Meme Ağrısı (Mastalji)
Yazar Gökhan Ateş • Genel Cerrah • 3 Mart 2022 • Yorumlar:
Genel Cerrahi polikliniğimize meme hastalığı ile ilgili başvuran hastalarımızın en sık şikayet konusudur. Her 3 kadının 2 sinde görülür.
Mastalji 3 grupta sınıflandırılır:
1) Siklik (adetlerle oluşan),
2) Nonsiklik (adetlerle ilişkisiz),
3) Meme dışı nedenlere bağlı olan.
Adetlerle oluşan meme ağrısı en sık görülendir ve menstrüel siklusla (adet dönemi ile) ve memelerde gelişen ödemle ilişkilidir. Genellikle iki taraflıdır ve sıklıkla memenin üst dış bölümlerinde oluşur ve bazen koltuk altına yayılır.
Adetlerle ilişkisiz meme ağrısı sürekli veya aralıklı olabilir. Sıklıkla tek taraflıdır ve memenin bir bölgesinde sınırlıdır. Bazen laterale doğru yayılabilir. Keskin, yanıcı, zonklayıcı veya acıtıcı tarzda olabilir. Sürekli veya aralıklı olabilir. Sıklıkla tek taraflıdır ve memenin bir bölgesinde sınırlıdır. Bazen laterale doğru yayılabilir. Keskin, yanıcı, zonklayıcı veya acıtıcı tarzda olabilir. emeden kaynaklanıyor sanılsa da kökeni sıklıkla göğüs duvarı, nadiren de kalp, akciğerler veya mide-bağırsak sistemidir.
Meme ağrısı ile gelen hastaların sadece %1-6’sında kanser saptanır. Bu yüzden memede ağrı ile gelen kadınlarda ilk olarak memede kanser olmadığını göstermemiz gerekir. Meme kanserine bağlı meme ağrısı iyi lokalize ve adetlerle ilişkisizdir.
Adetlerle ilişkili meme ağrısını azaltabilmek için,
1-Diyetle alınan yağları azaltmalaıyız
2- Adet döneminde ve öncesinde Çay, kahve , kola , çikolata ve tuz tüketiminin kısıtlamalıyız,
3-Düzenli egzersiz yapmalıyız,
4-Uygun sütyen kullanmalıyız
5- Yaşam tarzı düzenlememize rağmen devam eden meme ağrılarında medikal tedavi uygulanabilir. Başka sebeplerle kullanmakta olduğu diğer ilaçlarda düzenlenme yapılabilir.
Ancak her meme ağrısında ilk yapılması gereken, mutlaka meme kanseri olmadığının gösterilmesi amacıyla doktorumuza müracaat etmektir.