Minimal İnvaziv Cerrahi Nedir?

Yazar Ali İhsan IşıkBeyin Ve Sinir Cerrahı • 19 Ocak 2020 • Yorumlar:

Basit bir bel fıtığı hastalığında nükleoplasti dediğimiz cildi kesmeden özel proplar yardımıyla girilerek lazer ya da radyofrekans (RF) dalgalarıyla fıtık buharlaştırılıp vakumla emilir ve yok edilir. Bu işlem ortalama 20 dakika sürer ve sadece 3 ila 6 saat sonra hasta evine gidebilir.

Bir başka yöntem de full endoskopik diskektomi yöntemidir. Bu işlemde de yine tek bir noktadan girilerek omurilik ve sinirle hiçbir komşuluğu olmayan fıtık alınabilir, yine hasta ağrılarından kurtulmuş olarak 6 saat sonra evine gidebilir.

Öte yandan bazı omurilik darlıkları ve omurilik tümörleri epiduroskopi yöntemiyle tedavi edilebilir. Özel aparatlarla kuyruk sokumundan girilerek genel anestezi gereği duymadan omurilik zarı üzerinden omurilik kanalı genişletilir, sinirler rahatlatılır ve kistler boşaltılır.

 

Diyabet (şeker) ve üremi (diyaliz) hastalarında çok fazla görülen bacak ve kemik ağrıları, kemik kökenli bel, bacak, boyun ve kol ağrıları radyofrekans ile faset denervasyonu + gangliyon blokajı adını verdiğimiz yöntemlerle tedavi edilebilir. 

Son olarak geçirilmiş omurga, bel fıtığı, boyun fıtığı, omurga darlığı ve omurga kayması gibi ameliyatlardan sonra oluşan ağrılarda yine aynı yöntemlerle, ağrıya neden olan omurilik zarı yapışıklıkları hem mekanik hem kimyasal olarak tedavi edilebilir.

 

Tedavi Öncesi ve Sonrası

Tedaviden önce hastaların uygunluk derecelerini belirlemek ve hangi tedavi yöntemlerinin doğru olacağına karar vermek adına bazı tetkiklerden yardım almak gerekir. Bu tanı araçları arasında en çok MR ve EMG yöntemlerini kullanırız. Bu sayede hangi hastaların minimal invaziv cerrahi için uygun olduğunu ve minival invaziv girişimlerden hangi yöntemi uygulamanın doğru olacağını belirleriz. Tedavi sonrasında daha önce de belirttiğimiz gibi genellikle 3-6 saat sonra hasta ağrısız bir şekilde hastaneden taburcu edilir. Taburcu edilmeden önce hekim takip protokolü hazırlar ve hasta hekimin belirttiği sürelerde kontrole gelir.

 

Hangi Hastalara Uygulanır?

Hasta seçimi, ağrı mekanizma ve orijini çok iyi tespit edilirse, yani optimum klinik-radyolojik-anatomik inceleme ile yapılması gerekir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)