Kronik Sinüzit Tedavisi
Yazar Yusuf Can • Kulak Burun Boğaz Doktoru • 15 Mayıs 2019 • Yorumlar:
Sinüzit Nedir?
Burun çevresindeki kemiklerin içerisinde bulunan ve sinüs olarak adlandırılan hava boşluklarının iltihaplı doku ile dolmasından kaynaklı olarak ortaya çıkan hastalık, sinüzit olarak adlandırılmaktadır.
Sinüzit ile birlikte ortaya çıkan tıkanıklık, sarı-yeşil renkte burun akıntısı, baş ağrısı, nefes almada yaşanan güçlük ve geniz akıntısı ile kendisini göstermektedir.
Sinüs adı verilen hava boşlukları, normal fonksiyonları gereği mukus oluşturan burun sisteminin bir parçasıdır. Burun ve sinüsler tarafından, normal fonksiyonları gereği, günde yaklaşık olarak yarım litre civarında mukus salgılanmaktadır. Burun sistemi tarafından oluşturulan mukus, nefes yoluyla alınan havanın içindeki bakteri, toz parçacıkları ve partikülleri temizleyerek, vücut sağlığını tehdit eden bu unsurları ortadan kaldırmakla görevlidir. Ardından boğaza süzülerek yutulan mukus sıvısı, mide asidi tarafından parçalanarak yok edilmektedir. Bu durum günde defalarca gerçekleştirilen normal bir vücut fonksiyonudur. Sinüzit durumu ise, sinüsleri döşeyen bu mukoza sıvısının iltihabıdır.
Genel olarak sinüzitler, döşeyici mukoza tarafından üretilen mukusun, buruna boşaltılamamasından kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Mukusun buruna boşaltılamamasına sebep olan temel 3 faktörü şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
-Mukus içeriğinin ya da kıvamının değişim göstermesi
-Sinüsler içerisinde bulunan mukusun aktif şekilde ostiumlara taşınmasını sağlayan sistemin bozulması
-Sinüslerin buruna boşalmasını sağlayan kanallarda tıkanma meydana gelmesi
Mukusun buruna boşaltılamamasına sebep olan bu faktörlerden bir ya da birden fazlasının söz konusu olmasıyla birlikte, sinüzit hastalığı ortaya çıkmaktadır.
Kronik Sinüzit Nedir?
Sinüzit bulguları olan ve bu doğrultuda tıbbi tedavi alan, ancak ortalama 3 ay gibi bir süre sonrasında şikayetlerinde iyileşme gözlemlenmeyen kişilerde, gerçekleştirilen ilgili testler sonucunda kronik sinüzit tanısı yapılmaktadır.
Kronik sinüzit durumlarında, şikayet ve bulgular, yani sinüzit belirtileri, 12 haftadan uzun süren enfeksiyonlarla kendini belli etmektedir.
Kronik Sinüzitin Belirtileri Nelerdir?
Sinüzit belirtilerinin 12 haftadan süre ile devam ettiği kronik sinüzit durumlarında, belirtiler kişiden kişiye değişim gösterebilmektedir. Genel kanı, sinüzitin baş ya da yüz ağrısına sebep olduğu yönündedir, ancak sinüzit kendisini ağrıdan çok başka şikayetler ile belli etmektedir. Sinüzitin beli başlı belirtilerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
-Sarı-yeşil renkte ve koyu kıvamlı burun akıntısı
-Göz çevresinde oluşan basınç hissi
-Geniz akıntısıyla birlikte boğazda yanma oluşması
-Davranış değişiklikleri
-10-14 günden fazla süren soğuk algınlığı, nezle, grip, bazı durumlarda hafif ateş yükselmesi
-Gece ya da sabaha karşı ortaya çıkan şiddetli ve inatçı öksürük durumları
-Uzun süren baş ağrıları
-Burun tıkanıklığı ve horlama
-Nefeste kötü koku oluşumu, koku almada bozukluk, mide bulantısı ya da kusma
Kronik Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sinüzit; akut, subakut ve kronik sinüzit olmak üzere 3 grupta sınıflandırılmaktadır. Akut sinüzitler, yaklaşık 4 hafta sürmekte, ilaç tedavisiyle ya da kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Subakut sinüzit, akut sinüzitin henüz tam olarak iyileşmediği, kronik sinüzitin ise tam olarak oluşmadığı geçiş evresidir. Kronik sinüzit ise, antibiyotik kullanımına rağmen devam eden sinüzit belirtileriyle kendini göstermektedir. Kronik sinüzit durumlarında; kişinin yaşam tarzında değişiklikler yapılmakta (sigaranın bırakılması vs.), glukokortikoid içeren burun spreyleri, haplar, ilaçlar ve antibiyotikler kullanılmaktadır. Kronik sinüzitlerin ilaçla tedavi edilemediği durumlarda ameliyat gerekebilmektedir.
Endoskopik Sinüs Cerrahisi
Kronik sinüzit hastalarına uygulanan endoskopik sinüs cerrahi uygulamalarında, sinüslerde bulunan doğal kanalların tıkanmasına sebep olan polipler veya diğer anatomik bozukluklar düzeltilmekte, böylece sinüs kanalları açılmaktadır.
Endoskopik sinüs cerrahisi, komplikasyon gelişme riski açısından dikkatli ve özenli yapılması gereken bir uygulamadır. Uzun bir iyileşme dönemi gerektirmektedir.
Balon Sinoplasti Cerrahisi
Hastanın bu yöntem için uygun olup olmadığı yapılan muayeneler doğrultusunda belirlenmektedir.
Balon sinoplasti cerrahi yöntemi ile, öncelikli olarak sinüslerin kapalı olan deliği tespit edilmekte ve ardından sönmüş haldeki balon bu deliğe yerleştirilmektedir. Röntgen eşliğinde gerçekleştirilen balon sinoplasti uygulamasında, balonun en doğru noktaya yerleştirilebilmektedir. Ardından, belli bir basınç uygulanarak balon şişirilmektedir. Böylece, tıkanmış olan sinüs deliğinin açılması ya da genişlemesi sağlanmaktadır.
Balon sinoplasti cerrahisi gerçekleştirilen hasta, aynı gün taburcu edilebilmekte, ertesi gün işine dönebilmekte ve hastanın doğal anatomik yapısının bozulmaması sağlanmaktadır.
Balonla sinüzit tedavisi, et büyümesi ile birlikte sinüziti bulunan, küçük sinüsleri tıkalı ve 17 yaşından küçük olan kişilere uygulanmaktadır.