Meme Kanseri Nedir?

Yazar Cemal KayaGenel Cerrah • 7 Nisan 2021 • Yorumlar:

Meme kanseri, memenin dokusundan gelişen bir kanser türüdür. Kanser oluşumu bir tek hücrenin kontrolsüz olarak büyümesi ile başlar. Normalde vücudumuzda hücrelerin kontrolsüz olarak büyümesi DNA sistemi ile engellenir. DNA da gelişen ve tamir edilemeyen bir değişim (mutasyon) sonucu olarak hücrenin bölünmesi engellenemez ve böylece kanser gelişir. Kanser hücrelerindeki bu kontrolsüz büyüme ve çoğalmanın ilerleyen safhalarında, metastaz denilen vücuda yayılma olayı gerçekleşir. Metastaz, kanserin bu kadar ciddi ve ölümcül olmasının temel sebebidir.

Meme kanseri hem kadın hem de erkek memesinde ortaya çıkabilir, ancak kadınlara göre erkeklerde görülme sıklığı oldukça düşük düzeydedir. Kadınlarda görülme oranı ise tüm kanserler arasında birinci sırada, kansere bağlı ölümlerde ikinci sıradadır. Kadın kanserlerinin yaklaşık %25'ini meme kanseri oluşturur.

Meme kanseri memedeki çeşitli yapılardan kaynaklanabilir. Çoğunlukla meme lobları (süt üreten bezler) ve meme kanallarının (süt kanalları) iç yüzeyini kaplayan hücrelerden gelişmesine rağmen nadiren de bunların arasındaki bağ ve yağ dokusundan da kanser gelişebilir.

Günümüzde diğer kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserine de neyin neden olduğu tam olarak bilinmiyor ancak bazı risk faktörlerinin meme kanseri gelişme riskini arttırdığı biliniyor. İleri yaş, genetik faktörler, aile öyküsü, emzirme, yaşam tarzı, obezite, beslenme tarzı meme kanseri riskini belirleyen faktörlerdir.

Meme kanseri özellikle erken evrelerde saptandığında tedaviye çok iyi cevap veren bir kanserdir. Erken evrelerde teşhis edilmesi ile memenin korunmasının yani bütününün alınmamasının yanında kemoterapi dışında daha hafif ilaç tedavi biçimleri ile tedavisi de mümkün olmaktadır. Özellikle ileri evrelerde olmak üzere bazı türlerde uygulanan kemoterapi ve radyoterapi ise tümörden vücuda veya tümör çevresine yayılan kanser hücrelerini yok ederek hastanın sağkalım şansını yükseltmektedir.

Meme kanseri tedavisinde çeşitli cerrahi tedavi seçenekleri mevcuttur. Bu seçeneklerden hangisinin uygulanacağına tümörün evresine, memenin boyutuna ve sonrasında uygulanacak tedaviye göre karar verilir. Erken evrede saptanan kanserlerde günümüzde yaygın olarak uygulanan tedavi biçimi meme koruyucu cerrahi denilen tümörün etrafındaki bir miktar sağlam doku ile birlikte çıkarıldığı ameliyattır. Ancak erken evrede olmasına rağmen meme içinde birbirinden uzakta birden fazla tümör bulunması durumunda bu tedavi biçimi yerine subkutan mastektomi denilen memenin içinin boşaltılarak silikon konulması daha uygun bir cerrahi tedavidir. Bu cerrahi tedavi aynı zamanda genetik testi pozitif olan hastalara da uygulanmaktadır. Mastektomi denilen memenin derisi ile birlikte tümünün alındığı ameliyat biçimi ise büyük tümörlerde veya hastanın özellikle tercih etmesi durumunda uygulanır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)