Mindfulness
Yazar Damla Koçak • Psikolojik Danışman Ve Rehber • 8 Ekim 2020 • Yorumlar:
Değişen zamanla birlikte, insanların sorumlulukları artarken kendilerine ayırdıkları zaman azaldı. Hayat kalitesini yüksek tutmak için yapmanız gerekenler başlığı altında pek çok tavsiyenin yer aldığı kitap ve yazılar da her geçen gün artmaktadır.
Çoğumuzun bildiği ve neredeyse hepimizin en az bir kez duyduğu yeni bir kavram var artık, Mindfulness. Aslına bakarsanız 2000li yıllardan önce ortaya atılan bu kavram neredeyse 2014 yılından bu yana popüler bir düşünce haline gelmiştir. Mindfulness, anda olup, farkındalık kazanarak ve hayat kalitemizi gerçek anlamda arttıran bir alandır. Mutluluk bilimi ya da bilinçli farkındalık anlamlarına da gelen mindfulness, sizi neyin mutlu ettiğine değil neyin mutsuz ettiğine odaklamaktadır. Böylece sizi mutsuz eden yoldan uzaklaşıp mutluluğa giden yolu görmenizi sağlıyor.
Mindfulness ile kişi ana odaklanarak, zihninin bir su gibi berraklaşmasını sağlar. Ayrıca stres ile baş etmenize, kaygıyı kontrol altına almanıza ve hatta düşüncelerinizin doğuracağı fiziksel rahatsızlıklardan bile kendinizi korumanıza yardımcı olur. Zihnimiz her an çalışan bir makine gibidir, bu sebeple düşüncelerimiz ana odaklanmamızı zorlaştırır. Durum böyle olunca da hep ya geçmişimiz ya da geleceğe dair planlarımız zihnimizi meşgul ettiği için şu an ne yapıp, ne hissettiğimize dikkat etmeyiz. Size bir soru: Bir günde % kaç dünü, % kaç yarını ve % kaç şimdiyi düşünüyorsunuz? O an yaptığınız şeye ya da anlık hislerinize ne kadar kulak veriyorsunuz?
İşinizde, ilişkilerinizde sıkıntılar yaşıyor olmanız ya da oldukça stresli bir gün geçirmiş olmanız çok normal, bunun sonucunda mutsuz olacak ve hayat kalitenizi dolaylı yoldan düşüreceksiniz. İşte tam böyle durumdaysanız Mindfulness felsefesini uygulamak için beklemeyin.
Psikolojide çok önemli olan şimdi ve burada düşüncesi, sizi hem geçmiş hem de gelecek kaygısından sıyırarak anda kalmanızı söyler. Bunun sonucunda kendinizde göreceğiniz o büyük fark için şaşıracaksınız. Mindfulness ile, odaklanmakta ve hayatınızda karşınıza çıkan zorluklara baş etme konusunda kendinizi daha güçlü hissedeceksiniz.
Şimdi gözlerinizi kapatıp kendinizi dinleyin, o an ne düşünüyorsunuz, ne hissediyorsunuz, etrafınızda olanlara kulak verin, nerede olduğunuza ve nasıl oturduğunuza dikkat edin. Ardından, gözlerinizi açmadan önce az önce düşündüklerinizin ne kadarının farkında olduğunuzu düşünün. Bu egzersizi ara ara tekrarlayarak zihninizi yönetmeyi öğrenebilirsiniz.
Eminim yüzlerce kez yanından geçtiğiniz bir binanın rengine dikkat etmemiş ya da belki orada bir bina olduğunu bile fark etmemişsinizdir. Zihninizin yoğun temposuna bakıldığında bu pek de şaşılacak bir şey değil. Ama düşüncelerinizi düzenleyip, o an olan güzellikleri fark edip, duygularınızın sesini dinlediğinizde kendiniz için ne kadar büyük bir şey yaptığınızı göreceksiniz.