Meme Kanseri Tedavisinde Lenfosintigrafi (Lenf Bezi Haritalaması) ve SLNB (Sentinel Lenf Nodu Biopsisi) Nedir? Neden Önemlidir?
Yazar Murat Kalaycı • 2 Ocak 2019 • Yorumlar:
Meme kanseri ameliyatında koltuk altı lenf bezleri ya ameliyat sırasında meme dokusu içine veya meme başı etrafına mavi boya vererek, ve/veya ameliyat günü nükleer tıp bölümünde önce lenf haritası çıkarılıp ameliyat sırasında gama sayacı kullanılıp ölçüm yapılarak değerlendiriliyor. Mavi boya yönteminde ameliyat sırasında verilen boyanın koltuk altındaki yayılmasına bakılıyor. Boyadığı lenf düğümü kanser hücrelerinin ilk yayıldığı bekçi nodül (Sentinel LenfNodu) oluyor. Bu lenf düğümü çıkarılıp patolojiye gönderiliyor. Bu yönteme SLNB ( Sentinel Lenf Nodu Biopsisi)deniliyor. Sonuç negatif gelirse diğer lenf bezlerine dokunulmuyor. Pozitif gelirse yani lenf bezi yayılımı varsa koltukaltı lenf bezlerinin çoğu alınıyor. SLNB de ayrıca duyarlılığı artırmak ve yanlış negative sonuçları önlemek için lenfosintigrafi kullanılabiliyor. Lenfosintigrafide önce hastanın memesinin lenf akış haritası çıkarılarak sentinel lenf nodu bulunuyor ve hasta üstünde iz düşümü işaretleniyor. Daha sonra nükleer tıp uzmanı da ameliyata iştirak ediyor.Gama sayacı kullanılarak küçük bir kesiden nokta atışı yapılarak bekçi nodül bulunuyor ve bu patolojiye gönderiliyor; sonuca göre diğer lenf bezlerinin alınıp alınmamasına karar veriliyor. Lenfosintigrafi oluşabilecek hatalı değerlendirmelerin önüne büyük oranda geçmiş oluyor.
Meme Kanseri Cerrahisi Sonrası Takip ve Süreç Nasıldır?
Meme kanseri ameliyatı geçiren hastanın cerrahi süreci geçtikten sonra onkoloji bölümüne yönlendiriliyor. Nihai patoloji sonuçlarıyla birlikte hasta değerlendirilerek kişiye özel tedavi protokolu oluşturuluyor ve bu protokol hızlıca uygulamaya konuluyor.