Matcha Çayı
Yazar Taha Yanalak • Diyetisyen • 2 Mart 2020 • Yorumlar:
Merhabalar efendim. Bugün sizlere son zamanlarda adını sık duymaya başladığımız matcha çayından bahsetmek istiyorum. Tüketenler yeşil çay ile benzerliğinin farkındadır. Peki bakalım neymiş bu matcha çayı, yeşil çaydan farkları nelermiş?
Japonya’nın yeşil çayı olarak da adlandırılan matcha çayı, aslında bildiğimiz yeşil çayın toz halidir. Temel olarak açıklamamız gerekirse yeşil çay yapraklarının toz haline getirilmiş halidir. Yeşil çaydan çok daha etkili olan matcha çayının bu etkisindeki en büyük neden toz haline geldiği zaman elde ettiği çok daha yoğun formüldür. Yapılan araştırmalara göre bir bardak matcha çayı içmek 8 -9 bardak yeşil çay içmekle eş değerdir. Etkisi normal yeşil çaydan çok daha kuvvetlidir. Ayrıca Japon kültürü içerisinde de büyük yere sahip olan matcha çayı, sadou adı verilen özel halk çay seremonisinde kullanılan yeşil çaylardır. Sadece şifalı yönleriyle değil, aynı zamanda etnik ve kültürel yönleriyle de ön plana çıkmaktadır.
Demlenme ve hazırlanma yöntemi de diğer çaylardan biraz daha farklıdır. Matcha Çayı hazırlarken dikkat edilmesi gereken nokta, çayın tam olarak toz haline gelmesini sağlamaktır. Bunu yapmak için özel ekipmanları kullanabileceğiniz gibi, evde kendiniz de yapabilirsiniz. Bir kavanozun içerisine koyduğunuz çayı, hızla çalkalarsanız, harman tam olarak eşit dağılacağı için çok daha güzel demlenecektir.
Bir diğer önemli nokta da suyun sıcaklığıdır. Sıcak su kullanmak gerekir fakat çayı demlenmesi için çok uzun süre bırakmak çayın kokusunu ve tadını bozabilir bu yüzden suyun sıcaklığını içilebilecek kıvamda hazırlamamız gerekir. Yani aslında matcha çayını demlemeye gerek yoktur. Zaten toz halinde olduğu için içilebilecek sıcaklıktaki suyun içerisine konulup, karıştırılarak içilebilir. Aynı zamanda yoğurt ve salatalarla beraber de tüketilebilir.
Matcha çayı sadece çay olarak değil, dondurma, pasta, çikolata ve farklı pek çok gıda ürününde de kullanılmaktadır. Özellikle son zamanlarda tatlıların içindeki kullanımı ile oldukça popülerleşmiştir. Nane aroması ve matcha çayı arasındaki uyum, çayını tatlandırmak isteyenler tarafından da tercih edilebilir.
Son zamanlarda kullanımının artmasının nedenlerinden biri de sağlığımıza olan faydalarıdır. Bakalım bu yararlar nelermiş?
Matcha içerdiği klorofil nedeniyle son derece yeşildir ve bu yeşillik sayesinde pek çok minerali ve A, B, C ve E vitaminini bünyesinde bulundurur. Aynı zamanda metabolizma hızlandırıcı etkisi de bulunmaktadır ve bunun asıl nedeni ise antioksidan olmasıdır.Kansere karşı koruyucudur. Matcha çayı içerdiği bu özellikler sayesinde yeşil çaydan daha fazla fayda sağlar diyebiliriz.
Diğer yararlarını sıralayacak olursak; bağışıklık sisteminizi güçlendirir, konsantrasyonunuzu arttırır, kolestrol ve kan şekerinizi düzenler, vücudunuzu toksinlerden arındırır, hücre yenilenmesine yardımcı olur, sindirim sisteminizi kuvvetlendirir, bağırsak enfeksiyonlarını önler, cilt hücrelerinin güçlenmesini ve yenilenmesini sağlar, sakinleştirici etkisi ile stres ve depresyon gibi psikolojik sorunlara iyi gelir.
Yararlarından bahsedince aklımıza şu soru gelebilir. Matcha çayı herkesin kullanımına uygun mu, rahatsızlığı olan bireyler de tüketebilir mi? Tabi ki de bunun cevabı hayır. Matcha çayının sağlıklı bir insan için bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak reflü, demir eksikliği, ishal, böbrek taşı veya böbrek yetersizliği gibi sağlık problemleri olanların çayı tüketmemeleri önerilmektedir. Hastalık sebebiyle düzenli ilaç kullanan kişilerin, gebe ve emziren kadınların doktorlarına danışarak kullanmaları gerekir. Sağlıklı bireyler için önerilen tüketim, günde 2-3 fincandır.
Matcha çayının yararlarından, kimlerin kullanabileceğinden ve nasıl tüketebiliriz bunlardan bahsettik. Sizlere tavsiyem yeşil çayınızın yerine matcha çayını tüketmeyi deneyebilirsiniz. Ya da salata ve yoğurtlarınıza ekleyerek de tüketebilirsiniz. Yeşil çaya göre tadı biraz daha yoğun gelebilir ama eminim ki aramızda yeşil çay tutkunları da vardır. Özellikle efendim sizlerin denemenizi tavsiye ediyorum.
Ve hepinize sağlıklı günler diliyorum.