Meme Rekonstrüksiyonu (Yeniden Meme Yapılması)
Yazar Savaş Serel • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 25 Kasım 2019 • Yorumlar:
Meme rekonstrüksiyonu için çeşitli seçenekler mevcuttur. Ancak bunları temel olarak iki grupta toplayabiliriz. Birinci grupta hastanın tamamen kendi dokusu kullanarak öz doku ya da otolog doku kullanılan yöntemler yer alır. İkinci grupta ise silikon meme protezi kullanılan yöntemler yer alır. Her iki yöntemin de kendine özgü avantaj ve dezavantajları vardır. Uygun hastalarda hastanın kendi dokusu tercih edilmelidir. Çünkü hastanın kendi dokusu ile yapılan onarımlarda geçen yıllar hastanın yanındayken, silikon protezle yapılan onarımlarda zaman bizim karşımızdadır.
Her iki yönteminde ortak noktaları vardır. Öncelikle her iki yöntemde genel anestezi altında yapılır. İkincisi her iki ameliyat da çok aşamalıdır. Ancak genellikle ilk ameliyat daha kapsamlı ve uzun olanıdır. Diğer aşamalar çoğunlukla meme ucu, areol denen etrafındaki koyu renkli halkanın ve revizyon denen küçük düzeltmelerin yapılmasıdır. Bunların bir kısmı lokal anestezi ile yapılabilir ancak genellikle bunların da hastanın konforu ve işlemin niteliğinden dolayı genel anestezi altında yapıldığı unutulmamalıdır.
Yeniden meme onarımı ya da meme rekonstrüksiyonu silikon protezle nasıl yapılır? Bu sorunun yanıtında önemli olan nokta meme kanseri ameliyatının nasıl yapıldığıdır. Çünkü yeni meme eldeki dokular üzerine inşa edilecektir. Meme kanseri ameliyatının nasıl yapıldığı bu yazının ve benim uzmanlık alanımın dışında bir konudur. Onun için bu konuya değinilmeyecektir. Eğer geride kalan deri yetersiz ise ki genellikle yetersiz olur, protezin yertleştirilebileceği bir yer hazırlanmalıdır. Doğala yakın ve kabul edilebilir sonuçlar için bu bölgeye çoğunlukla ilk ameliyatta doku genişletici yerleştirilir. Bu doku genişletici dış çeperi silikondan olan içi serum fizyolojikle şişirilebilen geçici bir protezdir. Daha kolay anlaşılması için bir balona benzetebiliriz. Bu doku genişleticinin ya üzerinde kendisiyle tümleşik ya da biraz uzağına yerleştirilen bir şişirme yeri vardır. Ameliyattan sonra uygun zamanda başlayarak, belirli kriterlere göre uygun zamanda şişirilerek üzerindeki derinin genişletilmesi, içine ihtiyaç olan büyüklükteki protezin sığacağı bir cebin hazırlanması amaçlanır. Daha sonra ikinci bir ameliyatla bu doku genişletici nihai silikon protezle değiştirilir. Bu ikinci aşamadan sonra meme ucu ve areol yapımı, gerekiyorsa simetriyi sağlamak için diğer memeye müdahale ve revizyon dediğimiz çoğunlukla küçük işlemlerinde yapılması gerekir.
Öz doku yani hastanın kendi dokuları kullanılarak yapılan meme onarımlarında ihtiyaç olan doku hastanın tamamen kendi dokuları kullanılarak sağlanır. Bunun için kullanılan bir kaç bölge vardır. Bunlardan uygun olan hastalarda en sık kullanılan karın bölgesidir. Karın bölgesini kalça veya bel bölgesi izler. Üçüncü sırada sırt bölgesi vardır ancak bu teknik nedenlerden dolayı kullanımı seçilmiş olgularla sınırlıdır. Karın bölgesindeki dokunun kullanımında da buna uygun hastaların mutlaka bilmesi gereken önemli ayrıntılar vardır. Ancak bu yöntem de diğeri gibi tek aşamalı değil çok aşamalıdır. Farklı olarak doku genişleticilerde olduğu gibi istenen hacim için bir şişirme dönemine ve doku genişleticinin çıkarılıp silikon protezin yerleştirildiği aşamaya gerek yoktur. Fakat bu yöntemde de meme ucu ve areolun yapılması, revizyon veya gerekirse simetriyi sağlamak için diğer memeye müdahale aşamaları vardır. Bunlar diğerinde olduğu gibi çoğunlukla genel anestezi veya lokal anestezi altında yapılmaktadır.
Vurgulanması gereken iki önemli nokta vardır. Birincisi doku genişletici ve silikon protezin kullanıldığı seçenek dışında tüm öz dokuyla yani hastanın kendi dokularının kullanıldığı her seçenekte meme bölgesi dışında ek bir ameliyat bölgesi olacağı ve mutlaka burada ameliyata bağlı bir iz yani skar kalacağı bilinmelidir. İkinci tekrar hatırlatılması gereken nokta ise öz dokuyla onarımlarda zaman bizim yanımızda yer alırken silikon protez kullanıldığında zaman bizim karşımızda olacaktır.