Metabolizmanın On-Off Düğmesi: Tiroid
Yazar Gülrüya Kurnaz • Endokrinolog Ve Metabolizma Hastalıkları Dokt • 13 Haziran 2018 • Yorumlar:
Tiroid bezi; boynun hemen önünde, nefes borusunun iki yanında bulunan kelebek şeklinde, besinlerle alınan iyot mineralini kullanarak hormon üreten ve metabolizmayı düzenleyen iç salgı bezlerinden biridir. Bu sebeple az veya fazla çalışması sağlık sorunlarına neden olur. 2012 Türk İstatistik Kurumu sağlık araştırmasına göre, tiroid hastalığına yakalanma sıklığı %3,5 ve kadınlardaki risk erkeklere göre 3 kat daha fazla. Tiroid hastalığında en çok karşılaşılan şikayetler arasında, tiroid bezinin yetersiz çalışmasından kaynaklanan kilo problemi geliyor. Ancak, doğru tedavi ve doğru beslenme ile bu durumu problem olmaktan çıkarabilirsiniz.
TİROİD İLE İLİŞKİLİ OLAN BESİN ÖĞELERİ
İyot: Tiroid bezinin, hormon salgılayabilmesi için en elzem mineraldir. İyot eksikliği, tiroid bezinin büyümesiyle tiroid yetersizliğine neden olabilir. Bu sebeple iyot, beslenmenin olmazsa olmaz mineralidir. Tuz ve deniz ürünleri en iyi kaynaklarındandır. Ancak ciddi düzeydeki eksikliklerde, doktor önerisi ile takviye alınabilir.
Selenyum: Tiroidin düzenli çalışması için selenyum almak şart. Selenyum, tiroid dokusunda selenoprotein içeriğinden dolayı elzem bir mineraldir. Özellikle otoimmün tiroid hastalıklarında, selenyum alımının olumlu sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Yapılan çalışmalarda; haşimato hastalığında Anti TPO-TGA miktarını azalttığı, hipotiroid hastalarında yaşam kalitesini arttırdığı ve ultrason sonuçlarında olumlu gelişmeler görülmesine yardımcı olduğu söylenmektedir. Selenyum kaynakları; yumurta, deniz ürünleri, tahıllar ve ayçiçeği çekirdeğidir.
Çinko: Metabolizmanın hızlanmasını sağlayan mineral çinko! Hipotiroid belirtilerinden biri olan saç dökülmesi, çinko eksikliğinde daha da artabilir. Bu sebeple vücut çinko düzeyine bakılarak, gerekli durumda takviye alınması gereklidir. Hayvansal besinler, kuruyemişler ve kuru baklagiller çinkonun başlıca kaynaklarıdır.
Demir: Yapılan çalışmalar, demir eksikliğinin tiroid bezinin çalışmasını olumsuz etkilediğini ve demir eksikliği bulunan bireylerin, tiroid hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu sebeple düzenli aralıklarla demir seviyenizi ölçtürmeyi ihmal etmeyin.
Bütün bunların yanı sıra B-12 vitamini düzeyinize mutlaka baktırın ve doktorunuzun gerekli gördüğü durumda takviye kullanın. Düzenli probiyotik takviyesi almayı ihmal etmeyin. Tiroid’ten korkmayın ve kilo vermeyi imkansız olarak görmeyin. Düzenli ilaç tedavisi ve doğru beslenme ile sağlıklı, kaliteli ve fit yaşamanın mümkün olduğunu her daim hatırlayın.