Laparoskopik Histerektomi
Yazar Bülent Çakmak • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 29 Temmuz 2019 • Yorumlar:
Histerektomi nedir?
Histerektomi, rahmin (uterus) alınması ameliyatıdır. Histerektomi, genelde açık cerrahi olarak uygulanan bir ameliyat olmakla birlikte günümüzde kapalı yöntem ile (laparoskopik) uygulanabilmektedir.
Histerektomi nedenleri nelerdir?
Histerektomi, jinekoloji pratiğinde en sık yapılan ameliyatlarından biridir. Histerektomi nedenlerinden bazıları şunlardır:
-
Myomlar (rahmin düz kasından gelişen iyi huylu tümörler)
-
Anormal kanama (medikal tedaviye dirençli anormal kanama)
-
Uzun süren, uygulanan tedavilere yanıt alınamayan rahim kaynaklı ağrılar
-
Endometrial hiperplazi, rahim ağzı premalign lezyonları
-
Rahim sarkması
-
Adenomiyozis / Endometriozis
-
Kanser (rahim, rahim ağzı, yumurtalık kanserleri)
Bunun yanında ileri yaşlarda yumurtalık kistleri, yumurtalık kanseri gibi durumlarda da yumurtalıklarla beraber histerektomi yapılmaktadır.
Histerektomi yapılma tipleri nelerdir?
Ameliyatın tipi muayene bulgularına, ameliyata neden olan hastalığa ve doktorun seçimine bağlı olarak değişir.
-
Abdominal Histerektomi (Rahmin karından çıkarılması): Alt karın bölgesinde rahmin büyüklüğü ve ameliyatın yapılış nedenine bağlı olarak yatay veya dikey kesi yapılır. Karından yaklaşımda rahme ulaşmak için cilt, ciltaltı, fasya gibi dokulara en az 10 cm kesi yapıldığı için iyileşme süreci diğer histerektomi tiplerine göre daha uzun zaman gerektirir. Bununla beraber özellikle büyük tümörlerde ve malignite (kanser) vakalarında iyi bir yoldur.
-
Vaginal Histerektomi (Vagen yolu ile rahmin çıkarılması): Bu yöntemde karında kesi olmaz. Kesi vagen içinde olduğu için iyileşme zamanı karından yapılan histerektomiden daha kısadır.
-
Laparoskopik Histerektomi: Açık yöntem ile yapılan histerektomi ameliyatı kapalı yöntemle (laparoskopik histerektomi) yapılabilmektedir.
Laparoskopik histerektomi nasıl yapılır?
Kapalı rahim alma ameliyatı (laparoskopik histerektomi), tıpkı diğer laparoskopik jinekolojik cerrahilerde olduğu gibi karın duvarına 5-10mm’lik 3 delik açılarak yapılmaktadır. Bir tane göbek deliğinden ve iki tane de karnın sol yanından 5mm’lik delik açılarak karın içerisi kamera ile gözlenip yandaki deliklerden de rahim alınması için gerekli aletlerin yerleştirilmesi ile rahim alınması ameliyatı uygulanmaktadır. Laparoskopik olarak rahim alınma ameliyatı esnasında yumurtalık veya tüplerin de alınması gerekiyorsa alınabilmektedir. Rahim alındıktan sonra karın cildindeki 5-10mm boyutundaki cilt kesileri ince dikişlerle kapatılmaktadır.
Histerektomi sonrası olası etkiler nelerdir?
Histerektomi sonrasında uzun veya kısa süreli bazı ruhsal ve fiziksel durumlar ortaya çıkabilir.
Adet gören bir hasta histerektomi sonrasında iki ana olay olmaktadır; (a) adet görmeme, (b) gebe kalamamak. Eğer yumurtalıklar alınmamışsa hormon üretimi devam edeceği için adet görülmese de ateş basması, terleme, uykusuzluk gibi menopoz belirtileri görülmeyecektir. Ancak menopozdan önceki dönemde yumurtalıklar alınırsa hormonların ortadan kalkmasına bağlı etkiler (menopoz bulguları) görülür. Hasta yaşı 45’in altında olup histerektomi ile birlikte yumurtalıklar da alınırsa kemik erimesinden korunmak ve menopoz belirtilerini engellemek için uygun ilaç tedavileri düzenlenebilmektedir.
Yumurtalıklar alınmadıysa hormon salgılaması devam edeceğinden vagen ve dış cinsel organlar histerektomiden etkilenmezler. Eğer menopoz öncesi dönemde yumurtalıklar rahimle beraber alındı ise cinsel ilişki sırasında vajinal kuruluk sorun olabilir. Lokal östrojen veya kayganlaştırıcılar kuruluğu önleyip cinsel yaşamla ilgili sorunları ortadan kaldıracaktır. Çoğu kadın histerektomi sonrası ameliyata neden olan yakınmalarının ortadan kalkmasından dolayı kendilerini daha iyi hissederler. Ayrıca histerektomi sonrası gebelik korkusu, ağrı, aşırı kanama olmaksızın cinsel ilişki birçok kadını mutlu etmektedir.