LASER İLE GÖZ KUSURLARI TEDAVİSİ
Yazar V. Nusret Özdemir • Göz Doktoru • 28 Haziran 2017 • Yorumlar:
Gözlerinde myopi, hipermetropi veya astigmatizma olan kişiler uzağı, yakını veya hem uzağı hemde yakını görebilmek için genellikle gözlük veya kontakt lens kullanırlar. Son yıllarda gözlük ya da kontakt lense bir alternatif olarak Excimer Lazer yöntemiyle de ağrısız, acısız birkaç dakika içinde göz kusurlarını düzeltmek mümkün olabilmektedir.
Günümüzde bilgisayar teknolojisi ve Excimer lazer cihazlarındaki gelişmeler tedavi olan pek çok kişiyi sosyal, mesleki ve sportif alanlarda gözlük ve kontakt lens kullanımına bağlı yaşamış oldukları sıkıntılardan kurtarmaktadır.
Bu cihazların içinde korneada yapılacak düzeltmeye göre lazer ışınını kontrol eden, çok gelişmiş bir bilgisayar bulunmaktadır.
Bu sayede korneadaki gözlük veya kontakt lens takmayı gerektiren şekil bozukluğu ortadan kalkar, kişi gözlük veya lens kullanmadan da net bir görüş elde eder.
LASIK nedir?
LASIK, excimer lazer işleminde uygulanan bir yöntemin ismidir.
Lasik yönteminde;
Önce korneada bir kapakçık oluşturulur. Hasta bu esnada acı duymaz.
Kapakçık yukarı doğru açılarak korneanın orta bölgesine 15 - 20 sn süreyle lazer ışını gönderilirir ve kırma kusurunun düzeltilmesi sağlanır.
Kapakçık tekrar yerine kapatılarak işlem sonlandırılır.
Lazer Merkezilerinde, excimer lazer tedavisi konusunda üstün teknolojiye sahip gelişmiş cihazlarla, konunun uzmanı deneyimli medikal ve teknik kadrosunun bulunması başarı oranının artımasındaki en önemli faktörlerden birisidir.
Excimer laser cihazlarındaki son gelişmeler kişinin göz yapısına özel bir tedavi planlanmasını sağlar.
Excimer lazer uygulamasına yeni bir boyut getiren bu gelişmeler sayesinde bugüne kadar tedavisi yapılamayan özel göz yapısına sahip kişilerin bile göz bozuklukları düzeltilebileceği gibi daha önce eski teknolojilerle laser olmuş ve tam fayda görememiş kişilerin tekrar tedavisi mümkün olmaktadır.
Her gözün kendine özgü mercek yapısı vardır, görme gücü kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Bu nedenle herkese aynı tedavi uygulanamaz. Güncel excimer lazer cihazları ile kişinin göz yapısına ÖZEL düzeltme programlanmaktadır.
Kimlere Lazer ile refraktif düzeltme yapılabilir?
Yapılacak ön muayene ve tetkikler neticesinde göz yapısı excimer lazere uygun bulunan , 18 yaşından büyük kişilere lazer yapılabilir.
Lazer uygulanacak kişi öncelikle çok detaylı bir muayeneden geçirilirir. Bu muayene kişinin düzeltilmesi gereken gözlük derecelerinin ve gözünde başka rahatsızlıkların olup olmadığının belirlenmesi açısından son derece önemlidir. Kişinin göz tansiyonu, retina muayenesi ve genel sağlık durumu tetkik edilir. Örneğin retinasında yırtık bulunan bir kişinin öncelikle retina yırtığı için tedavi olması daha sonra lasik işleminin planlanması gerekir.
Excimer lazer işlemi, gözde ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek herhangi bir hastalığın (örneğin katarakt) tedavisine engel teşkil etmez.
Keratokonus hastalarına, kornea kalınlığı yeterli olmayanlara, hamile hanımlara, romatizmal hastalığı olanlara, diyabetten dolayı göz içi kanaması olanlara lasik yapılması uygun olmaz.
Lasik işleminde amaç gözlük veya lensten kurtulmaktır fakat önce göz sağlığını korumak daha önemlidir. Her göz lazere uygun olmayabilir, başarı oranı gözün yapısına bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Bu sebeple başarılı bir lazer uygulaması için öncelikle hasta seçiminin doğru yapılması ve hastanın çok detaylı bilgilendirilmesi gerekir.
Lazer uygulanacak kişilerin bilmesi gereken konular;
Lazer öncesi;
- Lazer uygulamasına göz makyajı yapmadan ve fazla parfüm kullanmadan gelmelisiniz.
- Kontakt lens kullananlar muayeneye gelmeden önce; yumuşak kontakt lens kullanıyor ise en az 2 gün , sert yada yarı sert kontakt lens kullanıyor ise en az 2 hafta önceden lens kullanımını bırakmalıdır
- Lasik işlemi sırasında lokal yada genel anestezi verilmeyecek gözleriniz sadece damla ile uyuşturulacaktır.
- Lasik kısa süren bir işlem olduğundan kendinizi ameliyat stresine sokmadan rahat bir şekilde gelmelisiniz.
Lazer uygulaması sırasında;
- Lasik işlemi sırasında ağrı-acı duyulmaz fakat göze dokunulduğu hissedilebilir .
- Yapmanız gereken tek şey sakin bir şekilde doktorunuzun talimatlarını dinlemek olacaktır.
- İki gözünüz için lazer uygulaması 15 – 20 sn arasında değişecektir.
- Lazer uygulamasından sonra gözler bandajlanmadan görerek ve yürüyerek lazer merkezinden ayrılabileceksiniz.
Lazer uygulaması sonrası;
- Lazer işleminden sonra ilk 3-4 saat gözlerde yaşarma , yanma , batma gibi küçük rahatsızlıklar olabilir. Saatler ilerledikçe görüntü netleşmeye başlayacaktır. Ertesi gün kontrole gelene kadar dikkat edeceğiniz en önemli konu gözlere el ve su değdirmemek olacaktır.
- Lazer işleminin ertesi günü normal günlük yaşantınıza dönebilir hatta 3. günden itibaren denize yada havuza girebilirsiniz.