Mide Balonu Nedir?
Yazar Ali Durmuş • Genel Cerrah • 15 Temmuz 2019 • Yorumlar:
Halk arasında Mide Balonu(İntra Gastrik Balon) adıyla bilinen ve obezite tedavisinde ameliyatsız kilo verdirmeyi sağlayan bir yöntemidir.Mide Balonucerrahi bir yöntem olmadığı için hastanın vücudunda kalıcı bir iz bırakmayacaktır.Mide balonuayrıca kilosu fazla olan bazı hastalarda obezite cerrahisi ameliyatının daha kolay geçmesi amacıyla hazırlık sürecinde destek alınan yöntemlerden biridir.
Mide Balonu Nedir?
Mide Balonu20 ile 40 kilogram fazlası olan hastalar için ameliyatsız kilo vermeyi sağlayan bir obezite tedavisidir.Mide balonu çeşitleri 2’ye ayrılır.
Ayarsız Mide Balonu;
Midede 6 ay kalır, ortalama 20-30 kg kilo kaybı sağlar. (Hasta diyetisyenin verdiği beslenme şekline uyması gerekir.) Ayarsız Mide Balonu mideye ilk koyulduğu gibi kalır. İşlemden 6 ay sonra ayarsız olan mide balonu endoskopi yoluyla çıkartılır.
Ayarlı Mide Balonu;
Midede 12 ay kalır, ortalama 30-40 kg kaybı sağlar. (Hasta diyetisyenin verdiği beslenme şekline uyması gerekir.) Ayarlı Mide Balonu hastanın kilo verimi durduğunda balonun boyutunu tekrar büyüterek hastanın kilo verimini hızlandırılır. İşlemden 12 ay sonra ayarlı olan mide balonunuzu endoskopi yoluyla çıkartılır. (Balon büyütme işlemi 3 ayda bir yapılabilir)
Mide Balonu Nasıl Uygulanır;
-
Endoskopi ünitesinde 15 dakika süren bir medikal işlem ile midenize yerleştirilir. Hasta hafif sedasyon altında (hafif uyutularak) yapılır.
-
Medikal bir işlem olduğu için bir kesi ve ameliyat izi olmaz. (Sadece sedasyon için damar yolu açılır.)
-
İşlemden yarım saat sonra hasta evine dönebilir.
-
Hasta işlemden bir gün önce gece 00.00’den sonra işlemin yapılacağı saate kadar aç kalmak zorundadır.
Mide Balonu Riskleri Ve Yan Etkileri
-
Yemek borusu ve mide de nadir de olsa delinme veya yırtık oluşabilir olabilir. Buna bağlı olarak, ameliyat gerekebilir.
-
Çok düşük bir ihtimal olsa da mide içerisinde sönen balon ince bağırsaklara yönelip bağırsaklarda tıkanmaya yol açabilir. Bu durumdaki hastalara acilen ameliyat gerekebilir.
-
Balon mide içerisinde sürekli hareket halinde olduğu için midede balonun yaptığı baskı sebebiyle hastalarda mide ülseri gelişme ihtimali bulunmaktadır.
-
Mide balonları kullanım süresinden fazla mide de kaldıklarında mide duvarında yaralar oluşturabilir. Bu yaralar fark edilmez ise mide duvarında açılma sonucunda hayati riskler ortaya çıkabilir. (Herhangi bir şikayette mutlaka bize ulaşılmalıdır.)
-
Balondan dolayı üreyen bakteriler nedeni ile enfeksiyon riski ortaya çıkabilir. Bu durumda balon söndürülür veya çıkartılır yada sızıntı yapıp yapmadığı kontrol edilir. Enfeksiyonun belirtileri kramp , ateş , kusma , bulantı , kusma ve ishaldir.(Nadir de olsa görülen durumlardır.)
-
Bununla beraber adaptasyon süresi geçene kadar kramplar , bulantılar ve ağrılar normaldir. (Adaptasyon süreci 3-5 gün arasındadır.)
Mide Balonundan Sonra Beslenme Süreci;
Mide balonu takılması sonrası aşamalı bir beslenme programıyla kişiye sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılmaya İlk hafta uygulanan sıvı beslenme döneminin ardından, ikinci hafta püre dönemine geçiş sağlanır. Bu dönemde ilk 6 aylık dönemde rutin kontrollerinizle diyetisyeniniz tarafından size özel beslenme programınız oluşturulur.
Mide Balonu Ameliyat mıdır?
Mide Balonu Ameliyat mıdır?
Mide Balonu yöntemi Medikal Tedavi yöntemidir. Hiçbir şekilde hastaya kesi uygulanmaz, cerrahi müdahele yapılmaz ve ameliyathane ortamı kullanılmaz. Hastaya sadece hafif uyuması için damar yolu açılacaktır. İşlem Endoskopi Ünitesinde, hafif uyutularak (sedasyon) altında gerçekleşir. Hasta bu süreçte hiçbir şekilde yapılan işlemi hissetmeyecektir. İşlemden sonra hasta hastanede Endoskopi servisinde dinlendikten ve kendine geldikten sonra evine gidecektir.
Mide Balonu uygulaması, normal bir Endoskopi işlemi gibidir.