Mezoterapi Nedir?
Yazar Leyla Şahan • Akupunktur Uzmanı • 23 Mayıs 2019 • Yorumlar:
Mezoterapi kelimesi yunanca ‘meso’ ve ‘therapy’ kelimelerinden türetilmiştir. Burada ’meso’ kelimesi mezoderm tabasına işaret eder. Yani cildin orta tabakasının tedavisidir. Bu orta tabakadan , dermisi oluşturan tüm konnektif doku gelişir. Mezodermi ilgilendiren yada mezoderm menşeyli tüm hastalıklar mezoterapinin çatısı altında tedavi edilebilir.
Mezoterapi çeşitli lokal medikal ve kozmetik durumların tedavisi için vitamin, doğal extreler ve ilaçların, biyoaktif karışımların, deri ve deri altındaki dokulara çok küçük dozlarda enjekte edildiği bir yöntemdir.
Cildimiz vücudumuzun iç sağlığını dışa yansıtan bir aynadır. Birçok sağlık problemi, kötü beslenme, stres, yorgunluk, kötü sosyal faktörler cildimize zarar verir ve erken yaşlanmasına neden olur.
Bölgesel dolaşımın düzenlenmesi, biyolojik sisteminin uyarılması sağlanır. Saç dökülmeleri, cilt gençleştirme, bölgesel zayıflama gibi kozmetik amaçlı kullanımların yanı sıra ağrı tedavisinde de mezoterapi başarıyla kullanılabilir. Hemen hemen her türlü ağrılarda, özellikle spor travmalarında, topuk ağrılarında, aşil tendonu ağrılarında, karpal tünel sendromu (el bileğindeki sinir sıkışması), tenisçi-golfçu dirseğinde, diz ve bel ağrılarında ve özellikle kireçlenmeye bağlı tüm ağrılı durumlarda mezoterapi kullanılmaktadır.
Anestezik etki için prokain, ksilokain; ağrı kesici ve iltihap giderici etki için steroid olmayan antienflamatuvar ilaçlar; dolaşım stimülasyonu için pentoksifilin vb ilaçlar; saç gelişimi için finasterid, biotin veya minoksidil; lipoliz için aminofilin, kafein, fosfatidilkolin; antioksidan destek için A,C,E vitaminleri içeren karışımlar kullanılmaktadır. Karışımların uygulanmasında, deri altına doğru 4 mm derinliği geçmeyecek şekilde 1-4 cm aralıklarla çok sayıda enjeksiyonlar yapılır ve işlem bir hafta ila bir ay süre ara verildikten sonra tekrar edilir. Uygulama için 4, 6, 13 mm’lik (27 - 30 G) iğneler kullanılır.
Mezoterapide çok ince ve küçük iğneler kullanılmaktadır. Mezoterapi iğnesi olarak ta adlandırılan bu iğneler insülin iğnesinden daha incedir. Bu sebeple uygulanan bölgede travmatik etkileri ve dolayısıyla da ağrı yaratma özellikleri çok düşüktür.
Genel sağlık durumu iyi olan herkese mezoterapi yapılabilir. Hamileler, insüline bağımlı diyabet hastaları, serebrovasküler olay geçirmiş olanlar, hipertiroidiler, kanama diyatezi olanlar, kalp ve kanser hastalarına uygulanmamalıdır.
Platelet açısından zengin plazma (PRP) , İngilizcede platelet rich plasma kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve trombosit bakımından zengin plazma anlamına gelir. Kişinin kendi vücudundan alınan trombosit açısından zengin plazmanın yaralanma bölgesine enjeksiyonunu içeren bir proloterapi şeklidir. Trombositler, çeşitli büyüme faktörleri salgılayan doku tamir bileşenleridir. Bu amaçla önce hastadan kan alınır ve ardından santrifüj edilir. Bu işlem kan plazmasını ayırır ve trombosit içeriğini yoğunlaştırır. PRP yüze enjekte edildiğinde daha genç bir görünüm verir ve izleri onarır.