Koronavirüs Psikolojisi
Yazar Özge Engin • Psikolog • 18 Nisan 2021 • Yorumlar:
Yaklaşık bir yıldır tüm dünya gündemini kaplayan, ülkemizde ve dünyada birçok kişinin vefatına sebep olan Covid - 19 salgını halen devam etmekte. Tüm dünyada görülmesi ve kitleleri etkilemesinden dolayı pandemi denilmektedir. Virüse yakalanan kişiler için tedavi yöntemleri sağlık çalışanları tarafından her geçen gün geliştirilmekte, aşı çalışmaları ise hız kazanmış durumdadır.
Virüs tehlikesinin yanında alışılan düzenlerin bozulmasından, farklı bir döneme şahitlik etme ve bizzat deneyimleme durumlarından dolayı psikolojik olarak da bir mücadele içerisinde bulunmaktayız.
Virüs tehlikesi bize kaygı duygusunu yaşatmaktadır. Kaygı, bizleri hayatta kalmak için gerekli önlemleri almaya iten, kendimize dikkat etmemiz için harekete geçmemizi sağlayan duygudur. Halen içerisinde bulunduğumuz durum için de gereklidir.
Kaygı sayesinde dünyada ve ülkemizde virüsten korunma yöntemlerini gerçekleştirmeye devam etmekteyiz. Fiziksel mesafeleri koruyarak, hijyen kurallarına uyarak, maskeyi doğru kullanarak, zorunda kalmadıkça kalabalık ortamlara girmeyerek, alınan önlemlere dikkat ederek bunları gerçekleştirmekteyiz. Bunların dışında; doğru medya okur yazarlığı ile ülke ve dünya gündemini belirlediğiniz birkaç kaynaktan takip etmeli, kolaylıkla bilgi kirliliği oluşan durumlardan kaçınmalı, haber almaya ayrılan süre tüm günü kaplamamalıdır. Hastalıklara karşı önemle bahsedilen bağışıklık güçlendirme yolları için doktor tavsiyelerine uyulmalıdır. Hem bağışıklık sistemi için hem de strese karşı etkililiğinden dolayı önem taşıyan fiziksel aktiviteler ihmal edilmemelidir.
Sosyal bir varlık olarak biz insanlar için sosyalleşmemiz eskisi gibi mümkün olmasa da aile ya da yakın sosyal çevre ile telefon/internet üzerinden görüşmeler yapılmalı, paylaşımlarda bulunulmalıdır. Kaygı duygusunun getireceği panik durumlardan korunabilmek için duyguların paylaşılması etkili bir yöntem olacaktır.
Kaygı; uyku bozukluklarına yol açıyorsa, iştah değişimlerine neden oluyorsa, günlük rutin işlerin yerine getirilmesini engelliyorsa psikologlardan destek alınması faydalı olacaktır.