Meme Kanserinde Kemoterapi
Yazar Cemal Kaya • Genel Cerrah • 7 Nisan 2021 • Yorumlar:
Meme kanserinin ilaç ile tedavisi kemoterapi, hormonoterapi, hedef tedavisi ve immünoterapi tedavilerinden bir veya birden fazlası ile yapılır.
Genel olarak kemoterapi, kanser hücrelerini öldüren ilaçların damar yoluyla veya hap şeklinde uygulanmasıdır. Bu tedavi biçimi sadece ileri aşamalar için kullanılmayıp, tümörün özelliklerine göre bazen erken evrelerde de kullanılabilmektedir. Kanser hücreleri bazen tümörden koparak kan veya lenf yoluyla vücudun çeşitli yerlerine yerleşebilir. Bu durum herhangi bir belirtiye neden olmaz, radyolojik görüntüleme ile saptanmaz ve muayenede fark edilmez. Ancak bu hücreler büyümeye devam ederlerse metastaz oluşmasına yol açabilirler.
Kemoterapi ile vücuda dağılan bu hücreler yok edilerek ilerde gelişebilecek metastazlar önlenmiş olur. Bu ilaçlar kanserli hücreler ile birlikte bir miktar normal hücreleri de öldürdüklerinden dolayı yan etkileri ortaya çıkmış olur. Ancak bu tedavi ileride gelişebilecek bir nüks veya metastazın önlenmesi için oldukça önemlidir.
Kanserin meme ve koltuk altı bölgesi dışına yayıldığı hastalarda ise kemoterapi esas tedavi olarak kullanılır. Bazı lokal ileri vakalarda, yani koltukaltı veya meme cildi tutulumunun olduğu vakalarda, kemoterapi cerrahiden önce de uygulanabilir. Neoadjuvan tedavi olarak adlandırılan bu uygulama ile koltukaltı kanserli lenf bezeleri yok edilerek koltukaltının korunması amaçlanmaktadır. Ayrıca memedeki tümörün küçülmesi sağlanarak meme koruyucu cerrahi yapılmasına imkan sağlanır.
Kemoterapi genellikle döngüler halinde uygulanır, her bir tedavi periyodundan sonra bir ara verilir. Tedavinin toplam süresi genellikle 3 ile 6 ay arasında sürer. Tek bir ilaç kullanmak yerine, sıklıkla çeşitli ilaçlar bir arada kullanıldığı kombinasyon tedavisi uygulanır. Kemoterapinin nasıl, ne kadar süre verileceği ve hangi ilaçların kullanılacağı medikal onkoloji tarafından belirlenir.