Laparoskopi Nedir?
Yazar Fatih Şendağ • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 25 Temmuz 2018 • Yorumlar:
Laparoskopi genel anestezi altında yapılan ve göbek deliğinden ince bir teleskopun karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesini sağlayan bir ameliyattır. Laparoskopi ile karın alt bölgesinde açılan 3 - 5 mmlik deliklerden içeri sokulan aletler ile rahim, yumurtalık ve tüpleri ilgilendiren hastalık veya problemleri doğrudan gözlemleme ve cerrahi girişim yapma olanağı vardır. Yumurtalık kistleri, dış gebelikler, myomlar, gebe kalabilirliği artıran tüp cerrahisi ve endometrioz laparoskopik olarak tedavi edilebilmektedir.
Laparoskopinin Özellikleri :
Göbek deliği altında açılan milimetrelik bir delikten girilerek uygulanan kapalı yöntem tedavinin sonucunda, ameliyat sonrası çok daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyulur, hastada ameliyat izi kalmaz, hastanede yatış gerektirmez ve enfeksiyon kapma riski azalır, normal hayata dönüş süresi kısalır ve yumurtalık kanallarının tıkanarak kısırlık oluşmasına engel olunur. Çoğu hasta 3 - 4 gün içinde normal yaşamlarına dönebilmektedir. Laparoskopinin bir diğer üstünlüğü ise karın kesisine bağlı komplikasyonlardan (enfeksiyon, yara açılması ve fıtık) sakınılmasıdır. Birçok kadın hastalığının tedavisinde kullanılan kapalı yöntem, ameliyat sonrası kadınlarda oluşan kısırlık riskini de azaltmaktadır. Laparoskopik cerrahi sırasında dokuları kesmek ve kanamaları durdurmak amacı ile pek çok yöntem kullanılabilir. Mekanik kesme (bıçak ve makas) ve bağlama, elektrocerrahi ve lazer bunlardan en önemlileridir.
Laparoskopinin Uygulama Alanları :
Halk arasında kansız ya da kapalı ameliyat olarak bilinen modern cerrahi yöntemi Laparoskopi; en sık olarak kısırlık araştırmalarında, gebe kalmada güçlük çeken infertil hastaların takip ve tedavileri esnasında gebe kalmalarına engel olacak bir problemin var olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılır. Kadın daha önce yumurtalık veya rahimle ilgili iltihaplı bir hastalık geçirmişse veya karın bölgesinde herhangi bir ameliyat uygulanmışsa yumurtalık kanallarındaki durumu değerlendirebilmek için laparoskopi yapılabilir.
En sık yapılan operasyonlar, yumurtalık kistleri, çikolata kistleri, miyom ve yumurtalık kanallarıyla ilgili operasyonlardır. Gerektiğinde sebebi belli olmayan kronikleşen kasık ağrıları veya belli hastalarda kısırlık sebebinin araştırılması ve tedavisinde laparoskopi uygulanmaktadır. Günümüzde laparoskopinin sınırları oldukça genişlemiş; rahmin çıkartılması (histerektomi), kanser ameliyatları, rahim sarkması ve hatta idrar kaçırma operasyonları da yapılabilmektedir. Laparaskopi, tanısal amaçlı (Diagnostik Laparoskopi) olarak; tüplerin açık olup olmadığına, yumurtalığın genel görünümüne ve yapışıklık olup olmadığına, tüp-yumurtalık ilişkisine, rahmin genel görünümüne incelenmesi şeklinde olabileceği gibi tedavi amaçlı da (Operatif Laporoskopi) uygulanabilir.
Endometrioz Teşhisi
Çok ciddi adet sancıları veya yıllardır devam eden kasık ağrıları şikayeti yaşayan hastalara, laparoskopi uygulandığında, son derece sinsi seyreden ve muayene ile saptanamayan endometrioz rahatsızlığı ortaya konabilmekte ve tedavisi mümkün olabilmektedir. Laparoskopik cerrahi ile endometrioz odakları tam olarak çıkartabilmekte veya tahrip edilebilmekte ve sonrasında hastanın gebelik şansı artmaktadır.
Doğurganlığı Koruyarak Gerekli Operasyonları Yapmak
Yumurtalık kistleri, myomlar, yumurtalık kanallarındaki veya etrafındaki yapışıklıklar doğurganlığı etkileyebilmektedir. Laparoskopik cerrahi ile yumurtalıklar korunarak kistler çıkartabilmekte, yumurtalık kanallarındaki tıkanıklıklar ve yapışıklıklar giderilebilmekte ve rahim korunarak sadece myomlar çıkartabilmektedir. Böylelikle doğurganlık korunarak çocuk sahibi olma şansı arttırılabilmektedir.
Laparoskopik Histerektomi
Rahmin alınması laparoskopik olarak mümkündür. Laparoskopik histerektomi karın açılarak yapılan histerektomiye bir alternatiftir. Rahimin bir kısmı laparoskopik olarak serbestleştirildikten sonra vajinal yoldan çıkarılır. Hasta hastanede 1 - 2 gün yatırılır ve ardından taburcu edilir.