Menopoz Döneminde Beslenme
Yazar Gizem Selen Evci • Diyetisyen • 15 Mart 2021 • Yorumlar:
Menopoz , kadınlarda adet kanamalarının sona erip , doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu 48-55 yaş arası dönemdir .
Menopoz döneminde kişinin metabolizma hızının azaldığı bilinmektedir . İlerleyen yaşlarla beraber azalan fiziksel aktivite ile beraber menopoz dönemine girdikten sonra kilo alımı kaçınılmaz olmaktadır . Özellikle bel ve karın çevresinde görülen yağlanma sebebiyle , menopoz yaşları yaklaşırken tedbirli olmak gerekir .
Östrojen hormonunun azalması ile beraber , hormon koruyucu etkisini ortadan kaldırır ve kalp – damar hastalıklarında büyük oranda artış yaşanır . Düşük östrojen ile ; kemiklerden kalsiyum kaybı ve gıdalarla alınan kalsiyumun iyi emilememesi beraberinde gelir . Yani menopozda , daha çok kalsiyum ve D vitaminine gereksinim vardır . Ve D vitamininin en önemli kaynağı güneştir .
Ateş basmaları ve terlemeler fazla ise ; ‘fitoöstrojenler’ vücuda , zayıf etkili östrojen gibi etki eder . Bizler için en kıymetli 2 östrojen ; lignan ve isoflavondur . Keten tohumu , lignan zenginidir . Soya ve ürünleri ise isoflavonca zengindir . Diğer fitoöstrojenler ise ; kuş üzümü , kuru üzüm gibi küçük taneli meyveler , rezene , kereviz , elma , maydanoz , ısırgan otu , turpgiller , zencefil , adaçayı , susam , mercimek , sert kabuklu kuruyemişlerdir .
Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler :
-
Su tüketimi arttırılmalı . Mineral içeriği yüksek ( sert) sular içilmesi sağlık için daha uygundur .
-
Rafine edilmemiş tahıl ( tam tahıl , çavdar .. ) tüketimi artıp , rafine edilmiş tahıl ( beyaz ekmek , makarna , şehriye , beyaz pirinç ..) tüketimi azaltılmalı .
-
Bu dönemde ve her dönemde yeterli miktarda alınması gereken kalsiyumun bilinen kaynakları olan , süt ve türevleri grubundan başka , yeşil yapraklılar , badem , kuru baklagiller , sardalya – somon gibi balıklar , pekmezde bulunduğu ve miktarca menopozda artması gerektiği bilinmelidir .
-
Lifli beslenmek önemlidir . Bu sebeple , sebze ve meyve tüketimi arttırılmalı .
-
Alkol , kafein ve baharatlı yiyecekler ; sıcak basmaları ve ardından gelen ürpermelerin sıklığını arttırabilir .
-
Ayrıca kafein ; kemik yoğunluğu ve kalsiyum içeriği üzerine olumsuz etki eder . Bu sebeple , kafeinsiz kahve ( tercihen günde 1 ) açık ve limonlu çay ( azami miktar ) sınırlandırılmalı .
-
Proteini abartıyor olmak , idrarla kalsiyum atımını arttırır . Aşırı protein tüketiminden kaçınılmalı .
-
Yağlı yiyeceklerden sakınılmalı . ( kaymak , krema , mayonez …. )
-
Katı yağlar kullanılmamalı , sağlıklı yağlar yeterli ve gerekli ölçüde alınmalı.
-
Yemek pişirme yöntemi ; haşlama , ızgara veya fırın olmalıdır . Kızartma yöntemleri kullanılmamalı .
-
Paketli gıdalar , asitli ve şekerli içecekler beslenmeden çıkarılmalı .
-
Omega 3- Omega 6 kullanımı kalsiyum emilimini arttırarak kemikte kalsiyum birikmesini sağlarken , kemik hücreleri dahil tüm hücre zarlarının esnek , sağlıklı ve genç kalmasını sağlıyor .
-
Sigaranın içindeki bazı bileşenler östrojen sentezini bozar . Dolaylı olarak sigara tüketen kişiler normalden erken menopoza girilebilir . Erken menapoz , kemik erimesi riskini , sigara içmek de kemik erimesine bağlı kemik kırıklıklarını arttırır .
-
Fiziksel aktivite , hem kiloyu korumak için hem de kemik sağlığı için faydalıdır . Her gün 30-45 dk arası yapılan yürüyüşler oldukça önemlidir .
-
Sodyuma duyarlı kan basıncı için ve tuz , idrarla kalsiyum atımını arttırdığı için miktarı azaltılmalı .
-
Bu dönemde beden kitle indeksi 25’in altına düşsün istemeyiz , çünkü vücut yağ dokusundaki östrojenden de yararlanır .
Menopoz dönemine bir kadın 1 günde girmiyor . Bu , bir süreç ve bu süreç başlamadan önce diyet , egzersiz ve bitkisel tedavilerle kendinizi öncesinden mutlaka rahatlatmalısınız . Ve bu döneme hazır olmalısınız .
Aldığım fitoterapi eğitimlerinden sizler için menopozda kullanılan bitkileri ismen açıklıyor olacağım . Hayıt , meyan kökü , çin melek otu , civanperçemi , karayılan otu . Bu otların kullanımı , kullanılabilirliği ve miktar bilgileri için lütfen bir uzmana danışın .
Sağlıklı ve musmutlu günleriniz olsun .