Mezoterapi

Yazar Hüseyin Avni Çöl • 25 Aralık 2018 • Yorumlar:

Mezoterapi; ağrı veya hastalıkları, vücutta bulundukları yere lokal olarak uygulanan mikro enjeksiyonlar yoluyla kontrol altına alan ya da tedavi eden bir tıbbi uygulamadır. Latince "meso=orta" ve "terapi=tedavi" kelimelerinden meydana gelmiş olup "orta deri tedavisi" anlamındadır.

Ağızdan aldığımız ilaçlar ilgili hedef organa ulaşana kadar uzun bir yol izler. İlk önce mide ve on iki parmak bağırsağından geçer. Bu geçiş sırasında mide asidi ve sindirim salgılarına maruz kalır. Bu maruziyet sonrasında alınan ilacın bir kısmı kullanılamaz hale gelir. Devamında karaciğere alınan ilaç burada ilk geçiş metabolizması denen bir işlemden sonra ancak kana karışabilir. Kan yoluyla da ilgili organa taşınır. Kas içine yapılan uygulamalar da benzer bir yol izler. Bu kayıpları telafi için hedef organda gerekenden daha fazla ilaç alınmalıdır. Alınan ilaçların işlevi bitince parçalanıp atılması gerekir. Bu kez süreç tersine çalışır. İlaçlar kan yoluyla bu kez karaciğere parçalanmak için geri döner. Bazı ilaçlarsa böbrekten değişmeden atılır. Yani bir şekilde alınan ilaçların tamamı karaciğer, böbrek, mide, bağırsak gibi hastalıkla ilgili olmayan organ ve sistemlerden geçer. Tahmin ettiğiniz gibi bu da fazla ilaç dozu ve yan etki riski oluşturur.

Mezoterapi ise sadece sorunlu bölgeye küçük miktarlarda yapılan mikro enjeksiyon şeklinde; çok ince ve kısa iğne uçları ( 4 - 6mmlik 29 - 30g iğneler ) kullanılmak suretiyle uygulanan bir yöntemdir. İlaçların buradan emilimi çok az olduğu için sistemik dolaşıma ilaç geçişi de yok denecek kadar azdır. Bu nedenle organ ve sistemlerde dolaşan ilaç miktarı da çok azalır. Karaciğer, böbrek, mide, bağırsak gibi hastalıkla ilişkili olmayan yapılar görece olarak daha az yorulur.

Yapılan enjeksiyon sayısı; hastaya, hastalığa ve enjeksiyonun yapılacağı bölgenin anatomisine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Mezoterapi sıklıkla artirit gibi eklem hastalıklarında, boyun ve bel fıtığı ağrıları, syatalji, migren ve adet ağrıları, spor travmaları, varis, estetik amaçlı olarak sellülit basta olmak üzere, saç dökülmesi, çeşitli cilt problemleri, cilt yaşlanmasını ve saç dökülmesini engellemek amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hüseyin Avni Çöl Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Akupunktur, Kupa Terapi (Hacamat) Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)