Kurban Etinin Püf Noktaları
Yazar Özden Kaçar • Diyetisyen • 14 Ekim 2019 • Yorumlar:
Kurban bayramı yaklaştı. Kurban kesecek ailelerde şimdiden hazırlıklar başladı. Bir yandan misafirlere ikramlar hazırlanırken diğer yandan kurban etini kesme, doğrama işlemi için hazırlıklar yapılıyor. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken, atlanırsa sağlığımızı etkileyecek boyutlara varan belli başlı kriterler var.
Kurbanlık seçiminde dikkat edilecek noktalar:
-
Kurbanlığınızı veteriner kontrolünde satın almaya özen gösterin.
-
Kurbanlığınızı kendiniz seçerseniz sağlıklı ve temiz olmasına dikkat edin. Hastalık taşıyan hayvanların etini tükettiğinizde ciddi sağlık problemleriyle karşılaşırsınız.
-
Kurbanlığınızın temiz ve hijyenik koşullarda kesildiğinden emin olun.
Kurban etini kesme ve doğrama işlemi yaparken:
-
Et kesme işlemi yapacağınız kesme bıçağınız ve kesme tahtanız işleme özel olsun. Eti doğradığınız bıçak ve tahta ile sebze doğrama işlemi yapmayın
-
Etinizi doğrarken görünen yağları ayırın.
-
Kurbana ait siniri iyice temizlemeye özen gösterin.
-
Hayvanin sakatatı dediğimiz iç organlarını iyice ayırın.Öncelikli tercihiniz olmasın.
-
Kurban etinde ilk kesildiği anda ölüm sertliği denen bir süreç olur. Bekleyen etin sindirimi 4 saat sürerken kurban etinin ilk kesildiği andaki sindirimi yaklaşık 8 saat sürer. Sert ve lezzeti daha az olur. Bu sebeple etinizi 1 gün buzdolabında dinlendirin.
Kurban etini saklama koşulları:
-
Kurban etiniz kesildikten sonra paylara bölerek dağıtmanızda sakınca yoktur. Sadece dışarıda beklettiğiniz etin üzerinde sıcaklık etkisiyle zararlı bakteriler üremeye başlar. Bu sebeple çok hızlı bir şekilde, soğuk bir ortamda bu işlemi yapın.
-
Parçalara ayrılan kurban etinizi küçük porsiyonlara bölerek birer yemeklik olacak şekilde ayırın.
-
Buzdolabında bekleteceğiniz her bir parçayı 2-3 gün içinde tüketin. Kıyma için bekleme süresi 2 günü geçmesin.
-
Buzlukta -2 derecede saklayacağınız eti 2-3 hafta içinde tüketmeye özen gösterin. Derin dondurucularda saklayacağınız etleri ise 3 ay içerisinde tüketin.
-
Dondurulmuş etlerinizi çözerken akan su altında, mikrodalga fırında veya buzdolabında çözdürün.
-
Kalorifer, soba üzerinde veya oda sıcaklığında çözdürülmeye çalışılan etler sağlık açısından risk oluşturur. Besin zehirlenmelerine yol açar.
-
Çözünen eti tekrar dondurmayın. Pişirmeyip tekrar dondurma işlemi yaptığınız etlerde bakteri üremesi olur, zehirlenmelere yol açar.