Mitral Kapak Darlığı İçin Balon İle Genişletme

Yazar Akar YılmazKardiyolog • 24 Ocak 2020 • Yorumlar:

Kalp kapaklarındaki hastalıklar büyük oranda romatizmal kalp hastalığı sonucu oluşur. Bunun dışında, doğumsal (konjenital) olabilir, kapakların yapısal bozuklukları, kalp boşluklarının genişlemeleri, kalp damar hastalıkları, iltihabi hastalıklar da kapak hastalığına neden olabilir. Mitral darlığı, çocukluk çağı hastalığı olan tekrarlayan boğaz enfeksiyonları sonrası gelişen Akut Romatizmal Ateş hastalığının kalp kapaklarını tutmasına bağlı olarak kişinin daha sonraki dönemlerinde belirti veren bir kalp kapak hastalığıdır. Mitral darlığı, kalbimizde bulunan dört kapaktan birinin (tıp dilinde mitral kapağın) kanın kalp içerisindeki odacıkların birinden diğerine geçişini zorlaştıracak biçimde daralmasıdır. Mitral darlığında kanın sol kulakçıktan sol karıncığa geçişinde zorluk olmaktadır. Hastalık uzun bir dönem kendini belli etmeden ilerler. Hastalarda yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, nefes darlığına neden olabilir. Nadiren de ani gelişen felçlerle kendini gösterebilir. Tesadüfen herhangi bir hekim muayenesi sırasında kalpte üfürüm duyulmasıyla tanı konulabilir. Darlığın şiddeti arttıkça hastalığa ait belirtiler belirginleşir.

Darlığın hafif olduğu durumlarda ilaç tedavisi yeterli olurken, darlığın ilerlediği ve hastalığa ait belirtilerin ortaya çıktığı durumlarda açık kalp cerrahisi ve mitral balon valvuloplasti olmak üzere iki ayrı tedavi biçimi ortaya çıkmaktadır. Mitral kapağa uygulanan balon genişletm 3 Kasığa yerleştirilmiş olan plastik boru sistemi de bir müddet sonra çıkarılır ve girişim yapılan bölgeye bir süreliğine baskı yapılarak kum torbası konulur ve hasta yatak istirahatine alınır. İşlem sonrası hastaların büyük çoğunluğu ertesi gün taburcu edilebilir.

 

Yapılan en küçük tıbbi müdahalede olduğu gibi bu işlemin de düşük oranlarda da olsa riskleri vardır. Bu riskler genel sağlık durumunuz, kalp hastalığının ciddiyeti ve yaşınızla ilişkilidir. Önem arz eden bazı riskler aşağıda sıralanmıştır ancak işlem sırasında ve sonrasında bu listede olmayan, öngörülemeyen problemler de ortaya çıkabilir. 

İşlem sırasında veya ilk 12 saat içinde aşağıda sıralanan istenmeyen olaylar ile karşılaşılabilir: 

1- Kapakta ciddi bir yırtık oluşabilir ve yırtığı düzeltmek için kalp ameliyatı gerekebilir. 

2- Küçük kalp odacıkları (kulakçıklar) arasında kalıcı ciddi delik oluşması 

3- Büyük kalp odacığının (sol karıncık) yırtılması 

4- Acil kalp ameliyatı gerekebilir 

5- Ölüm olasılığı vardır 

6- Kasık bölgesinde kanama olabilir. 

7- İnme gelişebilir  ve bu durum vücudun bir yarısında işlev kaybına ve kalıcı sakatlığa yol açabilir.

8- Kalp krizi gelişebilir.

 

Mitral balon tedavisi yapılmadığı takdirde kapaktaki darlığın ilerleyişi devam edecektir. Bu hastalığı durduracak veya geriletecek herhangi bir ilaç tedavisi yoktur. Nefes darlığında artma, geceleri nefes darlığına bağlı uyumama, kalpte pıhtı oluşması ve bunun beyne gitmesi ile felç durumu, kalpte büyüme, bacak ve karında şişlik, ameliyat ve balon tedavisi yapılma aşamasını kaçırma gibi problemler ortaya çıkacaktır. Eğer sonradan mitral kapağı balon ile genişletme tedavisi yaptırmaya karar verilirse kardiyoloji kliğimize gelerek ve randevu tarihi alarak işleminizi verilen tarihte yaptırabilirsiniz. 

Mitral kapağı balon ile genişletme işlemi geliştirilmeden önce açık kalp cerrahisi yöntemi ile tedavi yapılmaktaydı. Açık kalp cerrahisi yöntemiyle kapakta daralma olan bölgeler el yardımıyla açılır ya da hastanın kapağının yerine metal kapak konulabilir. Hem cerrahinin belli başlı risk ve komplikasyonları vardır hem de eğer metalik kapak konulursa buna ait komplikasyonlar olabilecektir. Ancak mitral balon valvuloplasti işlemi geliştirildikten sonra cerrahi ile kapağın genişletilme işlemi çok nadir yapılmaktadır. 

 Mitral balon tedavisi sonrasında yapmanız gereken yaşam tarzı değişiklikleri doktorunuz tarafından taburcu edilirken anlatılacaktır. Bunlar genel olarak yağlı yiyeceklerden uzak durmak, fiziksel egzersiz yapılması, kilo kontrolü ve sigarayı bırakmaktır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)