Lazer Epilasyon
Yazar Pınar Bozkurt • Dermatolog • 17 Ağustos 2018 • Yorumlar:
Lazer epilasyon, vücudun birtakım bölgelerinde istenmeyen tüyler ve kılların ortadan kaldırılması adına çeşitli dalga boylarına ve enerjilere sahip lazer cihazları kullanılarak uygulanan bir işlem türüdür. Etki etme biçimi, kişilerin sahip olduğu cilt ve kıl türüne bağlı şekilde, farklı dalga boylarında olan lazer aletlerinin kıl köklerine enerji göndermesi şeklindedir. Bu lazer ışınları kıl köklerine etki ederken cilde zarar vermezler ve kıl kökleri yapılarında bulundurdukları melanin pigmenti sayesinde emdikleri lazer ışınlarını emerler ve tahrip olurlar. Doktorların yaptığı muayeneden sonra, kişilerin var olan hastalıklarına olumsuz etki eden bir durum söz konusu değilse, kıl ve tüy sorunu yaşayan herkesin lazer epilasyon uygulamasından istifade edebilir. Koltuk altına, genital bölgeye, bacaklara, omuzlara, sırt bölgesine, kollara, bıyık bölgesine, sakal üstü bölgeye ve ense bölgesine lazer epilasyon uygulamaları yapılmaktadır.
Lazer epilasyon uygulaması için sağlık merkezine gittiğinizde, size kıl köklerinizin değişik büyüme dönemlerinde (anojen, katojen ve telojen) olduğu söylenecektir. Anojen evrede kıllar büyürler. Katojen evrede ise dinlenme sürecine girerler ve daha yavaş bir hızda büyürler. Telojen evrede ise artık kılların uzaması durmuştur. Lazer ışınları olgun yani anojen evrede bulunan kıl köklerine etki etmektedir ve diğer evrelerde bulunan kıl köklerinin de bu evreye ulaşması gerekir. Bu yüzden, ilk seanstan sonra 3 ya da 4 haftanın geçmesi ve kıl köklerinin anojen evreye ulaşmasını beklemek zorunludur. Bütün bir tedavi süreci 4 ila 6 seans arasında tamamlanacaktır, ama kesin seans sayısını belirlemek olanaklı değildir, çünkü kıl kalınlığı ve cilt rengi kişiler arasında farklılık gösterir.
LAZER EPİLASYON TÜRLERİ
Günümüzde yaygın olarak kullanılan lazer epilasyon yöntemleri sırayla şunlardır: “Alexandrite Lazer Epilasyon”, “Diode Lazer Epilasyon”, “Nd Yag Lazer Epilasyon”, IPL (Yoğun Işık Teknolojisi) ve “Ruby Lazer Epilasyon”. Şimdi sırayla bu yöntemleri birbirinden ayıran özellikleri sıralayalım.
Alexandrite Lazer Epilasyon:Diğer lazer epilasyon yöntemleriyle kıyaslandığı zaman, Alexandrite lazerin ön plana çıkan özelliği, hem erkekler hem de kadınlar için, daha hızlı bir şekilde uygulanabiliyor oluşudur. Bütün vücuda lazer epilasyon uygulanacaksa, Alexandrite lazer epilasyon uygulamasının seçilmesi makuldür. 750 nanometre dalga boyuna sahip olan bu lazer aleti, derinin hemen altındaki kıl köklerine kolayca ulaşılmasını sağlar, deri üstünde herhangi bir iz oluşumuna sebep olmaz ve soğutma özelliğine sahip olduğu için acı hissini oldukça düşük bir seviyeye indirir.
Diode Lazer Epilasyon: Alexandrite lazer epilasyon cihazından tek farklı, dalga boyunun daha büyük olmasıdır (810 nanometre). Deri içinde en uzak yere ulaşabilen lazer epilasyon türüdür ve yerleşmiş olan kıl kökleriyle kalın deriye sahip olan bölgelere uygulanmaktadır. Koyu tenli kişilere en fazla uygulanan lazer epilasyon yöntemi olan diode lazer, genital bölgede yaşayan çok ince tüylerde dahi etkili sonuçlar vermektedir.
ND Yag Lazer Epilasyon: Bu lazer epilasyon yönteminde, lazer enerjisi en yüksek sınırına dayanmaktadır ve bu nedenle deri içinde yer alan kıl köklerine çok kolay ulaşmaktadır. Hem açık tenli kimselerde, hem de kalın ve ince tüylü kişilerde rahatça kullanılabilen bu yöntem, koltuk altlarında ve genital bölgelerde de makul sonuçlar vermektedir.
Ruby Lazer Epilasyon: Buraya kadar saydığımız yöntemler arasında en eskisi, Ruby lazer epilasyon yöntemidir ve günümüzde pek rağbet görmemektedir. En çok koyu renk tüylerde etki gösteren bu yöntem, en az açık renkli tüylerde etkide bulunabilmektedir.
IPL (Intense Pulsed Light): Sıklıkla lazer epilasyon için kullanılmakla birlikte IPL bir lazer sistemi değildir. Lazer epilasyon için kullanılan ışık sistemlerinin dalga boylarının 755 ila 1200 nanometre arasında değişiklik gösterdiğini söylemek gerekir.
Buz Lazer Epilasyon: Buz Lazer’in epilasyon tedavilerinde kullanılmaya başlanması, çok yakın bir tarihe 2014 senesine rastlamaktadır. Ağrısızdır ve en çabuk diode lazer epilasyon tekniği olma özelliği taşımaktadır. Buz Lazer Epilasyon teknolojisi sayesinde, soğuk ve büyük bir tedavi başlığının kullanılması ve bu sayede çok az ortaya çıkan acı hissinin ortadan kaldırılması kadar, seans sürelerinin neredeyse yarı yarıya azalması mümkün olmuştur. Buz lazer epilasyon cihazları sarfsızdır ve tüm kıl türlerinde dört mevsim uygulanabilme özelliği taşımaktadır. Yanında tamamlayıcı bir cihaz kullanılmasını gerektirmeyen Buz Lazer Epilasyon, teknolojinin sunduğu en son ürün olmaz özelliği taşımaktadır.
Göz çevresi haricinde vücudun tüm bölgelerine uygulanabilen lazer epilasyon işlemi esnasında, gözleriniz özel bir gözlük ile koruma altına alınmaktadır. Ayrıca uygulama alanlarında krem, yağ ve makyaj gibi birtakım kozmetik ürünlerin kullanılmamış olması gerekir. Son dönemlerde revaçta olan soğutmalı lazer epilasyon uygulaması sayesinde, aynı anda hem acı hissinin çok düşük seviyelere düşürülmesi, hem de fazla hassas ciltlerde iz kalma benzeri problemlerin ortadan kaldırılması mümkün olmuştur.