Meme Estetiği

MEME BÜYÜTME

Meme büyütme ameliyatı nedir?

Hacim ve boyut olarak hastanın görüşüne göre yetersiz olan memelere yapılan bir takım işlemlerin tümüdür.

Küçük olan memelerin hacmi nasıl büyütülür?

Bu durumun çözümü olarak birçok yöntem tariflenmiş olsa da en çok kabul gören ve uygulanan yöntem memelerin dokuya uyumlu silikon protezler ile büyütülmesi işlemidir. Bunun dışında karın veya kalça çevresinden alınan yağ dokularının enjeksiyonu veya suni dolgular da kullanılmaktadır.

Protez hangi yaklaşımla ve memenin neresine yerleştirilir?

;Kesi lokasyonu olarak meme alt kıvrımı, meme baş altı, koltuk altı ve göbek deliği çevresi kullanılabilir. Protez ise meme dokusu altına, kas zarının altına, kasın altına veya kısmi olarak kas altına (dual plan) yerleştirilebilir. Hastanın muayene bulgularına göre değişmekle beraber sıklıkla uygulanan yöntem meme alt kıvrımından girilerek protezin kısmi olarak kas altına yerleştirildiği yöntemdir.

Çocuk doğurmamış olmak bu ameliyatı olmaya engel midir?

Gebelik geçirmemiş olmak ya da emzirmemiş olmak ameliyata engel değildir. Ameliyat sonrası hastaların sütünün miktarında herhangi bir değişiklik olmaz. Anne sütünün içeriği protezden etkilenmez.

Yerleştirilen silikon protezlerin patlama ihtimali var mı?

Künt travma sonrası protezlerde hasar, delinme veya patlama beklenen bir durum değildir. Ancak penetran yani keskin cisimle oluşan yaralanmalarda protez hasar görebilir. Bu durumda da protez içerisindeki silikon akışkan olmadığı için protez dışına çıkmaz, ancak yine de böyle bir durumda mevcut olan protezi değiştirmek gerekir.

Ameliyat memede ize sebep olur mu?

Yapılan ameliyat yöntemine göre meme alt kıvrımıda, meme başı altında, koltuk altı veya göbek çevresinde çizgi şeklinde kesi izleri oluşur. Ameliyat sonrası dönemde bir takım iz giderici önlemler ve ilaçlarla bu izler zamanla azaltılır ve neredeyse gözle görünmez hale getirilir.

Ameliyat süresi ne kadardır ve kaç gün hastanede yatmak gerekir?

Hastaya yapılacak tekniğe göre değişmekle beraber ameliyat süresi ortlama 1-3 saattir. Hastalar aynı gün veya ertesi gün taburcu edilir.

Ameliyat sonrası dönemde ağrı olur mu ve nelere dikkat etmek gerekir?

    Ameliyattan sonraki ilk günlerde sıklıkla gerginlikten ötürü giderek azalan şiddette özellikle kol hareketleriyle beraber ağrılar görülebilir. Birkaç gün içinde hastalar günlük yaşantılarına geri dönebilir ve ikinci haftadan sonra yürüyüş gibi hafif egzersizlere başlayabilir. Meme masajı onuncu günden itibaren önerilir. Yaklaşık bir ay kadar özellikle kol hareketlerini içeren ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.

Kapsül kontraktürü nedir?

    İnsan vücudu bünyesine giren her türlü yabancı maddeyi potansiyel tehlike olarak algılar ve kendini koruma amaçlı olarak bu yabancı maddelerin etrafını koruyucu bir kılıf ile sarar. Dolayısıyla yerleştirilen meme protezini de vücut yabancı bir madde ve potansiyel bir tehlike olarak algılayacağı için protez etrafında da bir kılıf oluşturur. Oluşan bu kılıf veya kapsül zamanla bazı hastalarda kalınlaşabilir, ele gelebilir ve hatta ileri olgularda hasta çıplakken dışarıdan görülebilir hale gelebilir. Yapılan araştırmalarda özellikle sigara içen hastalarda bu durumun çok daha fazla ortaya çıktığı görülmüştür. Bu yüzden ameliyattan en az iki hafta önce sigara kati surette bırakılmalıdır. Sigarayı bırakmak, ameliyat esnasında anatomiye saygılı ve atravmatik yöntemler uygulamak, iyi bir kanama kontrolü yapmak, üst düzey sterilite şartlarına uymak ve ameliyat sonrasında uygun masajlar yapmak bu durumun ortaya çıkma ihtimalini en aza indirir.

