Kurban Bayramı ve Beslenme

Yazar Burak Alifaki • 9 Ocak 2019 • Yorumlar:

Kurban bayramı her ne kadar yılın en çok et tüketimi olan zamanı olsa da; diğer bayramlar da olduğu gibi, şeker, tatlı ve hamur işi gibi ikramların da yüksek olduğu bir dönemdir. Bu sene uzun bir tatille birlikte gelmesi her ne kadar keyifli ve iyi hissettirse de sağlıklı beslenme açısından bir dengesizlik yaratacaktır.

Kurban bayramını güzel geçirmek, daha keyifli ve sağlıklı sofralar hazırlamak, tatili ve bayramı sağlıklı beslenme düzenine uygun hale getirmek için birkaç ipucu vereceğim.

Eti Kesimden Hemen Sonra Tüketmeyin

Etlerin olgunlaşması için belirli süre ve bazı şartlar gerekmektedir. Kesimden sonra hayvan “Rigor Motris” adı verilen ölüm sertliğine girer, et dokuları kasılır ve normalden daha sert bir hal alır. Etin kalitesi, lezzeti, yumuşaklığı, sululuk durumu kesim sonrası dinlendirmeylede yakından ilişkilidir.
İdeal olarak eti kesimden sonra güneş görmeyen serin bir alanda (7-15 °C) 3-4 saat dinlendirin, daha sonra 4°C’ de 24 saat bekletilerek et olgunlaşır ve lezzet kazanır.

Kısaca; Kesimden en az 24 saat sonra eti yemek olarak kullanın!

Etleri Uygun Depolayın

  • Etleri dolaptan çıkarıp tek seferde pişireceğiniz porsiyon miktarlarında, buz dolabı poşetlerinde saklayabilir, dondurabilirsiniz.
  • Etleri kıyma halinde, kuşbaşı olarak veya biftek gibi parçalar olarak buzdolabında 4°C’de 1 gün,
    Derin Dondurucu da; -18 °C’de 4-6 ay saklayabilirsiniz.
  • Donmuş etleri soğutucuda (4 °C’ de) 6-8 saat bekleterek çözdürün, donmuş etleri direkt oda sıcaklığında çözündürmeyin!
  • Dondurucudan çıkartıp çözündürdüğünüz etleri mutlaka kullanın, kesinlikle tekrar dondurmayın!

Kurban Bayramında Beslenmede Oluşan dengesizlikler

1- Öğün saatlerinin değişmesi: 9 günlük bir tatile girildi ve iş rutininden farklı olarak istediğimiz saatte kalkma özgürlüğü hepimizin hakkı, istediğiniz saatte kalkabilirsiniz hiç sorun değil. Dikkat etmemiz gereken nokta; Kalkar kalkmaz kahvaltıyı yapalım ve geri kalan öğün ve ara öğünleri günlük rutininize uygun bir şekilde düzenleyin. Normalde 3 saatte 1 öğün düzeniniz varsa, kahvaltıya 3 saat ekleyip, sıradaki öğününüzü yapın. Aralıklı besleniyorsanız yine rutininize uygun bir şekilde planlayın.

2- Fazla et tüketimi: Kurban bayramıyla birlikte öğünlerde daha çok et tüketiminin artması da beklediğimiz bir durum, etlerin uygun bir şekilde pişirilmesine, kızartmalardan kaçınmaya dikkat edin, ana öğününüz et ise yanına mutlaka bolca sebze ilave edin, büyük bir tabak salata, haşlanmış veya fırında yapılmış kabak, patlıcan, biber gibi mevsim sebzelerine mutlaka bol bol yer verin.

3- Etlerin yanına C vitamini: C vitamini demir emilimini artırır. Etin biyo-yararlığını arttırmak için salatalarınıza bol bol limon ekleyin. Portakal, turunçgil ve yeşil yapraklı sebzeler tüketin.

4- 1 Öğün et – 1 Öğün Sebze: Bayram süresince de bu kuralın dışına çıkmamaya mümkün olduğunca özen gösterin, öğlen öğününüzün temelini et oluşturuyorsa, akşam öğününüzde sebze ağırlıklı yemeklere yer vermeyi ihmal etmeyin.

5- Tatlı ikramları, babaanne baklavaları: Bunlar da bayramların olmazsa olmazı, değişmez, değişmesini de istemediğim gelenekleridir. Annelerin, teyzelerin, babaannelerin özenerek, sevgiyle hazırladıkları tatlılar, börekler beslenme ve sağlığımız açısından niyetleri kadar iyi olmadığı bir gerçek.

Ancak diyabet gibi bir rahatsızlığınız yoksa 2 dilim baklava yerine 1 dilim baklava isteyin. Hem tatlınızı yiyin hem kişinin verdiği emeği ve güzel niyetine teşekkür edin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)