KURU İĞNE (DRY NEEDLING) TEDAVİSİ

Yazar Süleyman TatlıFizik Tedavi Uzmanı • 13 Kasım 2017 • Yorumlar:

Akupunktur iğnelerine benzer iğneler kullanılarak yapılan "kuru iğneleme" yönteminin, kas romatizması, fibromiyalji sendromu, bel ve boyun fıtığı, sırt ağrıları gibi kas spazmı ağrılarının dindirilmesinde başarıyla uygulanmaktadır.

Deri üzerinden uygulanan iğneli tedavi yöntemi "Herhangi bir ilaç vermeden, herhangi enjeksiyon yapmadan tetik nokta dediğimiz, halk arasında kulunç olarak bilinen kas spazmının oluşturduğu tetik noktalara kuru iğneler batırılır. Batırdıktan sonra 5 dakikada bir çevirme yöntemi uygulanır.

İLAÇSIZ TEDAVİ YÖNTEMİ

Tetik noktalara batırılan iğnelerin mikro travma oluşturarak kası uyardığını ve damarda genişlemeye neden olduğun, iğnenin, ağrı yapan uyaranları uzaklaştırarak kas spazmının çözülmesini sağladığını belirtti.

Kuru iğneleme son yıllarda hekimler ve fizyoterapistler tarafından yaygın kullanılıyor. Kuru iğneleme hastanın şikayetlerine ve klinik bulgularına göre kas içine uygulanan destekleyici bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde akupunktur iğnelerine benzeyen iğneler kullanılır. Akupunkturdan farklı olarak iğne vücutta uzun süreli kalmaz, iğne içerisinde herhangi bir ilaç olmadığından dry (kuru) needling (iğneleme) olarak adlandırılır. Antialerjiktir yani herhangi bir alerjiye sebebiyet vermez, yan etkisi ve diğer ilaçlarla etkileşimi yoktur".

AĞRIYI AZALTIYOR

Kuru iğneleme mekanizmaları kesin bilinmemekle beraber mekanik ve biyokimyasal etkileri olduğu, "Tetik nokta iğneyle ağrıyı azaltmada olumlu biyokimyasal değişiklikler, neden olduğu bilinmektedir. Kas ve sinir sisteminde ağrı mekanizmalarını uyararak ağrının azaltılması üzerinde büyük etkiye sahiptir“.

İğneyle uyarılan bölgede kan dolaşımının arttığı, “Ağrı mediatörleri bölgeden uzaklaşır endorfin ve kortikosteroid gibi nörokimyasallar serbest kalır ağrı-spazm odağı çözülerek kas gevşer İğneleme sırasında hasta iğnenin battığını genellikle hissetmez. Yapılan iğne sayısı ağrılı bölgedeki tetik nokta sayısına göre ayarlanır. Haftada bir toplamda 3-4 seans şeklinde yapılır ".

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Süleyman Tatlı Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)