Migren
Yazar Gökçe İpeklioğlu • Psikolog • 18 Nisan 2022 • Yorumlar:
Baş ağrısı toplumda sıklıkla deneyimlenir, migren de en sık görülen baş ağrısı çeşididir. Migren ağrısı, başka bir hastalıkla ilişkisi olmayan prime baş ağrıları sınıfında yer alır. Migren ağrısı her kişide görülebilir, bir başka deyişle yaş ve cinsiyet faktörleri migren ağrıları söz konusu olduğunda ayırt edici değildirler.
Sıradan bir baş ağrısı olmayan ve sıklıkla görülen migren ataklar halinde ortaya çıkar. Yaşanma sıklığı ise kişiden kişiye değişim gösterir. Bazı kişiler yılda 1-2 kez migren ataklarını deneyimlerken bazı kişiler bu atakları ayda 1-2 kez deneyimleyebilir.
Migren ataklarının sebep olduğu yoğun ağrıların devam ettiği süre saatlerce veya bazı kişilerde günlerce sürebilmektedir. Yaşanan atakların yoğunluğuna bağlı olarak, bu ağrı sırasında oldukça kötü hissederler, gündelik işlerine devam edecek enerjiyi bile kendilerinde bulamazlar. Bu ataklar sırasında genellikle başın bir kısmında hissedilen şiddetli baş ağrısı , baş bölgesinde zonklama deneyimlenir ve bu ağrılar yıpratıcı olur. Migrenin çeşidine bağlı bu ağrılara ek olarak, ışık , koku ve sese karşı aşırı duyarlılık genellikle eşlik eder. Özellikle ışık ve sese duyarlılığı artan kişilerin bunlara maruz kalması atakların şiddetini ve yıpratıcı etkisini arttırır. Migren ağrılarına bazı fiziksel belirtiler de eşlik edebilir. Onlardan bazıları ; aşırı su içme isteği, iştahta artış, duruma göre değişen ishal veya kabızlık, karında şişlik , çarpıntıdır. Bu belirtilerin yanı sıra duygusal belirtilerden de bahsedilebilir. Dikkat eksiklikleri, aşırı ve gereksiz neşelenme ya da durgunluk ve yoğun uyku isteği belirtileri gözlemlenebilir.
Migrenin sebepleri için en başta genetik faktörlerden bahsedilir. Bunun yanı sıra hormonal değişimler, beslenme düzeni, aşırı ilaç tüketimi ve uyku- yeme düzeninde bozulmalar sebeplerden olabilir. Ek olarak yapılan araştırmalar, stresin migren atakları için büyük bir tetikleyici rol oynadığını göstermektedir.
Migren tedavisinde bir hekim ile ilaç tedavisine başlamanın yanı sıra psikolojik desteğin etkisi önemlidir. Alanında uzman bir psikologdan stresin temelinde yatan sebepleri bulmak, rahatlama tekniklerini öğrenmek atakların hafiflemesine yardımcı olacaktır.