Mevsim Geçişlerinde Hastalıklara Dikkat

Yazar Yasemin ErdemDiyetisyen • 20 Mart 2020 • Yorumlar:

Havaların iyiden iyiye serin yüzünü göstermeye başladığı şu günlerde hastalıklardan korunmak için yeterli ve doğru beslenmek şart çünkü hepimiz biliyoruz ki mevsim geçişlerinde hastalıklara yakalanma riski artar. Hem sosyal hem iş hayatımızı etkileyen, bizi dirençsiz bırakan hastalıklara yakalanmamak için dikkat etmemiz gereken birkaç noktadan bahsedelim.

Güçlü bir bağışıklık sistemi grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bize kalkan olur. Mikropların vücuda girmesini engeller. Bu dönemlerde biraz daha özen göstereceğimiz beslenme düzenimiz ile bağışıklığımızı güçlendirip varsa mevcut hastalıklarımızın iyileşme sürecini hızlandırabiliriz.

Öncelikle yeterli su tüketimi ile vücutta biriken toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırırız. Havaların soğuması ile susadığımızı fark etmiyoruz ve haliyle daha az su içiyoruz. Sağlıklı bir bireyin günlük su ihtiyacı sahip olduğu kg başına 30 ml’dir.(70 kg birisi için 2,1 litre ). Bu şekilde basit bir hesapla günlük minimum su ihtiyacımızı hesaplayabiliriz. Su tüketiminin yanında bu dönemlerde tüketeceğimiz yeşil çay, zencefil, ada çayı ve ıhlamur gibi bitki çayları da vücut direncimizi güçlü tutmada oldukça etkili olacaktır.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için düzenli su ve bitki çayı tüketiminin yanında tüm besin gruplarından yeterli miktarlarda tüketmek gerekiyor. Özellikle antioksidan içerikli A, C, E vitaminlerini içeren besinler başta olmak üzere günlük sebze-meyve tüketimini arttırmak oldukça önemli. Mevsiminde tüketeceğimiz günlük 5-6 porsiyon taze sebze-meyve ile ihtiyacımız olan vitamin, mineral miktarlarını rahatlıkla karşılamış oluruz. Yine süt, yoğurt, et, tavuk ve özellikle balık tüketimi ile günlük protein ihtiyacımızı da karşılamış oluruz. Bütün bunların yanında probiyotik içerikli gıdaların tüketimi ile sindirim sistemimizi korumuş oluruz. Sağlıklı bir sindirim sistemi de güçlü bağışıklık demektir. 

Beslenme ve sıvı alımının yanında düzenli uyku ve düzenli bir fiziksel aktivite de vücut direncini kazanmada etkilidir. Yine havaların soğuması ile kapanan kapı ve pencerelerden dolayı temiz havaya daha az maruz kalıyoruz. Soluma, temas vb. yollarla vücuda giren mikroplardan korunmak için el ve vücut hijyenine dikkat etmek, bol bol temiz hava almak, sigara içmemek, sigara içilen ortamlarda bulunmamak da oldukça önemlidir. 

Hayat kalitesini etkileyen mevsim geçişi hastalıklarını önlemek veya yakalandığımız hastalıkları daha kolay atlatmak için yukarıda saydığım noktalara dikkat etmek işimizi oldukça kolaylaştıracaktır. Herkese sağlıklı günler dilerim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)