Mesane – Sidik Torbası Tümörü ( Mesane Kanseri )
Yazar Coşkun Şahin • Ürolog • 18 Şubat 2020 • Yorumlar:
-
Mesane Tümörü Nedir?
Mesane içerisinde tümör gelişmesidir. İlk başlangıçta mesane boşluğuna doğru dut şeklinde büyür, belirti vermez ise karnabahar görünümünü alır ve fark edilmeyip uzak organlara yayılırsa ölümcül olabilir.
-
Mesane Tümörünün Belirtileri Nedir?
Mesane kanserleri başlangıçta belirti vermeyebilir ve sinsi seyredebilir. İlk belirti genellikle idrardan olan kanamadır. Sigara içen ve 50 yaş üzerinde olan bir hastadaki kanamayı dikkate almak gerekir. Kanama taze kırmızı da olabilir bordo renkli de. Kanama dışında idrarda yanma, pıhtılı idrar, idrar yapamama olabilir. Böğür ağrısı hastalığın ilerlediği anlamına gelebilir.
-
Mesane Tümörünün Nedenleri Nedir?
En büyük nedeni sigaradır. Ayrıca kimyasal maddeler, katran, boya içerisindeki maddeler, mesane kanseri nedeni olabilir.
-
Mesane Tümörünün Risk Faktörleri Nedir?
Ailesel genetik faktörler, radyasyona maruz kalma, yaşlanma, sigara içimi
-
Mesane Tümörü Tedavi edilmezse Ne olur ?
Mesane kanserleri yavaş ve sinsi gelişir. Erken yakalanan, yani kanser henüz mesanenin içerisinde ve mesanenin derin tabakalarına yayılmamışsa tedavisi mesaneyi almaksızın mümkündür. Mesanenin duvarına yayılmışsa o zaman tedavi ancak mesanenin alınması ile mümkündür. Ama hastalık metastaz yapmışsa küratif yok edici tedavi şansı kaybedilir ve yalnızca kemoterapi ile biraz daha uzun yaşaması sağlanabilir.
-
Mesane Tümörünün Tetkik Yöntemleri Nelerdir?
Mesane kanseri tanısında önce şüphelenme sonra sırası ile tam idrar tahlili, ultrasonografi, tümör saptanmış ise gerekli olgularda Tomografi veya MR yapılır. Kesin tanı sistoskopi denen mesane içerisine optik bir aletle bakma ile konur. Bazı olgularda biyopsi alınırken çoğu kez buna gerek kalmaz ve direkt tümörün tamamı mümkün olduğunca kazınır.
-
Mesane Tümöründe Sistoskopi Nasıl Yapılır?
Lokal veya genel anestezi ile yapılan 15 dakikalık bir işlemdir. Hasta lokal anesteziden hemen sonra evine gidebilir. Ofis şartlarında yapılabilir.
-
Mesane Tümörü Saptanınca Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
TUR –MT ( Mesane tümörünün kapalı yöntemle kazınması ) :
Genel veya bölgesel anestezi ile mesane içerisindeki tümörün mümkünse tamamı kazınır. Bazı olgularda tümör mesaneyi doldurmuştur ve bu hastalarda sadece patolojik örnek alınır. Mesane duvarından ve tümör tabanından doğru yöntemle örnek almak çok önemlidir. Yoksa hasta tekrar gereksiz bir ameliyata alınabilir.
9- Mesane Tümöründe Ameliyat Sonrası Takip Nasıl Olur?
Patoloji sonucu sadece yüzeysel tabakada tümör var derse hasta çok şanslı demektir. % 70 hasta aslında bu gruba girer. O zaman tümörün cinsine göre ya sadece takip ya da mesane içerisine 6 hafta kadar ilaç verilebilir. Hastalar ilk yıl 3 ayda bir sonraki yıllar 6 ayda bir sistoskopla ( mesane içine optik aletle bakma ) takip edilir.
Radikal Sistektomi ( Mesanenin Prostatla Birlikte Komple Çıkarılması ):
Eğer tümör mesanenin kas tabakasına yayılmışsa o zaman kapalı ameliyat hastayı kurtarmaz. Tüm mesanenin ve prostatın çıkarıldığı ameliyat gereklidir. Bu ameliyat 4-6 saat sürer. Hasta 7-10 gün yatar. Patoloji sonrası ya takip yada kemoterapi ve/veya radyoterapi tedaviye eklenir.
-
Barsaktan Mesane Yapımı Nasıl Oluyor ?
Bunun için ameliyatta genellikle ince barsaktan 50 cm kadar bir bölümü alarak kendi içerisinde katlayıp torba yapıyoruz ve idrar kanallarını bu torbaya, torbayı da üretra denen penis kanalına bağlıyoruz. Ameliyat 6-7 saat sürüyor. Hastanede kalış süresi 8-10 gün kadardır.
Kimlere uygun değil : Yaşlı ve düşkün olanlar, prostatta da tümörü olanlar bu yönteme aday değildir.