Medikal Ozon Tedavisi

Yazar Mehmet Mustafa ErtürkFizik Tedavi Uzmanı • 23 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Medikal ozon tedavisi, yaşam süresinin kaliteli bir şekilde uzaması, daha dinç ve daha enerjik olmak için uygulanan destek tedavilerden biridir.

Oksijenin kimyasal bir akrabası olan ozon (O3), atmosferde yüksek enerjiye sahip güneş ışınlarının normal oksijen molekülüne (O2) çarpmasıyla ortaya çıkan oksijen atomlarının (O) diğer oksijen molekülleriyle (O2) birleşmesi sonucu meydana gelir. Ozon gazı, tıpta hastalıkların tedavisinde uzun zamandır Avrupa, Latin Amerika ve Amerika’da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ozon ile günün stresini atma, rahat uyuma, kronik yorgunluktan kurtulma sağlanabilmekte. Ozon terapisi kanser, kalp hastalıkları, mantar, iyileşmeyen yaralar, diyabet, astım, damar tıkanıklığı hastalıklarında,Multipl skleroz, Alzheimer, Parkinson gibi nörolojik hastalıklarda, hepatit ve AIDS’e bağlı problemlerde destek amaçlı uygulanmaktadır.

Kan yolu ile yapılan ozon tedavisi sonrasında bağışıklık sisteminin güçlenmesi, metabolizmada hızlanma, eklem kıkırdak dokusunun yenilenmesi, enerji artışı, kollajen doku aktivasyonu, damar çeperinin yenilenmesi, dokularda oksijenin artırılması ,karaciğer yenilenmesi yani vücudun kendini yenileme mekanizmasının aktive edilmesi sağlanmaktadır.

Medikal ozon vücutta zararlı etkileri olan serbest radikalleri yok eden enzimleri aktive etmektedir.

Ozon bağışıklık sistemini aktive eder ve vücudun direncini arttırır. Ozonun bağışıklık sistemini aktive etmesi sonucunda ;vücudun bağışıklık hücreleri cytokin adı verilen ;özel habercileri üretir. Bunlar hastalıklara direnmek için uyarılan bütün bağışıklık sistemindeki diğer bağışıklık hücrelerini uyarırlar. Bu şekilde medikal ozon, özellikle bağışıklık sisteminin zayıf olduğu veya bozuk olduğu hastalarda güzel sonuçların alınmasına yol açar.

Medikal ozon bactericidal (bakteri öldürücü), fungicidal (mantar öldürücü) ve virostatik (virüs çoğalmasını önleyici) özelliği bulunmaktadır, bu nedenle ;enfekte olmuş yaraların dezenfeksiyonunda ve ayrıca bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Kan dolaşımını arttırma özelliği nedeniyle dolaşım bozukluklarının tedavisinde kullanılır

Ozon Tedavi Uygulamaları

Majör Yöntem : En yaygın kullanılan bu metodla 50-200 ml kan alınarak, dozu belirlenmiş ozonla karıştırıldıktan sonra tekrar kişiye geri verilmesidir.

Minör Yöntem : Kişiden alınan 2-5 cc kan, belirlenmiş dozda ozonla karıştırılarak kas içine enjekte edilir.

Subkutan Yöntem : belirlenmiş doz ve hacimdeki ozon gazı ince uçlu bir iğne ile cilt altına enjekte edilir.

Vücut Boşluklarına Ozon Gazı Verilmesi : Rektal – Makat yoluyla, vajinal ve kulak yoluna püskürtme ile ozon verilir

Eklem İçine Ozon Gazı Verilmesi: Eklem rahatsızlıklarına uygun bir iğne ile belirli dozda ozon gazının eklem içine verilmesidir.

Ozon Terapisinin Kullanıldığı Alanlar

Yara ve Yanık Tedavisinde: Mikropsuz ve temiz yaralar elde etmek için ozonun dezenfektan (mikrop temizleyici ) özelliğinden, dolaşımını düzenleyerek, kılcal damarları geliştirerek ve kanın kıvamını azaltarak, yaralı dokunu oksijenlenmesini, kanlanmasını ve beslenmesini arttırarak, iyileşmesini hızlandırıcı etkisinden faydalanmak. Ozon terapisi;

Diyabet yaralarında

Enfekte olmuş iyileşmeyen yaralarda

Uzun süre yatmaya bağlı ortaya çıkan yaralarda

Dolaşım bozukluklarına bağlı bacaklarda ortaya çıkan yaralarda

Cilt enfeksiyonları, alerji, egzamalarda

Ameliyat sonrası zor iyileşen yaralarda kullanılmaktadır.

Dolaşım Bozuklukları ve Damar Tıkanıklıklarında: Damarların duvarında bulunan düz kasların gevşemesini sağlayarak,damar içi basıncı azaltır ve bu özelliği ile Hipertansiyonun tedavisinde kullanılır. Dokuların yeniden oksijenlenmesini, kılcal damarların yeniden oluşmasını ve dokunun kanlanmasını artırır.

Kanın daha akışkan hale gelmesini ve aynı zamanda damarlardaki tıkacın erimesini sağlayarak damar tıkanıklıklarının tedavisinde kullanılır. Damar sertleşmesine neden olan duvardaki yağ ve kalsiyum plaklarının yıkılmasını sağlayarak,damar sertliğinin tedavisinde kullanılır.

Cilt ve Saç Hastalıklarının Tedavisinde: Ozon bölgesel kan dolaşımını artırır. Kan, lenf ve deri hücrelerine nüfuz eden ozon dokuların iyileşmesini ve kendini yenilemesini hızlandırır. Ozon terapisi;

Virüs (uçuk, zona), bakteri ve mantarların neden olduğu deri enfeksiyonlarında

Akne gibi cilt lezyonlarında,

Egzama, sedef, kurdeşen gibi kaşıntılı ve döküntülü alerjik cilt hastalıklarında

Erkek ve kadın tipi saç dökülmelerinin önlenmesinde kullanılmaktadır

Kanserde: Vücuttaki tümör yapan genler stres, kirlilik, radyasyonun yanı sıra oksijensizlik gibi faktörlerle uyarılarak kanser başlayabilmektedir. Oksijen eksikliğinin kanserin yayılmasını kolaylaştırdığı, kanser hücrelerinin oksijenden zengin bir ortamda varlıklarını sürdüremediği, yeterli oksijen sağlandığında tümör dokusunun beslenmesinin bozulduğu ve tümör hücrelerinin öldüğü, Ozonun, direkt tümör hücrelerini öldürücü etkisi (oksidasyon)yanında tamamlayıcı olarak bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olduğu tespit edilmiştir.

Ozonun kemoterapi ve radyoterapinin yan etkilerini engelleyici etkisi bulunmakta. Ayrıca ozon kemoterapi ve radyoterapinin tümör üzerindeki öldürücü etkisini artırarak tamamlayıcı tedavi olarak kullanılmaktadır.

Kronik Yorgunluk Sendromunda: Kronik yorgunluk sendromunda kişiler yorgunluk gerektirecek bir iş yapmadığı halde sürekli yorgun ve bitkin hissetmektedirler. Bu hastalık son yıllarda giderek artan sayıda görülmektedir. Ozon terapisi;

Stres hormonu olarak adlandırılan adrenalinin vücutta yıkılmasını sağlayarak stresi azaltmakta.

Kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin aktivasyonu ile genel iyilik hali ve kişilerin daha enerjik olmalarını.

Kaslarda oksijen miktarını arttırarak yorgunluğa neden olan laktik asitin giderilmesini.

Hücre ve dokulardaki enerjinin artmasını sağlar.

Cinsel Fonksiyonların Düzeltilmesinde: Ozon tedavisi alanlarda kanlanmada ve oksijenlenmedeki artışın meydana getirdiği enerji artımı nedeniyle cinsel fonksiyonlarda artış gözlenmiştir.

Zeka ve Hafızanın Güçlendirilmesinde: Ozon, hafızanın güçlendirilmesi konusunda fayda sağlar. Elektronlarını kaybetmiş zararlı maddeler yani serbest radikaller buldukları dokularla birleşerek onların fonksiyonlarını yapamaz hale gelirler. Bu etki belirginleştiğinde yaşlanma ve pek çok hastalık ortaya çıkar. Serbest radikallerin beyin işlevlerini yavaşlatıcı etkisi ozon tedavisi ile giderilebilir. Yapılan çalışmalarda Ozon tedavisinin dikkati, konsantrasyonu ve belleği artırdığı, hafızayı güçlendirdiği gözlenmiştir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Mustafa Ertürk Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mehmet Mustafa Ertürk

Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al