Makattan Kan Gelmesi
Yazar Altan Karan • Genel Cerrah • 30 Mart 2018 • Yorumlar:
Normalde makattan kan gelmez. Makattan kan gelmesi mutlaka bir hastalığın belirtisidir. Kan rengi, gelme şekli, dışkıyla karışık olup olmadığı altta yatan hastalığa göre değişir. Kanama dışkılama sonrası damla damla ve kırmızı parlak şekilde gelebildiği gibi, dışkıyla karışık daha koyu, bazen de katran gibi simsiyah gelebilir.
Kanama sindirim sisteminde anüsten ne kadar uzakta ise o kadar rengi koyulaşır. Daha sindirilmiş şekilde gelir. Üst sindirim sistemi kanamalarında melena denen simsiyah bir dışkı ile karışık kan görülür. Çok kötü kokar. Fakat bazen üst sindirim sistemindeki bol miktardaki kanama anüsten kırmızı şekilde çıkabilir. Bu şiddetli kanama sindirilmeden direkt bağırsaklardan geçmiştir. Bu tür kanamalarda beraberinde tansiyon düşmesine bağlı halsizlik, yüzde solukluk, gözlerde kararma, baş dönmesi eşlik eder. Hasta ayakta duramaz. Sindirim sisteminde kalın bağırsak düzeyindeki kanamalarda gelen kanamanın şekli ve rengi kanamanın miktarına göre değişir. Orta şiddetteki kanamalarda kan ya dışkı ile karışıktır veya pür kan şeklindedir. Kan taze kan şeklinde ve pıhtılıdır. Bu durum genelde tümör kanamalarında karşımıza çıkar. Sürekli olan kanama hastada anemiye, halsizliğe, baygınlığa, çarpıntıya neden olur. Bu tür hastalar mutlaka hastaneye yatırılmalı, kanama odağını bulmak için endoskopiye alınmalı ve gerekli kan takviyesi yapılmalıdır.
Kalın bağırsağın son kısmından, anüsün hemen üzerinden oluşan kanamalarda ise renk kırmızıdır. Açık kırmızı renkte, parlak bir kanamadır. Ya dışkı ile karışık ya da dışkılama sonrası damla damla gelir. Taharetlerinken ele bulaşır veya kurulanırken peçeteye bulaşır. Bu tür kanamalarda öncelikle altında malign bir olayın olmadığından emin olmak gerekir. Bu amaçla mutlaka endoskopi yapılmalı ve kanama odağı bulunmalıdır. Bu tür kanamalarda kanser dışında poliplerden ileri geliyorsa bunlarda endoskopi sırasında alınabilir ve çıkan parça patolojiye gönderilir.
En aşağı bölgede olan rektal kanamalarda akla gelen patoloji bu bölgedeki hemoroitlerdir. İç hemoroitlerin tek belirtisi genelde kanamadır. Burada olan kanama parlak kırmızı renktedir ve damla damla gelir. Dış hemoroitlerde kanamaya, ele gelen pake, kaşıntı ve ağrı eşlik edebilir. Hemoroitler dışında anal fissürlerde de kanamalar olabilir. Fakat buradaki kanama çok azdır. Asıl belirti ağrıdır. Kanama genelde peçeteye bulaşık tarzdadır. Bunların dışında anal fistüllerde ve colitis ulseroza gibi enflematuar hastalıklarda da kanamalar görülebilir. Bağırsaklardaki çeşitli damarsal anomalilerde de kanamalar saptanır.
Tanı endoskopi ile konur. Tanı konulamayan özellikle üst sindirim sistemi kanamalarında anjiyografi gerekebilir.
Kanama odağı bulunduktan sonra ona göre tedavileri yapılır. Kanama yapan iç hemoroitlerde lazer ile tedavi, band ligasyon gibi ofis tedavileri yapılır. 3. ve 4. derece hemoroitlerde THD veya hemoroidin cerrahi olarak alınması uygulanır.