Laparoskopik Histerektomi (Kapalı Rahim Alma Ameliyatı)
Yazar Hüseyin Cengiz • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 30 Haziran 2020 • Yorumlar:
Laparoskopik histerektomi nedir?
Laparoskopik histerektomi rahim almak için kullanılan minimal invaziv cerrahi prosedürdür. Göbek deliğine küçük bir kesi yapılır ve küçük bir kamera yerleştirilir. Cerrah bu kameradaki görüntüyü TV ekranında izler ve ameliyat prosedürünü uygular. Alt karında iki veya üç küçük kesi yapılır. Özelleştirilmiş aletler takılır ve çıkarma işlemi için kullanılır.
Kimlere laparoskopik histerektomi ameliyatı yapmalı?
Anormal rahim kanaması veya miyomları tedavi etmek için rahim alınması gereken hastaların çoğunda laparoskopik histerektomi olabilir. Bazı durumlarda mümkün olmayabilir. Örneğin, uterus çok büyükse, alt karnında daha önce birden fazla operasyon geçirmişse laparoskopi daha zor olur.
Ameliyattan önce neye ihtiyaç duyulacak?
Cerrah, ameliyatla ilgili bir soruna neden olabilecek hiçbir tıbbi durum olmadığından emin olmak için hastanın ameliyattan önce birinci basamak doktorunu görmesini sağlayabilir. Ameliyat gününden önce bir öykü ve fizik muayene, kan örnekleri ve anestezi bölümünün ziyaretini içeren ameliyat öncesi randevu yapılacaktır. Hastalar ameliyattan önceki gece gece yarısından sonra hiçbir şey yememeli veya içmemelidir. Tüm kullandığınız ilaçları doktorunuza söylemenizde fayda var.
Ne tür bir anestezi gerekli olacak?
Hastalar genel anestezi altında uyutulur.
Ameliyattan sonra hastanede yatış var mı?
Hastalarımızın çoğunluğu ameliyatları ile aynı gün eve giderler. Bazen 1 gece hastanede yatırırız.
Ne tür bir iyileşme beklenebilir?
Hastaları yatakta kalmamaya teşvik ediyoruz. Evin etrafında dolaşmalı ve kendilerini hissettikleri anda normal faaliyetlerine devam etmelidirler. Bazı kadınlar ameliyattan bir hafta sonra işe dönmek için yeterince iyidir. Fiziksel olarak daha fazla çalışma gerektiren kadınlar 2-3 hafta evde kalmalıdır. Kadınlar ameliyattan 6 hafta sonra egzersiz ve cinsiyete devam edebilirler.