MS ve Depresyon
Yazar M. Emin Özcan • Nörolog • 23 Temmuz 2018 • Yorumlar:
Depresyon bazen zor bir durumla karşılaşma sonrası ya da stres sonucu ortaya çıkar. MS hastalığında görülen giderek kötüleşen özürlülük tablosunun veya potansiyelinin hastalarda depresyona yol açması beklenebilir. Ancak bazen depresyon MS hastalığının kendisi tarafından da tetikleniyor olabilir. Duygu durumumuzun sağlanmasında görevli sinirlerin etkilenmesine bağlı olarak MS depresyona direkt olarak yol açabilir. Depresyon aynı zamanda MS tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir.
Depresyonun belirtileri nelerdir?
Herkes zaman zaman kendini çökkün üzgün veya mutsuz hissedebilir. Bazen bu üzgün ve çökkün hal yoğunlaşabilir, uzun periyodlar halinde gelir ve normal yaşamımızı sürdürmemize engel olur. Bu tabloya depresyon adı verilmektedir ve tedavisiz bırakılırsa yıllarca sürebilir. Bazı hastalarda durum o kadar ağırlaşabilir ki kişiyi intihara sürükler. Bu nedenle depresyonun işaretlerini bilmek tedavi edilebilmesi açısından önem taşımaktadır. Bu işaretler:
-
Üzgünlük
-
Enerji yokluğu
-
Umutsuzluk ve değersizlik hisleri
-
Konsantrasyon güçlüğü
-
Nedensiz ağlama atakları
-
Karar verme güçlükleri
-
Çabuk öfkelenme
-
Artmış uyku ihtiyacı
-
Uykuya dalma yada sürdürme güçlüğü
-
Açıklanamayan vücut ağrıları
-
Mide ağrısı ve sindirim sistemi problemleri
-
Cinsel problemler
-
Baş ağrısı
-
Kilo alımına ya da kilo kaybına yol açan iştah değişiklikleri
-
Ölüm ve intihar düşünceleri
-
İntihar girişimi
Eğer depresyon günlük yaşamınızı, iş yaşamınızı ve aile yaşamınızı olumsuz yönde etkiliyorsa ve bu sorunlara çözüm bulamayacağınızı düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Depresyon nasıl tedavi edilir ?
Tedavide ilk adım depresyonunuzun olduğunu tespit etmek ikinci adımsa bu problemin çözümü için yardım aramaktır. Sadece bu iki adım bile bütün tedavi sürecinin en önemli parçasını oluşturmaktadır. Tedavi konusunda bir kez yardım istediğinizde sizi takip etmekte olan doktorunuz size konuyla ilgili birçok çözüm yolu sunacaktır.
Birçok ilaç kullanımda olmakla beraber bunlar sadece doktor takibi ve önerisiyle kullanılmalıdır. İlaçlar, psikoterapi ile birlikte kullanıldığında MS hastalarında çok daha etkili sonuçlar alınmaktadır. Psikoterapi sırasında bu konuda uzman psikiyatrist ya da psikolog tarafından MS hastalığının getirdiği psikolojik yük ve nelerin depresyona yol açtığı ile ilgili değerlendirmelerde bulunulur.
Depresyonda alarm bulguları:
Eğer aşağıdaki bulgulardan biri ya da birkaçı sizde veya bir yakınızda varsa mümkün olan en kısa zamanda bir psikiyatri hekimine başvurun.
-
İntihar hakkında konuşma
-
Sürekli ölümle ilgili düşünme ya da konuşma
-
Umutsuz, çaresiz ya da değersiz olmak ile ilgili fikirleri paylaşma
-
“Ben burada olmazsam herşey daha iyi olur” gibi cümleler kurma
-
Depresyonun giderek kötüleşmesi
-
Üzüntülü halden sevinçli hale ani geçişler gösterme
-
Çok hızlı araba kullanma veya kırmızı ışıkta geçme gibi ölüme sebebiyet verebilecek işleri yapmaya başlama