Makat Apnesi

Yazar Mert AtakGenel Cerrah • 5 Nisan 2017 • Yorumlar:

Makat Apsesi Nedir?

Ana bölge tabiatı neden ile enfeksiyona en direçli vücud bölgelerinden biridir. Bu bölgede oluşabilecek enfeksyon ve abseler bir çok sistemik hastalığa ikincil olabilse de en sık nedeni bu bölgenin anatomik oluşumları kaynaklıdır.

Kinikte yüzeyel ve dışarıdan gözle görülebilir durumda olabileceği gibi derinde ancak tıbbi cihazlar yardımı ile görülebilecek düzeyde yerleşebilir.
Hastalarda klasik yerleşimli abseler genel itibari ile klinik
Ördek yürüyüşü(paytak yürüyüş)
İleri derecede hassasiyet ve ağrı
Ateş
Oturmada güçlük
Gayta çıkarmada güçlük
Bu klinik bulgular ile hasta proktolojik muayene yapıldığında anal bölgede kızarıklık, içinde sıvı izlenimi veren şişlik izlenmektedir.
Acil cerrahi yaklaşım gerektiren proktolojik hastalıkların başında gelmektedir. Aksi taktirde telafisi zor olan durumlara yol açabilir ve üzücü sonuçlar doğurabilir.

Makat Apsesi Tedavisi

Tedavide tüm apselerde olduğu gibi apsenin boşaltılması ve apse lojunun temizlenmesi gerekmektedir. Anal bölge gerek kas yapıları ve gerekse sinirleri açısından dikkatli olunması gereken bir bölgedir. Anal bölgeye hakim bir hekim tarafından yapılan bu işlem hasta işlem sonrası rahatlar.
Sanıldığının aksine anal apsenin tedavisi antibiyotikler değildir, çünkü antibiyotikler boşaltılmamış apse duvarının içine nüfus edememektedir. Uygun antibiyotik tedavisi boşaltım işlemi sonrası tedaviye eklenir.
Başta bahsettiğimiz gibi anal apse fistül arasında yakın nedensellik bulunmaktadır. Anal apse ile gelen hastaların tedavi sonrasında yüksek bir kısmında ana fistül gelişebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)