Ne zaman banyo yapılabilir ve havuza, denize girilebilir?

    Hastalarda ek bir sorun saptanmadığı sürece ameliyatın ertesi gününden sonra banyo yapılabilir ve ikinci haftadan itibaren denize girilebilir.

MEME DİKLEŞTİRME

Meme dikleştirme ameliyatı nedir?

    Meme dikleştirme ameliyatı genellikle gebelikler sonrasında ortaya çıkan memelerin iç hacim ve elastikiyetindeki azalma ile birlikte yerçekimine yenik düşerek aşağı doğru sarkan memelerin tekrardan toparlanması ve daha yukarıda konumlandırılması işlemidir.

Meme dikleştirme ameliyatı adayları kimlerdir?

    Meme sarkıklığı ve gevşekliği olan ve ameliyata engel herhangi bir hastalığı olmayan hastaların tümü bu operasyon için aday olabilirler.

Meme dikleştirme ameliyatı meme kanseri riskini arttırır mı?

    Meme dikleştirme ameliyatının meme kanseri ile herhangi bir ilişkisi yoktur.

Çocuk doğurmamış olmak bu ameliyatı olmaya engel midir?

    Genel olarak bu ameliyat tercihen hayatının geri kalanında gebe kalmayı düşünmeyen hastalara öncelikli olarak önerilir. Çünkü her gebelik memelerde sarkmalara ve şekil bozukluğuna sebep olabilir, dolayısıyla gebelik sonrasında revizyon ameliyatı ihtiyacı ortaya çıkabilir. fakat yine de şikayetleri mevcut olan ve bu durumdan kurtulmak isteyen hastalarda ameliyat düşünülebilir.

Ameliyat sonrasında emzirilebilir mi?

    Bebek emzirme ile alakalı herhangi bir sorun yaşanması beklenmez.

Aynı seansta büyütme ameliyatı da yapılabilir mi?

    Dikleştirmenin yanında büyüme de isteyen hastalarda iki ameliyatı aynı anda yapmak mümkündür. Ancak her iki ameliyat farklı seanslarda da yapılabilir.

Ameliyat öncesi ne gibi hazırlıklar yapılıyor?

    Bu ameliyatı planlarken öncelikle her iki memede de herhangi bir tümöral durumun olmadığı teyid edilmelidir. Bu nedenle hastalara ultrason ve/veya mammografi tetkikleri yapılır ve bu ameliyata engel bir durum olup olmadığı araştırılır. Bunun dışında rutin ameliyat öncesi kan tetkikleri vs yapılır.

Ameliyat memede ize sebep olur mu?

    Hastadan hastaya değişmekle birlikte sıklıkla meme başından alt kıvrımına uzanan düz bir çizgi şeklinde bir iz ile operasyon tamamlanır. Nadiren buna ilave olarak meme alt kıvrımı üzerinde sıklıkla kısa bir ters T veya J şeklinde izlere sebep olur. Mevcut izlerin tamamı bikininin altında kalacak şekilde tasarlanır. Ameliyat sonrası dönemde bir takım iz giderici önlemler ve ilaçlarla bu izler zamanla azaltılır ve neredeyse gözle görünmez hale getirilir.

Ameliyat süresi ne kadardır ve kaç gün hastanede yatmak gerekir?

    Hastanın şikayetinin ağırlığına göre değişmekle beraber ameliyat süresi ortlama 1,5-2 saattir. Hasta sıklıkla aynı gün veya ertesi gün taburcu edilir.

Ameliyat sonrası dönemde ağrı olur mu ve nelere dikkat etmek gerekir?

    Ameliyat sonrasında ağrı beklenen bir durum değildir. Birkaç gün içinde hastalar günlük yaşantılarına geri dönmekte ve birinci haftadan sonra yürüyüş gibi hafif egzersizlere, iki hafta sonra ise daha ağır egzersizlere başlanabilmektedir.

