Molluskum kontagiosum (MC)
Yazar Serbay Gürel • Dermatolog • 13 Eylül 2017 • Yorumlar:
MC sık görülen kanseröz olmayan virüslerden kaynaklanan bulaşıcı bir enfeksiyondur. Derinin en üst tabakasında yerleşen bu virüsler deride kabartıların oluşmasına neden olur. Yapı olarak siğillere benzerler fakat değişik bir virüs tarafından oluşturulurlar (Pox virüs). Virüs deriye küçük çatlaklar veya kıl köklerinden girer.
Moluscum Contagiosum (MC) Döküntüleri Neye Benzer?
Molluscum genellikle küçük, et rengi veya pembe zeminde deriden kabarık, yuvarlak, kubbe şeklinde, sert kıvamlı döküntülerdir.En sık gövde, karın, kollar, kasıklar ve kalçada görülmekle birlikte tüm deri yüzeyinde görülebilir. İç organ tutulumu olmaz.
Molluscum Nasıl Bulaşır?
MC insandan insana tensel temas ile bulaşır. Molluscumu olan bireyle sık temas sonucu oluşan bu lezyonlar deri bağışıklığının tam gelişmediği çocukluk döneminde daha sık görülmektedir. Cinsel ilişki diğer bir bulaşma yoludur. Molluskum virüsünün cansız objelerle bulaşması çok nadir olmakla birlikte bildirilmiştir. Yüzme havuzu yoluyla bulaşma özellikle çocuklarda bildirilmiştir.
Neden Bazı İnsanlarda Molluscum Görülürken Diğerlerinde Görülmüyor?
Molluscum virüsüne daha fazla maruz kalanlarda döküntü görülme riski artmaktadır. Deri bağışıklığının tam gelişmemiş olması çocuklarda sık görülmesinin diğer bir etkenidir. Sıcak ve nemli iklimlerde daha sık görülmektedir.
MC Tedavi Edilmeli midir?
Dermatologlar MC lezyonlarının bulaşma ve artma riski nedeniyle tedavi edilmesini önerirler.Aslında hastalık kendiliğinden iz bırakmadan gerileyebilir. 6 ay ile 5 yıl arasında bir süre verilmektedir.Bağışıklığı baskılanmış bireylerde döküntülerin gerileme şansı daha düşüktür.