Kurdeşen
Yazar Pınar Arat • Dermatolog • 8 Ekim 2018 • Yorumlar:
Kurdeşen, vücudun herhangi bir alanında ortaya çıkabilen, çevresi kızarık, orta kısmı soluk, kaşıntılı ve döküntülü bir cilt rahatsızlığıdır. Kabarıklıklar, 2 mm’den 30 cm. boyutlarına kadar ulaşabilen plaklar şeklindedir. Halk arasında kurdeşen diye bilinmektedir. Bulaşıcı bir hastalık değildir.
Bu kabarıklıklar cildin herhangi bir yerinde oluşabilir. Kurdeşen döküntüleri bir kalem ucu kadar küçük ya da bir yemek tabağı kadar büyük olabilir. Hatta döküntüler birleşerek vücutta daha da geniş kabarıklıklar oluşturabilir.
Kurdeşen kabarıklıkları genellikle 24 saat içerisinde kaybolur. Ancak eski döküntüler kayboldukça yerine yenileri gelebilir ve böylelikle kurdeşen birkaç gün veya daha uzun süreler sürebilir. Bu şekilde ilerleyen kurdeşen nöbetleri çoğunlukla 6 haftadan kısa sürer ancak hastalığın süresi 6 haftayı geçmişse, bu durumda kronik kurdeşen söz konusu demektir.
Kurdeşen (Ürtiker) Kimlerde Görülür?
Kurdeşen sık görülen bir cilt hastalığıdır ve çocuk, yetişkin demeden hemen herkeste görülebilir. Ancak daha çok orta yaştaki kadınları etkilediği bilinmektedir. Bebek ve çocuklarda kurdeşen hem belirtiler hem de nedenler açısından benzerdir.
Kurdeşen Nedenleri
Alerjik bir tepki kurdeşeni tetikleyebilir. Yaygın olarak alerjik tepkiye yol açtığı düşünülen etkenler şöyledir:
- Alerji aşıları
- Böcek ısırıkları ve sokmaları
- Hayvanlar
- İlaçlar: Her türlü ilaç olabilir
- Kozmetik ürünler
- Lateks benzeri alerji yapan bir şeye dokunmak
- Polenler
- Yiyecekler: Meyveler (asitli meyveler başta olmak üzere), kuru yemiş, kabuklu deniz ürünleri, süt, yumurta, çikolata, baharat
Alerjik Tepki Dışında Kurdeşene Yol Açan Diğer Nedenler:
- Aile geçmişinde kurdeşene rastlanması yani genetik yatkınlık
- Bağırsak parazitleri
- Bazı bitkiler
- Cildi sertçe kaşımak
- Cildin baskıya maruz kaldığı durumlar: örneğin uzun süre oturmak, yürümek (ayak tabanları etkilenir) sırtta ağır bir çanta taşımak veya çok dar giysiler giymek nedeniyle olabilir
- Çok sıcağa ya da çok soğuğa maruz kalmak
- Doğum sonrası dönem
- Enfeksiyonlar: viral hepatit (sarılık), soğuk algınlığı, bakteri, parazit ya da mantar nedeniyle oluşan enfeksiyonlar gibi
- Egzersiz
- Güneşe maruz kalmak
- Kimyasallarla temas etmek
- Lupus ya da tiroid hastalıkları gibi bazı hastalıklar
- Stres
- Suyla temas: deniz, duş, havuz, ter vb. aracılığıyla suyun cilde temas etmesi kurdeşene yol açabilir
Yukarıda sıralanan veya diğer herhangi bir neden kurdeşeni tetiklediğinde, birkaç dakika ile birkaç saat arasında değişen sürelerde döküntüler ortaya çıkabilir.