Kronik Periodontitisli Bireylerde Osteopontin Gen Polimorfizmin İncelenmesi

Yazar Burç TaylanPeriodontolog • 30 Kasım 2018 • Yorumlar:

AMAÇ: Periodontal hastalıklar doku yapı ve yıkımıyla karakterize enfeksiyöz tipte hastalıklardır. Çeşitli çalışmalarda periodontal hastalıkların prognozunu etkileyen farklı sitokin ve doku yapısına ait genotiplerin etkileri tanımlanmıştır. Periodontal hastalıkların yıkım oranı ve prognozunun kişiler arası çeşitlilik göstermesi genetik farklılıklar ile ilişkilendirilebilir. Son yıllarda OPN geninin kodladığı proteinin enflamasyon, fibrozis ve kemik yıkım mekanizmalarında rol aldığı bildirilmiştir. Bu çalışmada periodontal hastalıklarda OPN geninin genotip dağılımı, allel sıklığı ve genotip - fenotip ilişkisi araştırılmıştır. 

YÖNTEM: Çalışmaya katılan 50 sağlıklı, 50 kronik periodontitisli hastada periodontal klinik (sondalanan cep derinliği, ataşman değeri, sondalama kanama ve plak indeksi değerleri) ve radyografik incelemeler yapılarak periodontal yıkım şiddeti belirlendi. Hastalardan alınan periferik kan örneklerinden elde edilen genomik DNA da OPN geninin 6. ekzonunda 8090 C/T polimorfizmi PRC- RFLP yöntemiyle çalışıldı. araştırmanın verileri prametrik ve prametrik olmayan yöntemlerle istatistiksel olarak analiz edildi. 

SONUÇ: OPN geni +8090 C/T  polimorfizmi kronik periontitise yatkınlık oluşturabilecek genetik faktörlerden biri olabilir. bu konuda daha fazla hastanın dahil edileceği çalışmalar yürütmek gereklidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Burç Taylan Periodontoloji, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)