MH Nedir? Neden Daha Güvenilirdir?

AMH, Anti-Mullerian Hormon’un kısaltılmışıdır. AMH, kadında yumurtalıkların granulosa hücreleri tarafından salgılanmaktadır. AMH, yumurtalıktaki üreme folliküllerinin miktarını ve bunların büyüme ile tüketilme hızını düzenleyen bir hormondur. AMH düzeyi, doğurganlık döneminde 2-5 ng/ml düzeyinde seyretmekte ve menopozdan sonra ise, azalarak ölçülemeyecek değerlere inmektedir.

AMH’nin, bu amaçla bugüne kadar kullanılan diğer hormonlar olan FSH ve LH’a üstünlüğü, direkt olarak kadın yumurtalık hücreleri tarafından salgılanmasıdır. Dolayısıyla, yumurtalık hücrelerinin aktivitesini ve miktarını direkt olarak gösterebilme üstünlüğüne sahiptir. FSH ve LH ise, yumurtalıktan değil, hipofiz isimli başka bir organdan salgılanmaktadırlar ve yumurtalık üzerindeki etkileri dolaylıdır. Dolayısıyla, çoğu başka durumdan etkilenebilmektedirler ve yanıltıcı sonuç verebilmektedirler.

AMH, kadınlarda yumurtalık rezervini ve aktivitesini tayin etmek yanında, yumurtalığın granulosa hücre kanserlerini araştırmak amacıyla da kullanılabilir.
AMH, çocuk yaş araştırmasında da önemlidir. Gerçekte AMH, çocukların ergenlik çağına geçişini, aynı zamanda da kadın veya erkek yönünde hormonal gelişme sağlamasını ortaya koyan en önemli hormondur. Bu nedenle, hem erken veya geç ergenlik yaşı araştırması, hem de cinsiyet bozuklukları ve çift cinsiyet durumunun birbirinden ayrılmasında kullanılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ahmet Cantuğ Çalışkan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)