Meme Küçültme

Memeler kadın estetiğinin önemli parçalarındandır. Dolgun, dik ve vücut ölçülerine uygun büyüklükte olmaları istenir. Çeşitli nedenlerle olması gerekenden daha büyük olabilir. Ergenlik döneminde veya hamilelik sonrasında hormonsal değişikliklerinden dolayı büyüyebilir ya da bazı hastalıklar, aşırı kilo alımı, hormon kullanımı gibi nedenler memelerin büyümesine neden olabilir.

Büyük memeler birçok sorunu beraberinde getirir. Duruş bozukluğu, sırt, omuz ve boyun ağrısı, meme altında yara oluşmasına neden olabilir. Büyük memelerin, boyun omurlarını zedeleyerek buradan kola giden sinirlere doğrudan zarar verdiği ve böylelikle kollarda ve/veya ellerde uyuşmalara neden olduğu da bilinmektedir.Hareketsiz kalmanın, spor yapmamanın veya fiziksel aktivitelerden kaçınmanın, kilo almada doğrudan etkili olduğu bilinmektedir. Kilo almanın memeleri büyütmesi; büyük memelerinse hareket kabiliyetini kısıtlamasıyla durum içinden çıkılamaz bir hâl alır.Bu nedenlerden dolayı meme küçültme ameliyatı estetiğin yanı sıra sağlıklı bir yaşam için de önemli bir ameliyattır.

Meme küçültme ameliyatı kanser gelişimine yol açmaz, aksine meme dokusunun bir kısmı alındığı için kanser riskinde azalma olacağı söylenebilir. Ameliyatla meme dokusunun çıkarılmış olması, memenin çeşitli görüntüleme yöntemleriyle daha kolay takip edilmesine de olanak sunar. Meme küçültme ameliyatı öncesi yapılacak mamografi ve meme ultrasonografisi ile tanısı konmamış bir kanser ihtimali ortadan kaldırılmalıdır. Ameliyat sırasında çıkarılan meme dokularında patolojik inceleme de yapılacağından önceden fark edilmemiş bir kanser dokusu mevcutsa erken teşhis de mümkün olur.

Meme küçültme ameliyatı için üst yaş sınırı yoktur ancak hastanın genel sağlık durumu değerlendirilerek karar verilmelidir. Alt yaş sınırı ise ergenliğin tamamlamış olmasıdır. Buna karşın, meme küçültme ameliyatı, ergenlik döneminde olan genç hastada jüvenil meme hipertrofisi (dev memelere neden olur) varsa ya da hasta memelerinin büyüklüğü nedeniyle psikolojik açıdan ciddi derece etkileniyorsa veya hareketleri kısıtlanıyorsa doktor, söz konusu hastanın memelerinin ameliyat edilerek küçültülmesine karar verebilir. Buluğ çağında olan hastaların ameliyatla küçültülen memelerinde daha sonraki dönemlerde bir miktar büyüme gözlemlense de yetişkinlerde yapılan ameliyatlarda bu durumla karşılaşılmaz.

Meme küçültme sonrasında kalan meme dokusunun estetik açıdan yeterli boyut ve şekilde olması gereklidir.Memenin yuvarlak ve meme başlarının kalkık görünmesi meme estetiğinde ulaşılmak istenilen sonuçtur.

Meme küçültme ameliyatı sonrasında kaçınılmaz olarak izler kalacaktır. Benim uyguladığım ameliyatlar sonrasında meme başı etrafında ve meme başının aşağısında ters T ya da J şeklinde izler kalır. Zamanla bu izler daha az belirgin hale gelir. Ameliyat dâhilinde meme altından açılan kesilere ait izlerse karşıdan bakıldığında görünmez.

Meme küçültme ameliyatı yaklaşık 2 saat sürer. Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi genelde 1-2 gündür. Ameliyat bölgesinde biriken sıvıları uzaklaştıran drenler kullanılması gerekebilir. Doktor, hastanın taburcu edilmesine onay verdiği takdirde hastanın dren kullanıyor olması hastaneden çıkış için sorun teşkil etmez. Böyle durumlarda hasta, dren çıkartılmadan evine gönderilir.

Ameliyat olmuş hastaların ilk bir ay ağır fiziki etkinliklerden kaçınması gerekmektedir. Daha sonrasında fiziki aktivitelerin zorluk derecesinin kademe kademe artırılmasında fayda vardır. Ameliyat sonrası 6 – 12 ay süresince göğüslerde ara sıra yanma, batma ve hafif sızı hissi olabilir, ancak çok şiddetli bir ağrı duyulmaz. Ameliyat sonrasında meme dokusu ödemli ve şiş olacaktır. Şişlikler 3-4 hafta içinde hızla azalır. Memelerin nihai şeklini alması ise 6-12 ay sürer. Ameliyat sonrası ilk bir ay ağır fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır, sonrasında bu kısıtlama azalacaktır.

Meme küçültme ameliyatı sonrasında hastaya bu amaçla kullanılan özel bir sutyen giydirilir ve bu sutyen iki ay boyunca kullanılır. Bu dönemin sonunda ödem ve şişlikler en aza ineceğinden istenilen iç çamaşırlarını almak mümkündür.

Ameliyat olmuş hastalarda sigara kullanımının, iyileşme hızını azaltma, yağ dokusunu eritme ve böylelikle akıntı meydana getirme, hücreleri öldürme, yarayı açma, küçük damarları tıkayıp kan akışını yavaşlatmak suretiyle dokuların beslenmesine engel olma ve yaraları enfeksiyon kapmaya açık hâle getirme gibi kimi olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle ameliyat öncesinde ve sonrasında sigara kullanımı mutlaka kesilmelidir.

İyileşme sürecine bulundukları olumsuz katkılar nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullanımı ya da şeker hastalığı mevcutsa hastanın ameliyat öncesinde doktoruna mutlaka ilgili konularda ön bilgilendirmede bulunması gerekmektedir.

Ameliyattan sonra tekrar doğum yapmak ve süt vermek isteniyorsa az veya çok memelerin süt verme miktarında azalma olacağı akılda tutulmalıdır. Doğum sonrası ameliyat planlanıyorsa emzirme tamamlandıktan sonra en az 6 ay beklenmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

A. Tolga Eryılmaz Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

A. Tolga Eryılmaz

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al