Mitral Kapak Hastalığı
Yazar Yavuz Beşoğul • Kalp Ve Damar Cerrahı • 18 Haziran 2021 • Yorumlar:
Mitral Kapak Hastalarının Şikayetleri
Nefes darlığı
Çarpıntı
Ritim Bozukluğu
Yorgunluk
Mitral Kapak Hastalığının Tanısı
Mitral kapak hastalığı için kesin tanıda uygulanması gereken tetkik kalbin ultrasonunun yani ekokardiyografisinin yapılmasıdır. Bunun sonucu kapakta kaçak veya darlık ortaya çıkabilir. Veya hem darlık hem kaçak tespit edilebilir. Hangisi olursa olsun bunun sonucunda ortaya çıkmış hadisede kalp büyümesi, akciğer tansiyonun yükselmesi gibi veya şikayetlerin çok fazla olması sonucu hepsinin ortak noktası müdahale edilmesi gerekliliğidir.
Mitral Kapak Hastalığı Nedenleri
Mitral kapak hastalıkları 3 şekilde ortaya çıkabilir.
Bunlardan birincisi ve en sık görüleni romatizmaldir. Yani hastan doğuştan geçirdiği boğaz iltihaplarına bağlı oluşmuş olan mikroba karşı vücudun geliştirdiği mekanizmanın daha sonradan kalp kapakçığını veya romatizmal olarak eklem yerlerini tutarak bozmasıdır.
Bir diğer nedeni çocukluktan gelen mitral kapak bozukluğudur.
Üçüncü neden ise ileri yaşlarda geçirilmiş olan kalp krizi sonucu kapağın bulunduğu bölgenin beslenmesinin bozulması ve kalp kapağının yetersizliğidir.
Mitral Kapak Hastalığı Belirtileri
Mitral kapak hastalığı sinsice ilerleyen bir hastalıktır. Mitral Kapak hastalığının belirtileri şunlardır:
Nefes darlığı
Çarpıntı
Ritim bozukluğu
Yüreğin pırpır ediyor gibi çarpması
Mitral Kapak Ameliyatı
mitral kapak ameliyatıMitral kapak hastalıkları sonucunda ortaya çıkmış hadisede kalp büyümesi, akciğer tansiyonun yükselmesi gibi veya şikayetlerin çok fazla olması sonucu hepsinin ortak noktası müdahale edilmesi gerekliliğidir. Bütün bu kriterler ortaya çıkmışsa yapılan müdahalede hastanın minimal invaziv teknikle özellikle kol altından 4 santimetrelik bir bölgeden girilerek kalp kapakçığı tamir edilebilir veya değiştirilebilir. Mitral kapakta darlık, kaçak ya da yetmezlik hangisi olursa olsun zamanında yapılan müdahale ile kalbin büyümesi durur, akciğer tansiyonunun ilerlemesi azalır ve 6 ay 1 yıl zarfında normal haline dönebilir. Kalbin ritim bozuklukları yavaşlar, düzene girer ve hastanın şikayetleri her geçen gün azalır.
Mitral Kapak Tamiri Ameliyatı
Hastanın mitral kapağındaki problemin giderilmesinde eğer kapağın durumu uygunsa öncelikle tamirin tercih edilmesi gerekir. Mitral kapaktaki bozuklukların ileri derece olmadığı durumlarda mitral kapak onarılarak tedavi edilmesi sağlanır. Mitral kapak tamirinin uygulanabilmesi için kalp kapakçık yapraklarının düzenli olması, kalp kapakçığı kaçağıyla birlikte darlığının olmaması, kapakçık üzerinde herhangi bir pıhtı veya pürüz olmaması, kapakçık yapraklarının birbirine rahatlıkla yaklaşabiliyor olması veya darlığının açılabildiğinde geriye kaçak yapmıyor olması gerekmektedir.