Ne zaman banyo yapılabilir ve havuza, denize girilebilir?

    Hastalarda ek bir sorun saptanmadığı sürece ameliyatın ertesi gününden itibaren banyo yapılabilir ve ikinci haftada da yüzülebilir.

MEME KÜÇÜLTME

Meme küçültme ameliyatı nedir?

    Meme küçültme ameliyatı genellikle ergenlik döneminden itibaren veya gebelikler sonrasında ortaya çıkan meme hipertrofisi yani memenin yumuşak doku hacminde artma ve/veya sarkma sonrasında yapılan hacim ve ağırlık azaltıcı, aynı zamanda memeyi dikleştirici ve şeklini toparlayıcı bir girişimdir.

Kimler meme küçültme ameliyatı olmalıdır?

    Hacmi ve ağrılığı artan memeler görüntü ve şekil bozukluğunun yanında boyun ve sırt bölgesinin doğal olarak yükünü arttırır. Bu durum da sırt ve boyun ağrısı, hatta ilerleyen dönemlerde boyunda fıtıklaşmalara kadar ilerleyen bir kısır döngüyü başlatır. Bu ağrıların yanı sıra omuzlarda sütyen askı yerlerinde izler ve bası yaraları, yaz döneminde meme altı ve arasında artan nemden dolayı pişik ve gövde mantarı gibi rahatsızlıklara da sebep olur. Kabaca bu tür şikayetleri olan her kadın meme küçültme ve dikleştirme ameliyatına aday olabilir.

Meme küçültme ameliyatı meme kanseri riskini arttırır mı?

    Meme kanseri meme dokusunun heryerinde ortaya çıkabilir. Dolayısıyla memenin her tarafı kanserleşme potansiyeli olan dokular içerir. Meme küçültme ameliyatı esnasında kanserleşme potansiyeli olan doku miktarı azaltıldığı için teorik olarak ameliyat sonrasında meme kanseri gelişme ihtimali artmaz, aksine net olarak azalır.

Çocuk doğurmamış olmak bu ameliyatı olmaya engel midir?

    Genel olarak bu ameliyat tercihen hayatının geri kalanında gebe kalmayı düşünmeyen hastalara öncelikli olarak önerilir. Çünkü her gebelik memelerde sarkmalara ve şekil bozukluğuna sebep olabilir, dolayısıyla gebelik sonrasında revizyon ameliyatı ihtiyacı ortaya çıkabilir. fakat yine de şikayetleri ileri boyutta olan hastalarda ameliyat düşünülebilir.

Ameliyat sonrasında emzirilebilir mi?

    Meme küçültme ameliyatı sonrasında süt salgılayan meme dokularının miktarı da azalır fakat hastaların büyük kısmı çocuğa yetecek miktarda süt salgılamaya devam eder. Hastaların çok azında da yetersiz süt salgılanması görülebilir. Hiç ameliyat olmamış annelerin bir kısmında da süt vermekte yetersizlik olduğu göz önünde bulundurulduğunda ameliyatın kendisinin yarattığı azalmanın çok da anlamlı olmadığı söylenebilir.

Ameliyat öncesi ne gibi hazırlıklar yapılıyor?

Bu ameliyatı planlarken öncelikle her iki memede de herhangi bir tümöral durumun olmadığı teyid edilmelidir. Bu nedenle hastalara ultrason ve/veya mammografi tetkikleri yapılır ve bu ameliyata engel bir durum olup olmadığı araştırılır. Bunun dışında rutin ameliyat öncesi kan tetkikleri vs yapılır.

Ameliyat memede ize sebep olur mu?

Hastadan hastaya değişmekle birlikte meme başından alt kıvrımına uzanan düz bir çizgi veya buna ilave olarak meme alt kıvrımı üzerinde değişen boyutlarda ters T şeklinde izlere sebep olur. Mevcut izlerin tamamı bikininin altında kalacak şekilde tasarlanır. Ameliyat sonrası dönemde bir takım iz giderici önlemler ve ilaçlarla bu izler zamanla azaltılır ve neredeyse gözle görünmez hale getirilir.

