MEME KANSERİ
Yazar Ömer Bender • Genel Cerrah • 1 Haziran 2017 • Yorumlar:
MEME KANSERİ
KORKMA, FARKINDA OL, GEÇ KALMA
Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin görülme sıklığı Dünyada ve ülkemizde giderek artış göstermektedir.
30 yıl önce 12-14 kadından birinde meme kanseri görülmekteyken günümüzde 8 kadından biri yaşamının herhangi bir döneminde meme kanserine yakalanıyor.
ERKEN FARK EDERSEN ÇOK ŞEY FARK EDER
Meme kanseri hastalığında son 20 yılda tanı ve tedavi açısından çok önemli gelişmeler yaşandı. Bu gelişmeler sayesinde meme kanserlerini artık çok daha erken dönemde tanıyabiliyoruz.
Erken tanı konulmuş meme kanserleri memeyi ve koltukaltı lenf bezlerini almadan, memenin estetiğini bozmadan, bazen ameliyat sonrası kemoterapiye bile gerek kalmadan tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Erken tanı çok önemlidir. Erken tanı ancak kadının hiçbir şikayeti olmasa bile 40 yaşından itibaren yılda bir kez meme muayenesi Mamografi ve Ultrasonografi yaptırması ile konulabilir.
- MEME KANSERİ RiSK FAKTÖRLERİ,
- MEME KANSERİ BELİRTİLERİ,
- KALITSAL MEME KANSERİ,
- MEME KANSERİ TANI YÖNTEMLERİ,
- MEMEKANSERİ TEDAVİSİ,
- MEME KANSERİ RISK FAKTÖRLERI
CİNSİYET: Kadın olmak meme kanseri için ciddi risk faktörüdür.
YAŞ: 50 yaş ve üzerinde görülme sıklığı artmaktadır.
AİLE HİKAYESİ: 1. derece akrabasında meme kanseri olması önemli bir risk faktörüdür. Bu akrabaların meme kanserine menopoz öncesi yakalanmaları ve/veya çift taraflı meme kanseri olmaları, riski daha da artırmaktadır.
ÖSTROJEN HORMONU: Bir kadın ilk adetini ne kadar erken görürse ve menopoza ne kadar geç girerse, östrojen hormonunun etkisine o kadar uzun süre maruz kaldığı için meme kanserine yakalanma riski o kadar artar. Östrojen içeren ilaçlar da meme kanseri riskini artırmaktadır.
MENAPOZ SONRASI ÖSTROJEN KULLANIMI: Menopoz dönemindeki,sorunların önlenmesi amacıyla kullanılan ilaçlar östrojen içerdiklerinden, uzun süre kullanılmaları meme kanseri riskini artırmaktadır.
GEÇİRİLMİŞ MEME BİYOPSİSİ: Meme biyopsilerinde saptanan orta dereceli hiperplaziler meme kanseri riskini 1,5-2 kat, atipik duktal hiperplazi 3-5 kat ve lobüler karsinoma in situ veya aile hikayesi ile beraber atipik duktal hiperplazi ya da lobüler hiperplazi varlığı riski 8-10 kat artırır.
MEME KANSERİ HİKAYESİ: Bir kadının bir memesinde daha önce kanser gelişmiş olması, ileride diğer memesinde de kanser gelişmesi riskini yaklaşık 2 kat artırır.
IŞINLANMA(RADYOTERAPİ): Başka kanserler nedeniyle (lenf kanseri vb.) göğüs ışınlaması geçirenlerde, meme kanseri görülme sıklığı artar.
BESLENME VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ: Yağ bakımından zengin beslenme şekli ve kilo alma, meme kanseri riskini artırır. Alkol kullanımı (günde bir kadehten fazla) riski artırırken, sigaranın etkisi hala tartışılıyor.
DÜZENLİ SPOR VE FİZİKSEL AKTİVİTE: Meme kanseri riskini azaltır.
GENETİK BOZUKLUKLAR: Kalıtsal meme kanseri genleri (BRCA1, BRCA2) meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturur.