Manuel Terapi
Yazar Vedat Ülker • Fizyoterapist • 16 Ocak 2020 • Yorumlar:
Manuel terapi vücudun tüm kas-iskelet ,omurga ,eklem ve yumuşak doku sorunlarının terapisinde çok uzun süredir kullanılan bir yöntemdir. Manuel terapi dünya da çok fazla kullanılmaktadır ama ülkemizde yeni yeni duyulmaya başlamış bir fizyoterapi yöntemidir. Tamamen kanıtlara dayalı bilimsel bir terapi yöntemidir. Manuel terapi demek el ile yapılan terapi , elle tedavi etmek, elle iyileştirmektir. Manuel terapi yapılmadan önce kaslar ,kemikler,eklemler ,bağlar ve yumuşak dokular detaylı bir şekilde değerlendirilir. Kişide rahatsızlığa yol açan sorunlar net olarak tespit edilir. Değerlendirmeden sonra uygun manipülasyon ve mobilizasyon teknikleri kullanılarak rahatsızlıklar ortadan kaldırılır. Manuel terapi, işinin uzmanı kişilerce yapılması gerekir.Manuel terapi teknikleri kişiye özeldir. Herkese rastgele ,gelişigüzel uygulanmaz. Manuel terapi ile birlikte mutlaka uygun egzersizlerde yapılmalıdır. Uygun egzersiz ve manuel terapi programı uzmanın uygun bulduğu süre boyunca birlikte uygulandığında birçok rahatsızlıkta çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.
MANUEL TERAPİ HANGİ RAHATSIZLIKLARDA KULLANILABİLİR ?
Manuel terapi uzman kişinin onayı sonrası tüm kas ,iskelet ,eklem ve yumuşak doku problemleri ve ilgili birçok hastalığın tedavisinde çok başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Manuel terapi en çok şu rahatsızlıklarda uygulanmaktadır :
-
Boyun fıtığı
-
Boyun düzleşmesi
-
Boyun bölgesi ağrıları
-
Sırt bölgesi ağrıları
-
Kifoz (Kamburluk)
-
Skolyoz(Omurga eğriliği
-
Bel fıtığı
-
Bel düzleşmesi
-
Bel kayması
-
Kalça ve sakrum ağrıları
-
Kalça çıkığı
-
Kalça ve diz protezi sonrası ağrılar
-
Tüm eklem ağrıları ve fonksiyon kaybı
-
Omuz yaralanmaları ve ağrıları
-
Donuk omuz
-
El bileği ve dirsek ağrıları
-
Kas ve yumuşak doku yaralanmaları
-
Eklem sorunları
-
Kas yırtılması
-
Topuk dikeni
-
Ayak rahatsızlıkları
MANUEL TERAPİDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER :
Manuel terapiye veya herhangi bir fizyoterapiye başlamadan önce, terapistiniz, herhangi bir riski önlemek için terapi uygulanacak bölgenin kas, kemik ve sinir hasarını tespit etmek için ayrıntılı bir değerlendirme yapar. Ardından hastanın durumuna özel fizik tedavi türlerinden birisini ya da birkaçını içeren bir tedavi uygular.