Manuel Terapi İle Bel Ağrılarınızdan Kurtulun

Bel ağrısını çekmeyenimiz yoktur. Hepimiz mutlaka hayatımızın bir bölümünde bel ağrısı çekmişizdir. Kimimizde bir saat sürmüş, kimimizde bir gün sürmüş, kimimiz ise yılları alan bir ağrıyla yaşamaya alışmışızdır.

Bel ağrısı özellikle uzun yılları alan kronikleşmiş bir vaka ise hayatı yaşanmaz hale getirmekte ve yaşam kalitesini azaltmaktadır. Ağrıdan kurtulmak için tüm yolları denemekteyiz. Bazen doktora giderek, bazen çekiciye(!) giderek, bazen de arkadaştan duyma yöntemler kullanarak ağrıdan kurtulmaya çalışırız.

Bel ağrısı için bazıları ise fizik tedaviyi tercih eder. Fakat fizik tedavi yapılan kurumlarda mevcut yasalardan ve personelin doğru yerde kullanılmamasından dolayı verimli tedavi yapılamamaktadır. Bel ağrısı çeken insanlar, işin ehli olan fizyoterapistler tarafından tedaviye alınamamaktadır.

Manuel Terapi Nedir: Elle tedavi anlamına gelen manuel terapi eklemlerdeki hareket kısıtlılığını düzeltmek, ağrı ve fonksiyonel bozuklukları gidermek amacıyla yapılan, manipulasyon-mobilizasyon, post-izometrik relaksasyon, myofasial germe gibi daha bir çok tekniği içinde barındıran ve fizyoterapistler tarafından kullanılan bir yöntemdir.

Bel ağrısının bir çok nedeni olabilir. Bunun için öncelikle bir doktor tarafından bel ağrısının kaynağı araştırılmalıdır. Teşhis sonrasında fizyoterapist ayrıntılı bir değerlendirme yapmalı, bulguları göz önünde bulundurarak manuel terapi ihtiyacı var mı onları tespit etmeli ve tedaviye başlamalıdır.
Manuel terapi ağrıyı geçiren çok etkili bir yöntemdir. Manuel terapide amaç, ilaçların aksine ağrıyı baskılamak değil, bulguları tedavi etmektir.

Manuel terapist ağrıyı vücudun alarm sistemi olarak kullanmaktadır. Ağrı varsa orada bir problem var demektir. Bunu ilaç kullanarak baskılamak hatadır. Çünkü, vücut problemli olan hareketi ağrıyla bildirmekte, ağrı baskılandığında ise farkına varmadan yanlış hareket yapılabilmektedir. Yapılan yanlış hareket, problemli bölgeyi daha çok zorlayarak problemi daha da arttırmaktadır. Bu sebeple hastalar ilaç kullanarak geçici olarak rahatlamakta, ilaç bittikten sonra ise eskisinden daha kötü olabilmektedir.

Manuel terapist bunların yanında sadece ağrı bölgesini değil vücudu bir bütün olarak ele almaktadır. Çünkü bazen vücudun başka bir bölgesindeki rahatsızlık yansıyan ağrı yapabilmektedir. (karaciğer problemi boyun ağrısına neden olabilir ya da böbrek ağrısı bele yansıma yapabilir. vb.) Bu nedenle manuel terapist probleme sebep olacak her şeyi araştırmakta ve daha etkin bir tedavi programı hazırlamaktadır.

"Birçok doktora gittim, birçok ilaç kullandım ama iyileşmedim, iyileşmem gerekirken daha kötü oldum" diyen birçok hastanın hastalığının nasıl ilerlediğini ve kronikleştiğini bu şekilde anlamış olduk. Ağrısız ve sağlıklı bir yaşam için lütfen fizyoterapistlerden fikir alınız, apayrı bir dünyaya sürükleneceksiniz. İlaçsız sadece elle belli teknikler uygulanarak tedavi edileceksiniz. Ama bu Türkiye de, hastane şartlarında pek mümkün değildir.
Nedeni ise ;

Hastalar SGK tarafından A,B,C, ve D grubu diye sınıflandırılmaktadır A ve B grubunu (Felç, MS,ALS gibi nörolojik problemleri içermektedir) fizyoterapistler alırken C ve D grubuna (C ve D grubu, bel ağrısı , boyun ağrısı, omuz ağrısı, diz ağrısı gibi ortopedik problemleri içermektedir) fizyoterapistler bakamamaktadır. İşin ehli olan ve yaptıkları özel teknikler, egzersiz seçenekleri ve manuel terapi ile hastaları iyileştirmesi gereken fizyoterapistlerden faydalanamamaktadır.
Peki bu durumda ne yapmalıyız ? Öncelikle hastanede uzman doktor teşhis koyup, fizik tedavi ünitesine gönderdikten sonra sizi kimin tedaviye alacağını, nasıl bir tedavi olacağınızı sorgulayınız. Tedavinizi yapacak olan fizyoterapist değilse bir fizyoterapiste tedavi olmak istediğinizi belirtiniz. Eğer mümkün değilse en azından fikir almak için kurumdaki fizyoterapistle iletişime geçiniz...
Umut ediyorum ki bu eksiklikler giderilerek bütün hastalara daha kaliteli ve yeterli bir hizmet sunulur.

Ağrısız ve sağlıklı günler dilerim...

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Halil İbrahim Kurmaz Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)