Ameliyat süresi ne kadardır ve kaç gün hastanede yatmak gerekir?

Hastanın şikayetinin ağırlığına göre değişmekle beraber ameliyat süresi ortlama 2-3 saat yatış süresi de 1-3 gündür.

Ameliyat sonrası dönemde ağrı olur mu ve nelere dikkat etmek gerekir?

Ameliyattan sonraki ilk günlerde giderek azalan şiddette ameliyat yerlerinde bir miktar özellikle kol hareketleriyle beraber ağrılar görülebilir, ancak hastaların çok az bir kısmı ağrı kesici kullanmak zorunda hissedecek kadar ağrı duyduğunu belirtmektedir. Birkaç gün içinde hastalar günlük yaşantılarına geri dönmekte ve ikinci haftadan sonra yürüyüş gibi hafif egzersizlere başlanabilmektedir. Yaklaşık bir ay kadar özellikle kol hareketlerini içeren ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.

Ne zaman banyo yapılabilir ve havuza, denize girilebilir?

Hastalarda ek bir sorun saptanmadığı sürece üçüncü günden sonra banyo yapılabilir ve birinci ayda da yüzülebilir.

Özetlemek gerekirse memelerin aşırı büyük ve sarkık olması hastaların psikososyal sorunlar yaşamasının yanında çeşitli fiziksel kısıtlılıklara ve ağrılara da sebep olmaktadır. Günümüzdeki teknoloji ve teknikler göz önünde bulundurulduğunda yapılan ameliyatlar son derece güvenli ve ağrısız bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Ameliyat sonrasında hastaların günlük hayatlarına geri dönüş sürelerinin de son derece kısa olduğunu da varsayarsak  bu ameliyattan korkmanın ve ertelemenin yersiz olduğu söylenebilir.

JİNEKOMASTİ

Jinekomasti nedir?

    Erkekte meme büyümesi yani jinekomasti hastalığı ergenlik döneminde ve yaşlılıkta fizyolojik olarak görülebilir. Ergenlik döneminde görülen tipi sıklıkla ilerleyen yaşlarda geriler, fakat bazı hastalarda ergenlikten sonra da devam edebilir. Bu durumda eğer hasta da durumundan şikayetçi ise ameliyat olabilir.

Ameliyat öncesi hazırlıklar nelerdir?

    Bazen nadiren olsa da erkekte meme büyümesi hastalığının altında yatan bazı nedenler bulunabilir. Bunlar bazı hormonal hastalıklar, karaciğer rahatsızlıkları veya memede yerleşimli tümöral kitleler olabilir. Bu tür sorunları ekarte etmek için bir takım kan tetkikleri ve meme ultrasonu yapılır. Eğer altta yatan herhangi bir hastalık saptanmaz ise hasta opere edilebilir.

Operasyonda neler yapılır?

    Hastanın şikayetinin büyüklüğüne göre sadece liposakşın, sadece doku çıkarılması veya iki teknik kombine edilerek ameliyat yapılabilir. Yüksek miktarda cilt fazlalığı olmayan hastalarda sadece liposakşın sıklıkla yeterli olurken, beraberinde cilt fazlalığı da olan hastalarda cilt ve cilt altı dokuların cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Sadece liposakşın yapılan hastaların cildinde herhangi bir iz kalmazken, beraberinde cilt de çıkarılan hastalarda meme başı etrafında halka şeklinde; şikayet çok daha fazla ise ters T veya J şeklinde kesi hattı oluşturularak cerrahi tedavi yapılır.

Ameliyat sonrası bakım nasıldır?

    Hastalar aynı gün veya ertesi gün taburcu edilir. İlk günlerde özellikle kol hareketleriyle beraber bir miktar ağrı olabilir fakat birkaç gün içerisinde bu ağrılar da geriler. Ameliyatın ertesi günü banyo yapılabilir. Üç dört hafta baskılı bandaj uygulanır. Birkaç gün içerisinde hasta normal yaşantısına dönebilir. Birinci haftadan sonra hafif egzersizlere, ikinci aydan sonra da göğüs bölgesini de içeren ağır egzersizlere izin verilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Ersin Gönüllü Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)