Makat Çatlağı(Anal Fissür) Tedavisi.

Yazar Mert AtakGenel Cerrah • 5 Nisan 2017 • Yorumlar:

Tedaviyi başta bahsettiğimiz akut ve kronik başlığı altında incelememiz gerekir.
Akut anal fissür tedavisinde ameliyat dan daha çok konservatif yaklaşım uygun görünmektedir. Mekanizmayı ortadan kaldıracak zinciri kıracak önlemler ile hastalığı oradan kaldırabiliriz.

*Posalı diyet miktarını arttırmak

*Sıcak duş ve sıcak uygulama

Akut hastaların büyük kısmında tedavi edici olmaktadır.
Tedavide asıl amaç kas spazmını azaltarak zinciri kırmak anal fissürün kendi kendini tamir etmesine olanak vermektir. Bu nedenle tüm tedavi straterjisi kas spazmını azaltmak ve yeterli gevşemeye izin vermektir.

Gliserin trinitrat(GTN)
Krem şeklinde kullanılır. Kullanım şekli daha çok sıcak pansuman sonrası anal bölgeye az miktarda yaydırılarak tüm kas çeperine sürülür. Sıcak duş sonrası kullanıldığında oldukça etkili olabilmektedir. Kalp hastalarında dikkatli kullanılmalıdır. Ciddi baş ağrısı yan etkisi olduğu unutulmamalıdır.

Botox
Kökeninde bir zehir olup , temelde kasları fleç etme prensibi ile etki göstermektedir. Anal fissür hastalığının tedavisinde iç kas tabakası üzerine etki eder kasları gevşetir zinciri kırmamızı sağlar

Lateral internal sfinkterotomi
Kronik anal fissür tedavisinde altın standart tedavi yöntemidir. Anal bölgede bulunan iç kas tabakasının bir kısmının koterize edilmesidir. Basınç kontrollü uygulanması gerekmektedir.
Emin ellerde ve uygun teknikler yapılırsa hızlı ve en etkin tedavi yöntemidir. Bu konuda hastaların en büyük korkusu ameliyat sonrası tuvalet tutamama korkusudur. Hastaları bu konuda bilgili hekimleri tercih etmeleri halinde nadir rastlanılan bir komplikasyondur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)