Mitral Kapak Değişimi Ameliyatı
Mitral kapak değişimi, hastanın mitral kapaktaki darlık ve yetmezlik probleminde tamir ile giderilemeyen durumlarda uygulanan, mitral kapağın biyolojik ya da mekanik yapay kapakçıklarla değiştirilmesidir. Kalp kapaklarında ileri derecede geriye kaçırma veya ileri derecede darlık, bazen ikisinin birlikte olması, kapağın ileri derecede kireçlenmesi, kapak önünde pıhtı olması, kalbin içinde pıhtı olması, kalp ritminde bozukluk olması gibi durumlarda kapağı değiştirmek gerekebilir. Mitral kapak yetmezliği, ileri derecede mitral kapak darlığıyla birlikte yetmezliği, atriyal fibrilasyon olması, kalp kapakçığında ani rüptür bu durumlar arasındadır.
Mitral Kapak Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mitral kapak değişiminden sonra en önemli konulardan biri, hastaların hekim tarafından tavsiye edildiği şekilde kan sulandırıcı ilaçların düzenli olarak kullanmalarıdır. Biyolojik kapak değişiminde kan sulandırıcı ilaç kullanımı 3 ay iken mekanik kapak değişiminde hastaların ömür boyu kan sulandırıcı ilacı kullanmaları gerekir.Bunun yanında hastanın enfeksiyonlardan korunması son derece önemlidir. Başka bir hastalıktan dolayı olabilecek cerrahi müdahaleler gibi durumlarda hastanın kalp doktoruyla iletişime geçmesi ve enfeksiyona karşı önleyici tedbirler alınması önemlidir. Bununla birlikte hasta, kalp ve kalp kapağının takip edildiği düzenli olarak hekim kontrollerinden geçmelidir.
Mitral kapak hastalıklarının tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Erken dönemde tespit edilen mitrak kapak problemi, eğer gerekli uygunluk durumu varsa, kapak değişimine gerek kalmadan mitral kapak tamiriyle tedavi edilebilmektedir.
Mitral Kapak Ameliyatı Hakkında Sık Sorular Sorular
Mitral Kapak Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Mitral kapak ameliyatı genellikle 2-3 saat süren bir operasyondur. Ameliyatın süresi, kalp sağlığı durumuna ve kalpte yapılacak diğer müdahalelere göre de değişiklik gösterebilir. Mitral kapak tamiri operasyonları ile kapak değişimi ameliyatlarının süresi de farklıdır.
Mitral Kapak Yetmezliği Dereceleri Nelerdir?
Mitral kapakta en yaygın görülen problemlerden biri olan yetmezlik, 4 dereceye ayrılmıştır. 1 ve 2. derece yetmezlik kontrol altında tutulması gereken bir problemken; 3 ve 4.düzey yetmezlik problemlerinde hastaların tedavi altına alınması gerekir.
Mitral Kapak Tamiri Nasıl Yapılır?
Mitral kapaktaki yetmezlik ya da darlık problemlerinde, kalp kapakçığı değişimi yerine kapak tamiri yapılabilmektedir. Hastanın mitral kapakçığındaki tahribat çok ilerlemiş değilse yeni kapakçık takılmadan da, kalp kapakçığı tamiri yapılarak hasta tedavi edilebilir.
Mitral Kapak Değişimi Nasıl Yapılır?
Mitral kapaktaki tahribatın onarılamayacak düzeyde ilerlemiş olduğu durumlarda hastaya yeni kapakçık takılması gerekir. Sığır, domuz gibi hayvanlardan alınan doğal kalp kapakçığı ya da metalden yapılmış yapay kalp kapakçığı kullanılarak hastanın kalp kapakçığı değiştirilebilir.
Mitral Kapak Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Nasıldır?
Minimal invaziv mitral kapak ameliyatı sonrası hastalar 3-4 gün sonra taburcu edilir. Ameliyattan sonra günlük yaşama dönme süresi ortalama 1-2 haftadır.