıza yavaş yavaş dönerken de bunun kesin bir geçiş olmamasına özen gösterin. Birden yaşanacak keskin bir geçiş sizi olumsuz etkileyebilir. Bu süreci ne kadar yumuşak geçirirsek günlük hayatımıza o kadar sağlıklı döneceğimizi unutmayalım.