Obezite Tedavisinde Farklı Seçenekler
Yazar Osman Yıldırım • Genel Cerrah • 8 Mart 2019 • Yorumlar:
Bu yöntem henüz deneme aşamasındadır ve bu konu hastalara iyi anlatılmalıdır. Genellikle Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 30’ un altında olan ve daha önce diyet denemiş başarılı olamamış kişilere uygulanır. VKİ’ i ameliyat sınırlarında olacak kadar yüksek olanlarda bu yöntem yeterli değildir. Endoskopik yolla uygulanır, genel anesteziye gerek yoktur. Hafif bir sedasyon altında ortalama yarım saat sürer ve yarım saatte dinlenme ile bir saatte biter ve hemen günlük yaşama dönülebilir.
Botoks, estetik cerrahi başta olmak üzere bazı kas hastalıkları, anal fissür, akalazya birçok alanda kullanılmaktadır. Botoks uygulandığı kasta kısmi bir felç yaratmakta ve sonuçta bir spazm oluşmaktadır. Bu yöntemde endoskopla mide çıkışına yakın bölgelere ve iştah hormonunun daha çok salgılandığı üst bölgelere botoks enjeksiyonu yapılır. Böylece hem mide boşalması uzatılmış, hem de iştah hormonunun salgılanması azaltılmış olur.
Bu işlemle birlikte hasta mutlaka diyet ve spora devam etmelidir. Bu yöntemle kilo verme miktarı kısıtlıdır ve henüz gelişme aşamasındadır.
MİDE BALONU
Herhangi bir cerrahi girişim olmayıp endoskopik yolla yapılan bir işlemdir. Mideye yerleştirilen bir balonla hastada tokluk hissi yaratılır, hasta kendini yemek yemiş sanır. Hava veya su ile şişirilenleri, 6 aylık veya bir yıllık olanları vardır. İşlem ortalama 20 dk sürer, dinlenme ile beraber bir saatte biter. Hasta hemen günlük yaşamına dönebilir.
Bu işlem anestezi gerektirmez ve hafif sedasyon altında endoskopi ile mideye bir balon yerleştirilir. Balon 400-700 cc civarında şişirilir. İlk zamanlarda biraz ağrı ve bulantı olabilir. Hasta balon takılı olduğu sürece diyet ve spora devam etmeli, balon çıkarılınca da bunlara devam etmelidir, aksi takdirde verdiği kiloları geri alır.
TÜP MİDE (MİDE KÜÇÜLTME)
Mide aşağıdan yukarı hem zımbalayan hem de kesen özel aletlerle kesilerek ayrılır. Midenin yaklaşık % 80’i çıkarılmış olur. Bu ameliyatta iştahtan sorumlu hormonların salgılandığı yeri çıkardığımız için hastaların iştahı kalmaz, yemek isterlerse de mide çok dar olduğundan çok az yiyebilir. Diğer ameliyatlara göre daha kısa sürer, 6 ay kadar vitamin ve mineral desteği yapılır. Uzun dönemdemide de genişleme olursa ya da hasta kilo alırsa mide by pass ı yada başka metodlara dönüştürülebilir. Ameliyat sonrası hastalar hem fazla kilolarından hem de hipertansiyon, şeker, uyku apnesi gibi bir çok rahatsızlıktan kurtulma şansına sahip olur.
MİDE BYPASSI
En eski obezite ameliyatlarındandır. Bu ameliyatta hem küçük bir mide bırakılır, hem de bu küçük mide çok aşağıdaki bir ince bağırsağa bağlanır. Biraz daha uzun süren bir ameliyattır. Böylece hastalar hem az yer, hem de çok yese bile yiyecekler sindirilmeden atılır. Bu ameliyatın kilo verme yanında şekeri düzeltici etkisi de vardır. Ancak bu ameliyattan sonra hastalar ömür boyu vitamin ve mineral takviyesi almak zorundadır.
Bunların dışında da mide hacmini azaltan ya da bağırsağa bağlayan başka ameliyat yöntemleri de vardır.