KÜÇÜK AMA ÖNEMLİ PÜF NOKTALARIYLA GÖZ SAĞLIĞINIZI KORUMAK
Yazar Yıldırım Bayezıt Şakalar • Göz Doktoru • 24 Ocak 2017 • Yorumlar:
Vücudumuzun dünyaya açılan penceresi gözlerimiz… Peki, en kıymetli organımızı sağlığı hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Gözlerimizi güneş ışınlarından korumak için ne yapmalıyız? Saatlerce bilgisayar başında vakit geçirmek hangi hastalıklara davetiye çıkarır? Gözümüzde kaşıntı olduğu zaman ne yapmalıyız?
Gözler, hem kalbin hem de vücudun aynasıdır. Yüzde ilk fark edilen en önemli detay gözlerdir. Gözler duygularımızı ve ruh halimizi ortaya koyar. İyi bir göz bakımı da, gözlerimizin özgüvenle parlamasını sağlar.
Çalışma ortamı göz sağlığının en önemli tehditlerinden biri!
Günümüzde yoğun bir iş hayatına sahip olan kişilerin bilgisayar başında olma süreleri günde yaklaşık 7-8 saati bulabiliyor. Bilgisayar başında geçirilen uzun sürelerin gözde kirpik dibi iltihabı, alerji ve kuruluk yapabileceğini ifade eden Doç. Dr. Yıldırım Beyazıt Şakalar, “Bilgisayar başındayken yoğun konsantrasyon nedeniyle gözlerimizi kırpmayı unuturuz, halbuki göz kapağının altındaki yüzey her kırpmada gözün kornea yüzeyini yıkar,ayrıca duruş pozisyonumuzu dikleştirerek oturmalıyız böylece monitörü tam karşıya almak yerine, monitöre üstten bakılabilecektir. Çalışma ortamı iyice havalandırılmalı ve mutlaka belirli aralıklarla ekrandan uzaklaşarak gözler dinlendirilmeli. Ayrıca çalışma ortamınızda yumuşak tonda sarı aydınlatma kullanılmalı.” dedi.
Güneş ışınlarına dikkat!
Güneş ışınlarına çok maruz kalmanın ciltte olduğu kadar gözde de büyük zararlara sebep olabileceğini belirten Doç. Dr. Yıldırım Beyazıt Şakalar, “ Güneş altında geçirdiğimiz vakit arttıkça lensimizde koyulaşma, kataraktta ve görme noktasında hassasiyet ortaya çıkabilir. Bu nedenle güneş ışınlarının dik geldiği dönemlerde güneş gözlüğü kullanılmalı, özellikle renkli gözlü kişiler güneş ışığına karşı daha hassas oldukları için gözlerde kızarıklık görülmemesi adına güneş gözlüğü kullanımında daha dikkatli olmalılar.” dedi.
Gözleri ovuşturmaktan ve kaşımaktan mümkün olduğunca kaçının!
Gözlerimizi fazla ovuşturmak ve kaşımak şeklindeki mekanik travma genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde keratokonus hastalığının oluşumuna sebebiyet verebileceğini söyleyen Doç. Dr. Yıldırım Beyazıt Şakalar, “Gözünüze aldığınız ani bir darbe ya da gözünüze bir cisim kaçması durumunda göz ovalanmamalı. Var ise serum fizyoloji ile yok ise su ile bolca yıkayarak göz hekimine başvurulmalı. Unutulmamalı ki gözde sulanma, kaşıntı, ağrı, okurken zorlanma, yazıların birbirine karışması, göz ve baş ağrısı olması, başı eğik tutarak okuma, gözleri kısarak bakma ve odaklanma problemlerinin göz hastalıkları belirtisidir.” dedi.